Bratislava 23. augusta (TASR) – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozorňuje, že jeho členské subjekty nemajú možnosť znižovať ceny pekárenských a cukrárenských výrobkov. TASR o tom informoval tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.
Pekári momentálne dostávajú podľa člena predstavenstva SZPCC Slavomíra Moravčíka tonu múky lacnejšie približne o 7 eur, čo je však len symbolické zlacnenie, ktoré sa nemôže premietnuť do spotrebiteľských cien chleba, pečiva a ďalších produktov pekárov a cukrárov. Ekonomika tohto potravinárskeho výrobného odboru dlho nevytvára predpoklady ani na zabezpečenie jednoduchej reprodukcie, v dôsledku čoho už viaceré pekárne ukončili činnosť.
"Na štvrtkovom (22. 8.) rokovaní predstavenstva nášho zväzu počas medzinárodnej výstavy Agrokomplex v Nitre sme konštatovali, že rastie mediálny tlak na zlacňovanie našich výrobkov, ktorý sa začína prenášať aj do rokovaní s obchodom," uviedol Moravčík.
"Znižovanie našich cien však v súčasnosti nie je reálne, pretože už viac rokov produkujeme stratu. Ak by to malo pokračovať, budú nútené ďalšie pekárne opustiť trh. Pripomíname, že vlani, keď boli ceny obilnín vysoké, sme zvýšené výrobné náklady nedokázali v potrebnom rozsahu premietnuť do realizačných cien, lebo obchod to jednoducho neakceptoval. Teraz požaduje nižšie ceny, keď múka pre nás zatiaľ zlacnela naozaj len symbolicky," zdôraznil.
Cena múky podľa pekárov tvorí približne len 20 % nákladov na pekárenské výrobky. Ich realizačné ceny ovplyvňujú aj náklady na energie, pohonné látky, mzdy, rozvoz a podobne. Mnohé pekárne doteraz doslova živorili a nárast nákladov pokrývali z rezerv na úkor potrebných investícií. Tie sú však nevyhnutné, rovnako ako vo všetkých ostatných potravinárskych odboroch. Okrem toho vážnym problémom zostávajú nízke mzdy pracovníkov pekární, ktoré zaostávajú za priemerom slovenského potravinárstva.
"V prvom polroku tohto roka dosiahla napríklad priemerná mesačná mzda v potravinárstve 759 eur, ale vo výrobe pekárenských a cukrárenských produktov predstavovala len 559 eur a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška dokonca medziročne klesla o jedno euro," konštatoval Moravčík. Pekárenské a cukrárenské spoločnosti by podľa neho potrebovali vyššie tržby, aby mohli zaplatiť kvalifikovaných pracovníkov a vytvárali si predpoklady pre ďalší rozvoj. "Zárobky pracovníkov v našom odbore sú však nízke napriek tomu, že ide o prácu v netradičnom čase, v rámci ktorého musia ľudia veľa pracovať počas víkendov, sviatkov a v noci," zdôraznil Moravčík.
Pekárstvo predstavuje remeselnú a priemyselnú výrobu chleba a jemných chlebových výrobkov. Od 90. rokov minulého storočia prešlo zložitým vývojom. V súčasnosti sa v jeho štruktúre nachádzajú väčšie i menšie pekárne, ale všetky v ostatných rokoch vykazujú buď straty, alebo len vyrovnané hospodárske výsledky. Podľa rezortných štatistík a prepočtov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva sa pekárstvo a cukrárstvo podieľa asi 8 % na celkovej výrobe potravinárskeho priemyslu v SR.