Smer-SD: Matovič nesie plnú zodpovednosť za tragédiu Lučanského. Blaha i Chmelár žiadajú okamžité odstúpenie Kolíkovej

Smer-SD: Matovič nesie plnú zodpovednosť za tragédiu Lučanského. Blaha i Chmelár žiadajú okamžité odstúpenie Kolíkovej

Bratislava 29. Decembra 2020 (HSP/TASR/Foto:TASR – Jakub Kotian, TASR – Martin Baumann, TASR – Marko Erd)

 

Slovenskom dnes otriasla šokujúca správa. Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že dnes podvečer prišlo v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa väzobne stíhaný bývalý policajný prezident Milan Lučanský pokúsil o samovraždu. Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo. Politici i ďalšie známe osobnosti reagujú na šokujúcu informáciu

Milan Lučanský
Na snímke Milan Lučanský

„Politická vražda? Generál Lučanský sa mal dnes v cele obesiť. Bojoval celý život s mafiou. Zavrel Černáka keď všetci okolo neho chodili po špičkách. Nikto nespochybní, že po jeho nástupe na čelo polície sa veci začali hýbať vpred. Skončil za mrežami, pretože ho začali obviňovať kajúcnici,“ uviedol na sociálnej sieti poslanec NR SR Tomáš Taraba.

Reklama

„Štát za ľudí, ktorým obmedzí slobodu preberá plnú povinnosť ich ochrany. Je povinný sa starať, aby im nebolo ublížené na zdraví a je povinnosťou štátu sledovať aj psychický stav zadržaných osôb, aby si na život nesiahli. Siahnuť si na život nie je normálne. Je to vždy skrat,“ dodal.

Tomáš Taraba
Na snímke poslanec NR SR a predseda KDŽP – Aliancia za Slovensko (Kresťanská demokracia a Život prosperita) Tomáš Taraba

V súvislosti s vyjadreniami Taraba uviedol: „Pred pár dňami nás kŕmili rozprávkami ako sa zranil o posteľ, padol na činky, pobil sa na cele, kde bol sám. Potom nám tlmočili odkaz, že ako ďakuje štátu, že mu pomohol. Takéto odkazy písali aj komunisti za umučených väzňov pred tým ako sa sami priznávali ku činom proti republike.“

Reklama

„Slovensko sa zmenilo na totalitný diktátorský štát, kde si väzni siahajú na život. Komu Lučanský prekážal? Nikdy som sa s Lučanským nestretol, neviem či bol veriaci, ale prosím venujte mu modlitbu a tichú spomienku. Za smrť človeka môžu tí, čo ho k tomuto činu svojou štvavou kampaňou prinútili, prípadne tí, ktorí ho zavraždili. Budeme všetci v opozícii trvať na vyšetrení pochybení všetkých a každého. Aj to, či nešlo o vraždu priamu alebo nepriamu,“ upozornil a na záver dodal:

„Naozaj sa budem diviť kto pre Slovensko bude chcieť sa angažovať, keď sa toto pred našimi očami pod touto vládou deje.“

 

Smer-SD: Matovič nesie plnú zodpovednosť za tragédiu

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nesie plnú zodpovednosť za tragédiu policajného exprezidenta Milana Lučanského, konštatuje opozičná strana Smer-SD. Tvrdí, že Matovič spolu s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi organizuje zneužívanie trestného práva na boj s opozíciou. Strana tak reagovala na informáciu o pokuse samovraždy Lučanského vo väzbe.

Smer-SD Robert Fico
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico

Prípad Lučanského je podľa strany “zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným nástrojom mučenia”.

Reklama

 

Kollára informácia ľudsky veľmi mrzí

V prípade pokusu samovraždy policajného exprezidenta Milana Lučanského si treba počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Boris Kollár
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina)

“Táto informácia ma ľudsky veľmi mrzí a je mi ľúto, že k niečomu takému vôbec došlo. Zároveň však musíme počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie,” povedal Kollár. Vyjadril tiež podporu Lučanského rodine a verí, že sa ho podarí zachrániť.

 

Blaha vyzýva na okamžité odstúpenie Kolíkovej

„Dnešok všetky pochybnosti potvrdzuje. Hovorilo sa, že Lučanského si vo väzbe podali… A on v obave o svoj život nežiadal vyšetrovanie… Toto sa hovorilo… Ale vláda hovorí, že to tak nie je. A kto by neveril Matovičovej vláde a jej ľuďom?“ reagoval poslanec Smer-SD Ľuboš Blaha.

Reklama

„Len pripomínam, že Matovič a jeho vláda spustila najväčšie politické čistky v dejinách Slovenska, ľudia sa zatvárajú len na základe klebiet a ohovárania zo strany zločincov. Liberálne médiá asistujú pri zatýkaniach. Pri výsluchoch sa prokurátori vyhrážajú tým, že ich obete budú “srať krv ako Lajó”.A v tejto atmosfére dôjde k údajnej samovražde jedného z mučených. Pardon – väzobne stíhaných. Bývalého elitného policajta, ktorý poslal do basy ťažkých mafiánov a vrahov,“ upozornil.

Ľuboš Blaha
Na snímke poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD)

„A ministerstvo spravodlivosti, resp. vláda tvrdí, že to je všetko len náhodička – oni vraj len neustrážili, že Lučanský pácha samovraždu. A chcú od nás, aby sme tomu verili. Vraj – nepríjemnosť. Len pripomínam, že hovoríme o väzbe, ktorá je totálne monitorovaná. Spáchať samovraždu je zhruba tak isto pravdepodobné, ako si pri cvičení na cele vylupnúť oko.

„Len si predstavte, že by sa takéto niečo stalo za našej vlády. Že by sme do väzby strčili nejakého bývalého nominanta pravicovej vlády a ten by opakovane končil v nemocnici. Najskôr s vylupnutým okom a teraz  s mozgovou smrťou. A vláda by sa tvárila, že si to zakaždým urobil sám. Len si to predstavte,“ reaguje Blaha, ktorý na záver upozorňuje:

„Ministerka Kolíková musí okamžite odstúpiť.  Ako prvá – ale rozhodne nie posledná.“

 

Odstúpenie Kolíkovej a ďalších žiada aj Chmelár

„Toto sa nemalo stať. V ten istý deň, ako generálny prokurátor Maroš Žilinka na tlačovej konferencii potvrdil, že policajného exprezidenta vo väzbe nezranila iná osoba, ani sa nepokúsil o samovraždu, sa Milan Lučanský naozaj obesil,“ upozornil analytik Eduard Chmelár.

„Šok a hrôzu vystriedajú dôležité otázky, ale čo je horšie – roztrhne sa vrece s konšpiráciami, ktoré sa nebudú dať zastaviť, pretože teraz je už možné všetko. Nechcem bez dostatočných informácií špekulovať, čo sa stalo – to za mňa vďačne urobí parlamentná opozícia, hyeny už zacítili mŕtvolu. Všetky možnosti sú otvorené.“

Eduard Chmelár
Na snímke bývalý kandidát na post prezidenta SR Eduard Chmelár

„Na jednej strane, Milan Lučanský, ktorý mal v deväťdesiatych rokoch odvahu pustiť sa do boja s najagresívnejšou mafiou, bol bezpochyby vnútorne silný človek a takého len tak niečo nezloží. Na druhej strane bol pod obrovským tlakom, ktorý si nikto z nás nevie predstaviť – a to nielen vyšetrovacích orgánov, ale aj mocných skupín napojených na súčasnú opozíciu. Je príliš veľa ľudí, ktorí mali záujem na tom, aby Lučanský neprehovoril. Preto by sme dnes mali vážiť slová, ale zároveň nekompromisne trvať na dôkladnom nezávislom vyšetrení tohto podozrivého prípadu,“ dodal.

„V prvom rade, táto situácia si vyžaduje okamžitú rezignáciu ministerky spravodlivosti, šéfa väzenskej stráže, riaditeľa príslušnej väznice a kompletne všetkých dozorcov, ktorí mali v tom čase službu a ktorí ho mali po predchádzajúcej skúsenosti strážiť ako oko v hlave (ospravedlňujem sa za dodatočne si uvedomený dvojzmysel). Odtiaľto sa musí začať. Bez pardonu. Je to základná podmienka vytvorenia akej-takej dôvery v právny štát, ktorý v prípade väzňa, ktorý mal byť monitorovaný 24/7, trestuhodne zlyhal,“ žiada Chmelár.

„Mám pocit, že to, čo prežívame na Slovensku, je námet na ďalšiu sériu Chobotnice…,“ dodal na záver.

Reklama

 

Veľký problém

„Toto je pre zodpovedných veľký problém,“ reagovala na informáciu o samovražde Zuzana Petková z Nadácie zastavme korupciu.

 

Krok Lučanského vníma Hlas-SD ako jeden z dôsledkov atmosféry na Slovensku

Krok bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského je jedným z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na informáciu o pokuse samovraždy Lučanského vo väzbe.

členovia strany Hlas-SD
Na snímke členovia strany Hlas-SD

“Prezumpcia neviny sa úplne stratila, obvinené osoby sú automaticky označované za zločincov a väzba sa namiesto preventívneho stala trestným opatrením. V takejto atmosfére porušovania práva oveľa ťažšie nesú svoj údel obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine,” uviedol Hlas-SD. Strana tiež verí, že sa Lučanského podarí zachrániť.

Reklama

“Čokoľvek napísať v tejto chvíli je úplne zbytočné. Je to obrovská tragédia…,” uviedla na sociálnej sieti bývala ministerka vnútra Denisa Saková.

 

Dôležitý svedok

Anna Belousovová upozornila, že Lučanský bol aj dôležitý svedok.

“Divné veci sa dejú v tejto našej republike. Mám taký zvláštny pocit, akoby sa vrátili divoké 90-te roky. Parlament a vláda bežne porušujú zákony na pokyn hlavného hygienika riadeného premiérom. Bývalý policajný prezident sa vo väzenskej cele úspešne na druhý krát pokúsil o samovraždu! Píšem zámerne “úspešne”, pretože mozgová smrť je proces nezvratný. Normálny človek, laik si kladie otázku, ako je to možné?!

Okrem toho, že Lučanský bol obvinený, určite bol aj dôležitý svedok trestnej činnosti tvz. veľkých rýb. Ako je možné, že nebol permanentne monitorovaný v cele?! Nielen kvôli tomu, že určite veľa vedel, ale aj kvôli tomu, že už raz sa mu “udiala” podozrivá nehoda, ktorá bola tiež podozrivo rýchlo zahratá do stratena. Už je tých náhod akosi príliš veľa. Lučanský už neprehovorí.

Reklama
Anna Belousovová
Na archívnej snímke Anna Belousovová

A mnohí si určite vydýchli. No rozmýšľajúci človek sa musí začať obávať o to kam sa to ako štát rútime?! Štát nevie garantovať občanom už vlastne NIČ. Ani elementárne dodržiavanie zákona, ale ani osobnú bezpečnosť.

Pred očami sa demontujú základy štátu. Ak prestane platiť zákon, to základné spojivo štátnosti, štát sa začne drobiť ako hrad z piesku. Neviem, či si je vôbec schopná súčasná politická “elita” uvedomiť, čo sa ich pričinením deje…”

 

Mega prúser

Na samovraždu reagovala na sociálnej sieti aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.“ Toto je mega prúser. Mal byť monitorovaný 24 hodín. Ako sa mohol obesiť? Koľko trvá obesenie v cele? Kde bol bachar? Komu záležalo na Lučanského umlčaní? Naozaj chcel Lučanský umlčať sám seba?“

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Na snímke členka strany Sloboda a solidarita (SaS) a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová

„Veľa otázok. Zatiaľ je jasné len jedno. Je to mega, mega prúser, za ktorý musí byť vyvodená zodpovednosť,“ dodala.

 

Marica Pirošíková: Osoby vo väzbe sú zraniteľné a štáty majú povinnosť ich chrániť

Pirošíková zdôrazňuje, že podľa judikatúry ESĽP článok 2 Dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý chráni právo na život zaväzuje štáty, aby uskutočnili osobitné kroky k ochrane života osôb. Podľa ESĽP sú osoby vo väzbe zraniteľné a štáty majú povinnosť ich chrániť. Článok 2 môže za určitých okolností vytvárať pozitívne povinnosť štátu prijať preventívne opatrenia za účelom ochrany jednotlivca aj pred sebou samým. Sú to také opatrenia, ktoré bolo možné od nich za daných okolností prípadu rozumne očakávať na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva. Taktiež majú štáty v prípade samovraždy  páchanej vo väzbe vec riadne, nezávisle a bez zbytočných prieťahov prešetriť.

Reklama

Pirošíková ďalej pripomína, že podľa pravidla 47 Európskych väzenských pravidiel môžu mať podmienky uväznenia vážny vplyv na mentálne zdravie väzňov. Väzenské služby sa majú snažiť o zníženie tohto vplyvu a vytvoriť postupy na monitorovanie jeho efektov na jednotlivých väzňov. Treba urobiť kroky na rozpoznanie väzňov, ktorí sú náchylní na sebapoškodzovanie alebo  samovražde. Personál má byť vhodne vyškolený na rozpoznanie príznakov možného sebapoškodzovania.

Marica Pirošíková
Na snímke JUDr. Marica Pirošíková

Ak sú väzni diagnostikovaní ako duševne chorí, nemajú byť umiestnení vo väznici, ale majú sa premiestniť do vhodne vybaveného psychiatrického zariadenia. V rozsudku z apríla 2001 (Keenan verzus Spojené kráľovstvo) zistil ESĽP porušenie Dohovoru v prípade väzňa, ktorý spáchal samovraždu v dôsledku nedostatku lekárskych záznamov, nedostatku psychiatrického pozorovania a separácie, ktorá bola nezlučiteľná so starostlivosťou o duševne chorú osobu. Výbor na zabránenie mučenia vo svojej 3. všeobecnej správe stanovuje, že prevencia samovrážd je záležitosť spadajúca pod zdravotnú starostlivosť vo väzenstve. Táto má zabezpečiť existenciu primeraného povedomia o tejto záležitosti prostredníctvom ustanovenia a existencie vhodných postupov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali