The Beatles sa skladbou “Now and Then”opäť zapísali do histórie

❚❚

Bratislava 15. novembra 2023 ( HSP/ Billboard /Foto: TASR/AP)

 

Pieseň od The Beatles sa dostáva do Top 10 už po 35. raz a prvýkrát od roku 1996, pričom sa umiestňuje na 7. mieste. Informuje Billboard

The Beatles
Na archívnej snímke z 24. júna 1966 členovia britského rockandrollového kvarteta The Beatles

Beatles sa neuveriteľne úspešne vracajú do rebríčka Billboard Hot 100, keď skladba “Now and Then” debutuje na 7. mieste. Pieseň štartuje v rebríčku s dátumom 18. novembra 2023 ako ich prelomová 35. skladba v Top 10 – čím predlžujú svoj rekord v počte hitov medzi skupinami – a zároveň je to ich prvá skladba od roku 1996.

.

“Now and Then” je označovaná za poslednú pieseň Beatles, ktorú John Lennon nahral ako demo v roku 1977 a pôvodne bola určená pre trojdielnu sériu “Anthology” z polovice 90.rokov.  Demo zložil Lennon necelé dva roky predtým, ako ho zastrelili pred budovou Dakota v newyorskej štvrti Upper West Side.

George Harrison pracoval na skladbe v roku 1995 pred svojou smrťou v roku 2001. Pieseň nakoniec dokončili žijúci členovia Sir Paul McCartney a Sir Ringo Starr, okrem iných, po tom, čo nová technológia pomohla oddeliť Lennonove vokály z pôvodného dema, pričom do piesne boli zakomponované aj gitarové časti Georgea Harrisona z pôvodného pokusu o dokončenie skladby.

.

„Bol to Johnov hlas, krištáľovo čistý“ hovorí McCartney o momente, keď prvýkrát počul Lennonov čistý vokál. „Je to dosť emotívne. A hráme na nej všetci, je to pravá nahrávka Beatles. V roku 2023 stále pracovať na hudbe Beatles a chystať sa vydať novú skladbu, ktorú verejnosť ešte nepočula, je to podľa mňa vzrušujúce.“

Mark Beaumont z denníka The Independent vo svojej päťhviezdičkovej recenzii píše : „ Lennon je tu v miestnosti, jasný a čistý a zázračne živý“. Skladbu tiež označil za hudobnú udalosť roka. Pridáva sa aj frontman skupiny Oasis Liam Gallagher, ktorý si pieseň vypočul v predstihu a označil ju za „biblickú, nebeskú, srdcervúcu a hrejivú.“

Najviac umiestnení v Top 10 rebríčka Hot 100 medzi skupinami

“Now and Then” sa po svojom vydaní 2. novembra dostáva do rebríčka Hot 100 s 11 miliónmi streamov, 2,1 miliónmi prehratí v rádiách a 73 000 predanými kusmi fyzických a digitálnych singlov spolu v Spojených štátoch od 3. do 9. novembra, informuje spoločnosť Luminate.

Skladba “Now and Then” sa stáva 35. albumom skupiny The Beatles v rebríčku Hot 100, čím sa jej podarilo predĺžiť rekord v počte umiestnení v Top 10 spomedzi všetkých skupín. Na druhom mieste medzi skupinami sú The Rolling Stones s počtom 23 albumov v Top 10.  Za nimi nasledujú Chicago a The Supremes, ktoré majú po 20 albumov.

Skupina Beatles sa prvýkrát dostala do Top 10 rebríčka Hot 100 25. januára 1964 so svojím kultovým americkým prelomovým singlom “I Want To Hold Your Hand”, ktorý sa stal prvým z ich rekordných celkovo 20 prvenstiev. V súčasnosti majú na svojom konte 59 rokov, deväť mesiacov a tri týždne v top 10. Prekonali tak Eltona Johna, ktorý má na svojom konte 51 rokov, sedem mesiacov a tri týždne v top 10, pričom jeho prvá skladba v tejto kategórii bola “Your Song” (23. januára 1971) a zatiaľ poslednou je “Hold Me Closer” s Britney Spears (10. septembra 2022).

.

V Top 10 už štvrtú dekádu

The Beatles sa stali 13. kapelou, ktorá sa dostala do Top 10 Hot 100 v štyroch alebo viacerých dekádach, keď sa v ňom umiestnili v 60., 70., 90. a 2020. rokoch. Michael Jackson a Andy Williams vedú s umiestneniami v Top 10 každý v piatich dekádach. K interpretom sa pridali The Beatles a Aerosmith ako jediné kapely v elitnom klube.

Medzi kapelami vedú The Beatles pred The Rolling Stones (57 hitov v Hot 100), The Beach Boys (55) a The Temptations (53).

“Now and Then” je zároveň celkovo 72. hitom skupiny The Beatles v rebríčku Hot 100.  Spomedzi skupín, ktoré hrajú na vlastné nástroje tak majú najviac hitov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali