Kanada po 8 rokoch zlatá, McLellan: “Som na mužstvo hrdý”. Úžasná Kanada zatočila aj s Ruskom, hlásia médiá

Kanada po 8 rokoch zlatá, McLellan: “Som na mužstvo hrdý”. Úžasná Kanada zatočila aj s Ruskom, hlásia médiá

Praha 17. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Kanaďania predviedli v Prahe ódu na hokej

Kanadskí hokejoví reprezentanti získali na 79. majstrovstvách sveta v Česku zlaté medaily. V nedeľňajšom finále rozdrvili v pražskej O2 Aréne obhajcov titulu z Ruska 6:1 a po ôsmich rokoch sa tešili na MS zo zisku najcennejšieho kovu.

Reklama
Na snímke kanadský brankár Mike Smith drží nad hlavou pohár majstrov sveta na 79. majstrovstvách sveta v Prahe
Na snímke kanadský brankár Mike Smith drží nad hlavou pohár majstrov sveta na 79. majstrovstvách sveta v Prahe

Súboj dvoch hokejových gigantov a odvekých rivalov zvládli lepšie Kanaďania, ktorí sa od úvodu zahryzli do súpera a v závere prvej tretiny sa ujali vedenia po tom, čo Eakin tečoval korčuľou strelu Ennisa. Rusi absolútne nestačili zachytávať súperove ofenzívne výpady, vzadu kopili chyby a výsledkom boli v druhej dvadsaťminútovke ďalšie tri góly v ich sieti. Kanaďania podčiarkli svoju dominanciu ešte gólmi Girouxa a MacKinnona, Rusi v závere už iba zmiernili prehru zásluhou Malkina.

Hráči z krajiny “javorového listu” triumfovali na uplynulých dvoch zimných olympiádach, ale na MS vybojovali svoj prvý titul od Moskvy 2007, kde vo finále zvíťazili nad Fínskom. Do šampionátovej zbierky pridali celkovo 47. medailu, z toho 25. zlato. Kanaďania predviedli v Prahe ódu na hokej, v desiatich zápasoch nenašli ani raz premožiteľa, pričom súperom nasúkali úctyhodných 64 gólov. Za to, že turnajom prešli bez prehry, získali špeciálnu prémiu jeden milión švajčiarskych frankov.

Reklama

O dominancii “kolísky hokeja” svedčí aj pomer striel 37:12 vo finále v jej prospech. Kanaďania tak odplatili zbornej finálové prehry z rokov 2008 a 2009 a v Prahe nadviazali na zlato z roku 2004. Rusi sa museli uspokojiť s kovom strieborného lesku, do historickej bilancie na MS, kde sa započítava aj éra ZSSR či SNŠ, pridali 44. medailu.

 

Finále (Praha)

Kanada – Rusko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Góly: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, O’Reilly), 50. MacKinnon (Savard) – 54. Malkin (Mozjakin, Kulikov). Rozhodovali: Šindler (ČR), Wehrli (Švajč.) – Carnathan (USA), Lhotský (ČR), vylúčení: 2:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 17.383 divákov (vypredané).

Reklama

Kanada: Smith – Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Savard, Wiercioch – Seguin, Giroux, O’Reilly – Eberle, Crosby, Hall – Spezza, Duchene, MacKinnon – Toffoli, Couturier, Ennis – Eakin

Rusko: Bobrovskij – Belov, Jakovlev, Kulikov, Antipin, Čudinov, Mironov – Plotnikov, Tichonov, Ovečkin – Mozjakin, Malkin, Kuľjomin – Dadonov, Šipačov, Panarin – Tarasenko, Anisimov, Kovaľčuk – Širokov

 

Gejzír kanadskej radosti

Od úvodu sa hrala v O2 Aréne strhujúca hokejová bitka, v ktorej lepšie začali Kanaďania. Už v 58. sekunde zostal pred bránkou zbornej voľný Hall a Bryzgalov vytiahol prvý veľký zákrok. Rusi pod vysokým forčekingom súpera kopili chyby, prepadali vzadu a rýchlonohí zámorskí hráči to využívali na nebezpečné výpady. V 4. minúte neuspel Eberle pri dorážkovej príležitosti, po ďalšom zaváhaní ruskej obrany našiel Crosby bekhendovým pasom Barrieho, ktorý ale vystrelil priamo do hrude Bobrovského. Rusi kontrovali šancou Šipačova v 10. minúte, Smith bol na mieste. “Javorový list” pokračoval v aktívnej hre, po Toffoliho nastrelení a teči Couturiera mal Bobrovskij šťastie, následne po ďalšej skvostnej Crosbyho krížnej prihrávke Eberle v sľubnej šanci netrafil bránku. Potom prišlo prvé prečíslenie Znarokovho tímu, Mozjakin však mieril iba do stredu bránky. Vzápätí opäť horelo pred ruskou bránkou, nepokrytý Couturier na dvakrát dorážal z bezprostrednej blízkosti, pričom druhá strela pohladila hornú žŕdku. Kanaďanom to vyšlo až v 19. minúte, keď Ennis z otočky vystrelil a puk sa od korčule Eakina odrazil za Bobrovského chrbát – 1:0.

Reklama
Na snímke kanadský hráč Tyler Ennis
Na snímke kanadský hráč Tyler Ennis

V rovnakom duchu sa začalo aj druhé dejstvo. Eakin v 21. minúte ešte zahodil veľkú šancu, no vzápätí sa vrútil po ľavom krídle do útoku Ennis a spoza bránky elegantne zasunul puk za čiaru, Bobrovskij sa nestihol premiestniť k žrdi – 2:0. Zborná chcela okamžite odpovedať, najprv sa na chvíľu ocitol Plotnikov sám pred Smithom, no neuspel a následne Mironov vyzval k delovke z kruhu na buly Mozjakina, kanadský brankár ale jeho pokus zneškodnil. Hra sa otvorila a na oboch stranách sa začali rodiť prečíslenia. V 27. minúte mieril v situácii 2 na 1 Malkin nad, na opačnom konci v rovnakom brejku stihol Bobrovskij zaklapnúť betóny pri nájazde Seguina. Kanaďania v týchto chvíľach definitívne zlomili duel vo svoj prospech. V 28. minúte po prihrávke Eberleho od zadného mantinelu trafil osamotený Crosby parádne do ľavého horného rohu súperovej bránky a zámorský tím viedol už 3:0. Rusi boli zrelí na uterák, štvrtý klinec pridal Seguin po krásnej otočke Girouxa. Tréner Znarok reagoval na vývoj oddychovým časom. Kanadský kolotoč tým ale nezastavil, po Seguinovej strele v presilovke zachránila Rusov pravá žŕdka. Zborná sa iba ťažko hľadala na ľade, v 36. minúte v ojedinelej príležitosti Tarasenko po obkrúžení bránky nechal vyniknúť Smitha, ktorý pokryl aj dorážku Anisimova.

V tretej tretine sa už Kanaďania vedomí suverénneho náskoku nehrnuli vo vysokom počte hráčov dopredu, využívali však každú chybičku súpera na prípadnú kontru. V 44. minúte bol v hre 4 na 4 blízko ku gólu Toffoli, jeho strela iba rozozvučala pravú žŕdku Bobrovského bránky. Rusi sa pokúšali streliť aspoň čestný úspech, ich snahy ale zabrzdil vylúčením Tichonov. Kanaďania presilovku okamžite využili, keď Crosby nabil na strelu z prvej Girouxovi a ten zvýšil na 5:0. Totálnu demontáž ruského tímu zavŕšil MacKinnon, keď Bobrovskému prepadla za chrbát ľahká strela. Brankár zbornej však stále zostával medzi žrďami. Ruskí reprezentanti sa snažili aspoň o zmiernenie výsledku. V 53. minúte sa to podarilo Malkinovi, ktorý pred bránkou tečoval strelu Mozjakina od modrej čiary. Záver ešte priniesol šancu Spezzu, ktorého strelu ukryl Bobrovskij do lapačky. To už bolo však z hokejového diania definitívne všetko a po záverečnej siréne vystryskol na ľade gejzír kanadskej radosti.

 

Crosby: “Každý zápas sme sa sústredili na jednu vec, a to na víťazstvo”

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS, iihf.com):

Jason Spezza, útočník Kanady a najproduktívnejší hráč MS: “Rozhodla naša rýchlosť, lepšie korčuľovanie a šírka kádra. Boli sme hladní po úspechu a dokázali sme premieňať šance na góly. Brankár Mike Smith bol počas celého turnaja úžasný, škoda, že dostal v závere gól a nepridal ďalší shutout. Titul určite poriadne oslávime, čaká nás sladké leto.”

Claude Giroux, útočník Kanady: “Vedeli sme, že Rusi majú silný tím a že sú v útoku nesmierne nebezpeční. Chceli sme preto hrať najmä dobre v obrane. Neviem posúdiť, či to bol najlepší kanadský výber v histórii svetových šampionátov. Určite sme mali dobrý tím a teraz nás čakajú oslavy, uvidíme, aké budú dlhé.”

Sidney Crosby, kapitán Kanady: “Každý zápas sme sa sústredili na jednu vec, a to na víťazstvo a čo preň musíme urobiť. Sú to úžasné pocity, že sme vyhrali šampionát. Pre mňa je to o to sladšie, že som si skompletizoval zbierku do Triple Gold Clubu.”

Todd McLellan, tréner Kanady: “Každým dňom sme sa na turnaji zlepšovali a nemôžem byť na mužstvo viac hrdý, než som. Rovnako musia byť hrdí aj ľudia v Kanade, ktorí nás sledovali. Mali sme tu veľmi talentovaný tím, ale talent sám o sebe ešte nič neznamená. Ten talent musí pracovať, hrať spolu ako tím a robiť správne veci, ktoré sú také dôležité pre víťazstvá. A presne to sme na turnaji predviedli.”

Dmitrij Kulikov, obranca Ruska: “Nečakali sme, že Kanaďania začnú takým náporom. Iba ťažko sa dali brániť, boli rýchli, robili nám veľa starostí, nestačili sme ich zachytávať, keď sa premiestňovali pred naším brankárom Bobrovským. Medaila je medaila, striebro si určite ceníme, ale túžili sme po zlate.”

Reklama

Alexander Ovečkin, útočník Ruska: “Zápas sme zahodili v druhej tretine. V nej sme vyslali na bránku súpera jedinú strelu. Samozrejme, Kanaďania hrali dnes skutočne dobre, dokázali, že sú kvalitným a skúseným tímom. Pre nás je pozitívom, že mladí hráči si mohli zahrať proti hviezdam ako sú Crosby, Giroux, Burns a načerpať ďalšie cenné skúsenosti.”

Oleg Znarok, tréner Ruska: “Po sobotňajšom semifinále nám trochu chýbali emócie. Je samozrejme ťažké prijať prehru, sme z nej sklamaní, ale striebro je stále medaila. Škoda, že sa nám nepodarilo dať za vyrovnaného stavu gól, nejaké šance tam boli. Možno by zápas vyzeral inak.”

 

Konečné poradie MS v Prahe a Ostrave: 1. Kanada, 2. Rusko, 3. USA, 4. Česko, 5. Švédsko, 6. Fínsko, 7. Bielorusko, 8. Švajčiarsko, 9. SLOVENSKO, 10. Nemecko, 11. Nórsko, 12. Francúzsko, 13. Lotyšsko, 14. Dánsko, 15. Rakúsko – zostup, 16. Slovinsko – zostup

 

Reklama

Ohlasy médií na triumf kanadských hokejistov vo finále 79. majstrovstiev sveta v Prahe nad Ruskom (6:1):

iihf.com: “Kanada zlatá po dominantnom víťazstve. Vo finále ju nakopli dva góly od štvrtej lajny a nakoniec dokorčuľovala po takmer bezchybnej výhre k zlatým medailám. Rusov deklasovala 6:1 a turnaj zakončila s perfektnou bilanciou 10 víťazstiev – nula prehier.”

nhl.com: “Kanada vedená Crosbym rozdrvila Rusko a dobyla zlato. Sidney Crosby zaznamenal vo finále gól a asistenciu a stal sa v poradí 26. členom Triple Gold Clubu.”

Toronto Star: “Po piatich rokoch v rade, v ktorých kanadský tím zakaždým vypadol vo štvrťfinále, tentoraz dokončil šampionát so stopercentnou bilanciou 10-0. Kanada bola v Prahe perfektná a parádnu jazdu podčiarkla dominantným víťazstvom nad úhlavným rivalom.”

cbssports.com: “S kádrom, akým prišli Kanaďania do Prahy, všetci čakali, že s každým súperom neľudsky zatočia. A presne to sa aj stalo.”

Reklama

blick.ch: “Rusko bez šance. Kanada suverénnym spôsobom dokráčala k titulu majstra sveta. Ako počas celého turnaja, aj vo finále bola o triedu lepšia ako súper.”

iDnes.cz: “Úžasná Kanada zatočila aj s Ruskom a oslavuje v Prahe zaslúžené zlato. Počas celého turnaja nenašla jediného súpera, ktorý by jej dokázal aspoň trochu konkurovať. Hviezdni Ovečkin s Malkinom sa iba dívali, ako borci s javorovým listom valcujú.”

iSport.cz: “To sú majstri! Neporaziteľná Kanada zničila vo finále Rusko 6:1”

sport.cz: “Zlatá Kanada zvalcovala všetkých. Rusom nadelila debakel. Kanada má už 25. zlato z majstrovstiev sveta a došla si poň absolútne grandióznym spôsobom. Na titul síce čakala kolíska hokeja osem rokov, v Prahe ale drvila všetkých súperov a vo finále gigantov vyradila i Rusko.”

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali