Tenis-Masters: Djokovič triumfoval na Turnaji majstrov štvrtýkrát za sebou

Tenis-Masters: Djokovič triumfoval na Turnaji majstrov štvrtýkrát za sebou

Londýn 23. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Tim Ireland)

 

Novak Djokovič víťazne zavŕšil svoju najlepšiu sezónu v kariére

Srbský tenista Novak Djokovič získal svoj piaty titul na Turnaji majstrov, štvrtý v jednej sérii. Líder svetového rebríčka zdolal v nedeľňajšom finále v Londýne tretieho nasadeného Švajčiara Rogera Federera v dvoch setoch 6:3 a 6:4. Zápas trval 80 minút.

Reklama
Na snímke srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou po triumfe na Turnaji majstrov v Londýne
Na snímke srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou po triumfe na Turnaji majstrov v Londýne

Djokovič vrátil Federerovi prehru zo skupiny a dal najlepší darček k nedeľňajším 48. narodeninám svojmu koučovi Borisovi Beckerovi, ktorý ho vedie spolu so slovenským trénerom Mariánom Vajdom. Víťazne tak zavŕšil svoju najlepšiu sezónu v kariére, počas ktorej získal aj tri grandslamové tituly – na Australian Open, vo Wimbledone i na US Open. Na Roland Garros sa dostal do finále. Rok ukončí 28-ročný Srb suverénne na vrchole rebríčka ATP.

Už prvý set finálového duelu patril Djokovičovi, ktorý dvakrát uchmatol súperovi servis. Federer sa najmä po svojom druhom podaní trápil, v tretej hre ho stratil prvýkrát a favorizovaný Srb získal náskok 3:1. Djokovič robil pri vyrovnanom priebehu o viac ako polovicu menej nevynútených chýb a v rozhodujúcich loptičkách mal navrch. Hoci musel čeliť dvom brejkbalom, úvodné dejstvo sa stalo jeho korisťou. Po 40 minútach ho získal na druhý pokus pri podaní súpera. Druhý set mal dlho vyrovnaný priebeh – Federer sa síce v ôsmej hre ešte dostal na servise z “krízového” stavu 0:40, koncovku setu ale nezvládol. Djokovič vybojoval rozhodujúci brejk za stavu 5:4, keď využil druhý mečbal.

Reklama

Srb tak vyrovnal doterajšiu vzájomnú bilanciu s o šesť rokov starším rivalom na 22:22. Vo finále Masters narazili na seba obaja tenisti už tretíkrát. V rokoch 2012 i 2014 sa tešil z triumfu Djokovič, vlani však Federer pre bolesti chrbta na stretnutie nenastúpil.

Djokovič predtým koncoročné vyvrcholenie sezóny získal pre seba v rokoch 2008, 2012, 2013, 2014, s piatimi triumfami sa vyrovnal Ivanovi Lendlovi a Petovi Samprasovi. Žiadnemu tenistovi okrem neho sa ešte nepodarilo triumfovať na Masters štyrikrát v rade. Federer nastúpil na jubilejné desiate finále, ale nerozšíril svoju zbierku víťazstiev. So šiestimi titulmi (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011) ale zostáva rekordérom v tabuľke víťazov podujatia.

“Lepšie vyvrcholenie sezóny som si ani nemohol predstaviť. Pred piatimi dňami som s Rogerom prehral v skupine. Bol vtedy lepším hráčom, takže som pred finále musel niečo zmeniť. Snažil som sa hrať lepšie na returne a pridať vždy nejaký úder navyše, ktorým by som ho prekvapil. Našťastie som v prvom sete zvládol dôležité momenty pri brejkbaloch Rogera a neustále som bol plne koncentrovaný na hru. Som šťastný, že som vyhral. Ďakujem celému tímu a mojim najbližším za podporu a už sa tešim na niekoľkotýždňovú dovolenku s rodinou, aby som dobil baterky,” povedal Djokovič v bezprostrednej reakcii pre britskú televíziu Sky Sports.

“Musím uznať, že Novak dnes vyhral zaslúžene. Zároveň mu gratulujem k skvelému roku, ktorý má za sebou. Som rád, že som sa tu dostal do finále a ďakujem všetkým, ktorí mi pomáhali počas celej sezóny,” uviedol Federer na pozápasovej ceremónii.

Post nových lídrov svetového deblového rebríčka potvrdili Holanďan Jean-Julien Rojer a Rumun Horia Tecau. Vo finále štvorhry si ako druhý nasadený pár za hodinu hry poradili s indicko-rumunskou dvojicou Rohan Bopanna, Florin Mergea v dvoch setoch 6:4 a 6:3. Na čele renkingu vystriedali bratov Boba a Mikea Bryanovcov z USA, ktorí predtým kraľovali na konci roka na prvom mieste vo štvorhre uplynulých šesť rokov.

Reklama

 

Turnaj majstrov v Londýne

dvojhra – finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) – Roger Federer (3-Švajč.) 6:3, 6:4

štvorhra – finále:

Reklama

Jean-Julien Rojer, Horia Tecau (2-Hol./Rum.) – Rohan Bopanna, Florin Mergea (8-Ind./Rum.) 6:4, 6:3

 

Prehľad víťazov od roku 2000:

2000 Lisabon Gustavo Kuerten (Braz.)

2001 Sydney Lleyton Hewitt (Austr.)

2002 Šanghaj Lleyton Hewitt (Austr.)

2003 Houston Roger Federer (Švajč.)

2004 Houston Roger Federer (Švajč.)

2005 Šanghaj David Nalbandian (Arg.)

2006 Šanghaj Roger Federer (Švajč.)

Reklama

2007 Šanghaj Roger Federer (Švajč.)

2008 Šanghaj Novak Djokovič (Srb.)

2009 Londýn Nikolaj Davydenko (Rus.)

2010 Londýn Roger Federer (Švajč.)

2011 Londýn Roger Federer (Švajč.)

Reklama

2012 Londýn Novak Djokovič (Srb.)

2013 Londýn Novak Djokovič (Srb.)

2014 Londýn Novak Djokovič (Srb.)

2015 Londýn Novak Djokovič (Srb.)

 

Reklama

Najviac víťazstiev na Turnaji majstrov

6 – Roger Federer (Švajč.)

5 – Novak Djokovič (Srb.), Pete Sampras (USA), Ivan Lendl (Československo/USA)

4 – Ilie Nastase (Rum.)

3 – Boris Becker (Nem.), John McEnroe (USA)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali