Turín 12. novembra 2015 (HSP/guardian/Foto:wikipedia)
Najlepší talianski výrobcovia olivového oleja sú vyšetrovaní turínskou políciou za údajne neoprávnené pomenovanie svojho produktu ako “100 % extra panenský”, pričom nejde o pravdivé označenie
Turínska polícia skúma sedem spoločností: Carapelli, Bertolli, Santa Sabina, Coricelli, Sasso, Primadonna a Antica Badia. Tie predávali panenský olivový olej ako “100 % extra panenský”, ako informujú talianske médiá. Analýzy vzoriek zo všetkých siedmich značiek však nespĺňali pravidlá EÚ pre extra panenský olivový olej.
Jedna z vyšetrovaných spoločností Coricelli uviedla, že vyšetrovanie bolo založené výhradne na chuťových testoch odborných degustátorov, ktoré to nemohli spoľahlivo rozoznať. Vraví, že vzorka produktu “bola starostlivo analyzovaná buď spoločnosťou alebo samostatne uznaným laboratóriom a všetky analýzy potvrdili zhodu s normami kvality”. Spoločnosť potvrdzuje, že postupovala “spravodlivo a správne.” Ostatné spoločnosti nereagovali na dané obvinenie.
Extra panenský olivový olej je najvyššia kvalita olivového oleja, a teda aj najdrahší. Pochádza z prvého lisu zdravých olív a má maximálnu kyslosť 0,8%. Od obyčajného olivového oleja sa líši tým, že nie je rafinovaný a pri jeho výrobe sa nepoužívajú chemické látky.
Nie je to prvýkrát, čo sa taliansky olivový olej dostala pod kontrolu. V roku 2012 sa vyšetrovalo obvinenie, že niektorí najväčší výrobcovia ho falšovali lacnejšími dovozmi zo Španielska, Grécka, Maroka a Tuniska. Konkrétne Domenico Ribatti bol uväznený za snahu vydávať olej z tureckých lieskových orieškov za olivový olej.
Tom Müller napísal knihu o zdravom “extra panenskom” olivovom oleji. “Olivy sú kôstkovice, takže extra panenský olivový olej je ako čerstvo vylisovaná ovocná šťava. Mala by byť ovocná, štipľavá a horká, čo sú indikácie čerstvosti, kvality a zdravia,” píše Müller.
Odporúča, aby spotrebitelia pri kúpe “extra panenského” olivového oleja hľadali presný bod výroby na etikete a nielen taliansku vlajku. Taktiež by malo ísť o tmavé balenie (v tmavej fľaši), pretože vysoko kvalitný olej sa môže rýchlo pokaziť v horúcom alebo svetlom prostredí.