Tip na film: … keď otcovstvo je vzácnosť

Tip na film: … keď otcovstvo je vzácnosť

Slovensko 29. januára (HSP/Foto: HSP, shockya.com)

 

Matkám a materstvu sú venované mnohé filmy a knihy. Už menej je znázornené a opísané otcovstvo. Otcovstvo, ktoré neznamená len dieťa splodiť a materiálne ho zabezpečiť. Dnešná ekonomická situácia však spôsobuje, že mnohí otcovia musia z rodín odchádzať, aby dokázali deťom zabezpečiť aspoň základné životné potreby. Musia opúšťať svoje domovy a to aj napriek tomu, že chcú byť so svojimi deťmi a venovať sa im.

Mnohí muži chcú svoje deti vidieť, keď sa prvýkrát usmejú, povedia prvé slovo, posadia sa či urobia prvý krok. V jari chcú svoje deti učiť bicyklovať i korčuľovať , v lete s nimi stanovať a učiť ich plávať, v jeseni púšťať šarkanov i vyrezávať tekvičky. V zime im urobiť na dvore, alebo pred blokom klzisko a učiť ich korčuľovať, či na svahu lyžovať. Mnohí muži chcú brať a berú svoje otcovstvo vážne, ako ochrancovia, učitelia a živitelia. Iní by aj chceli, ale nevedia ako byť darom pre svoje deti, pretože vo svojom detstve nedostali “návod” – nezažili starostlivosť a lásku svojho otca.

Reklama
Bezpečné ruky otca

Poňať, čo najlepšie svoje otcovstvo sa snažia aj piati hlavní hrdinovia filmu. Každý z nich rieši svoje vlastné rodinné problémy. Príbeh sa začína scénou ako Nathan riskuje svoj život, aby zabránil zlodejovi v krádeži jeho auta. Možno si poviete, riskovať život kvôli autu? Jeho dôvod je však iný… Okrem krádeže rieši Nathan aj stretávanie sa svojej pätnásťročnej dcéry s chlapcami. Musí čeliť jej hnevu, pretože otcovu kontrolu považuje za prehnanú.

Druhým z mužov je Shane. Má jediného syna, ktorého však vidí len každý druhý víkend. Je však názoru, že jeho bývala manželka synovi často radí, čo si má o svojom otcovi myslieť.

Reklama

Javier je muž, ktorí svojim deťom venuje svoj čas, ale keďže prácu má iba občasne, jeho rodina “bojuje“ s nedostatkom peňazí na jedlo a zaplatenie účtov.

David je otec, ktorý má štvorročnú dcéru, ale od narodenia ju nevidel. Jeho priateľka otehotnela, ale on ju posielal na potrat. Keď odmietla, nazlostil sa a opustil ju. Žije len pár kilometrov od neho, ale ešte ju nenavštívil.

Adam, ako otec dcéry a syna, má opačný problém ako Nathan. Dcéra je pre neho malá, poslušná princeznička, pre ktorú by urobil čokoľvek. Syna však považuje za tvrdohlavého teenagera, ktorého zaujímajú len videohry a behanie – aktivity, ktoré Adam vo svojich štyridsiatich rokoch už neobľubuje. Neuvedomuje si, že ako mu je dcéra blízka, tak mu je syn vzdialený. Jeho pohľad na vzťah otec a syn sa mení až v okamihu, keď ich rodinu postihne tragédia.

Práve táto tragédia mení pohľad na otcovstvo všetkých mužov. Uzatvárajú sľub, že svoje otcovstvo pojmu čo najzodpovednejšie. Záväzok, ktorý si dávajú mnohí muži – otcovia, je vo filme zobrazený obrazne obradom, pri ktorom hlavní hrdinovia sľubujú vernosť a starostlivosť svojej rodine.

Film zobrazuje aj pohľad na pocit mužskosti. Kedy si muž uvedomí, tak a teraz som skutočný chlap? Hlavní hrdinovia si to povedali v rôznych situáciách: David si to uvedomil, keď sa odsťahoval od matky a býval vo svojom vlastnom byte. Shane, keď začal šoférovať a pracovať. Javierovi to povedal práve jeho otec a to bol pre neho rozhodujúci impulz a povzbudenie, že sa dokáže o svojich blízkych postarať aj napriek mnohým ťažkostiam života.

Reklama

Príbeh tiež poukazuje na postoj muža, ktorý sa dostane do situácie, keď musí konať v súlade s morálkou a to aj napriek tomu, že pôjde “proti“ svojej rodine či “parťákovi“ a kamarátovi.

To, či pätica mužov zvládla svoju starostlivosť, svoje otcovstvo a či vôbec dodržali sľub, ktorý dali verejne svojím rodinám si môžete pozrieť vo filme Odvážní/Courageous.

Zuzana Franková

Ak si chcete prečítať všetky články autorky, vložte do vyhľadávania jej meno

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:41

Úradujúci katalánsky premiér Pere Aragones, ktorý v nedeľných voľbách kandidoval za Republikánsku ľavicu Katalánska (ERC), v pondelok oznámil, že v dôsledku volebnej porážky svojej strany odíde z vrcholnej politiky.

17:40

Grécky konzervatívny premiér Kyriakos Mitsotakis v pondelok zareagoval na inauguračný prejav novozvolenej prezidentky Severného Macedónska Gordany Siljanovskej-Davkovovej, v ktorom odmietla použiť oficiálny názov svojej krajiny, platný od roku 2018. Zároveň pripomenul, že európska budúcnosť Severného Macedónska nie je istá.

17:38

Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Európa má v tejto oblasti vážny problém, pretože energetická politika sa stala rukojemníkom ideologických diskusií a pokrytectva, povedal na energetickom fóre v Belehrade.

16:52

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal novému prezidentovi Čadu Mahamatovi Débymu Itnovi k minulotýždňovému volebnému víťazstvu.

16:44

Kniha memoárov bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vyjde koncom novembra, teda takmer tri roky po skončení jej 16-ročného pôsobenia na čele jednej z najväčších európskych mocností, uviedlo v pondelok vydavateľstvo Kiepenheuer & Witsch.

16:38

Banky v Európskej únii (EÚ) od začiatku vojny na Ukrajine znížili svoju expozíciu voči Rusku o viac ako polovicu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené vyjadrenie Európskej centrálnej banky (ECB).

16:26

Izraelské veľvyslanectvo pri Svätej Stolici vyjadrilo v pondelok protest v súvislosti s vyhlásením nositeľky Nobelovej ceny za mier, ktorá vo svojom príhovore na podujatí vo Vatikáne obvinila Izrael z genocídy páchanej na Palestínčanoch v Pásme Gazy.

16:23

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v pondelok potvrdila, že sa zúčastní na utorkovom stretnutí o budúcnosti kohéznej politiky EÚ, ktoré pripravilo české predsedníctvo Vyšehradskej štvorky (V4).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali