Tip na knihu: … Vrhni sa do vody

Tip na knihu: … Vrhni sa do vody

Slovensko 26. mája (HSP/Foto:zachej.sk)

Keď som zobral to rúk knihu s tak trochu provokatívnym názvom Vrhni sa do vody, nevedel som si predstaviť, ako môže niekto tak veľa napísať o tak jednoduchom akte, akým je krst. Páter Timothy Radcliffe hovorí, že Cirkev potrebuje v dnešnej dobe znovuobjaviť krásu krstu. V čom však spočíva?

Vrhni sa do vody
Vrhni sa do vody

V knihe s podnázvom Prežívanie krstu a birmovania,nás autor vovádza do tajomstiev sviatosti krstu, ktoré sa dotýkajú každej časti nášho života. Čitateľa sprevádza výberom krstného mena, poukazuje na spätosť krstu a povolania k hlásaniu Božieho slova, poukazuje na olej, ktorým kandidátov krstu pomažú na znak radosti.

Krst sa v istom momente stáva momentom drámy, keď sa krstenec musí rozhodnúť – zrieknuť sa Zlého a odovzdať sa Bohu. Ak sa odovzdáme Bohu, musíme sa vyzliecť a byť úplne obnažení pred Bohom. Je to vec, ktorá je pre nás ťažká – vzdať sa kontroly nad vlastným životom. Tým sa však otvárame pre Boží dotyk, keď sa nás v krste dotýka samotný Kristus. Autor sa odvoláva na autoritu cirkevných otcov a hovorí spolu s Augustínom: „Kto verí v Krista, dotýka sa Krista.“

Reklama

Ústrednou časťou krstného obradu je vyliatie vody so vzývaním Najsvätejšej Trojice. K tomuto bodu smeruje celý krst. V tomto momente sa stávame účastnými na Kristovej smrti. Smrť však nie je konečnou stanicou nášho príbehu, pretože v krste sme sa stali účastnými Kristovho príbehu Zmŕtvychvstania. Je to moment smútku ale aj radosti aveľkej nádeje. Toto je ústrednou myšlienkou knihy Timothyho Radcliffa. Preto máme žiť ako tí, ktorí zomreli a vstali s Kristom.

V neposlednom rade nám k tomu pomáha aj pomazanie (často sa krst vysluhuje spolu s birmovaním), tak ako Kristus bol pomazaný za Kňaza, Proroka a Kráľa. Novopokrstených potom oblečú do bieleho rúcha (tejto veľmi silnej časti obradu sa veľakrát takmer nevenuje pozornosť), stávajú sa svätým Božím ľudom a dostávajú novú identitu, ktorá má svoj pôvod nie v nás samých alebo v našich úkonoch, ale v Bohu.

Reklama

Autor zakončuje svoje úvahy kapitolami o dare Ducha Svätého a narastaní do dospelosti Božích detí odvolávajúc sa na príklad samotného Krista a jeho pokúšania na púšti. Povzbudzuje nás k odvahe vytrvať, veď sme „deťmi toho, ktorému patrí celá budúcnosť.“

Ako sám hovorí, krst sa týka „drámy bytia človekom, drámy požehnania nášho narodenia i smrti, nášho zaľúbenia, momentov zlyhania, zápasu o pochopenie zmyslu vlastného života a nášho pomalého dozrievania do konečnej zrelosti.“

Vrhni sa do vody je fascinujúca kniha, ktorá mi otvorila oči, aby som v jednoduchosti krstného úkonu videl krásu povolania Bohom, radosť života v spoločenstve Ducha Svätého v hodnosti milovaného Božieho dieťaťa. Túto knihu odporúčam každému, kto by sa chcel vrátiť k pokladu vlastného krstu a svoj život prežívať vo svetle úžasného Božieho daru znovuzrodenia.

Autor recenzie: Marek Piváček

Bibliografický popis: RADCLIFFE, T. 2014. Vrhni sa do vody [Take the Plunge],Zvolen : Dominikáni, 297 s., brožovaná väzba, ISBN 978-80-88724-55-1.

Reklama

Knihu si môžete zakúpiť na: http://www.zachej.sk/produkt/14508/vrhni-sa-do-vody/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali