Švecová: Prieskum dôveryhodnosti súdov od Via Iuris treba brať vážne

Švecová: Prieskum dôveryhodnosti súdov od Via Iuris treba brať vážne

Bratislava 2. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš,Martin Bauman)

 

Reakcia najvyšších predstaviteliek justície na prieskum mimovládnej organizácie Via Iuris a agentúry Focus

Na prieskum mimovládnej organizácie Via Iuris a agentúry Focus, ktorý poukázal na rekordnú nedôveru verejnosti k súdom, zareagovali obidve najvyššie predstaviteľky justície.

Reklama
Na snímke predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová
Na snímke predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová

Podľa prieskumu, ktorý bol realizovaný v septembri, takmer tri štvrtiny ľudí (74 percent) nedôverujú súdnictvu alebo súdom. Bol jednou z tém stretnutia predsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR Daniely Švecovej s predstaviteľmi organizácie Via Iuris, ktoré sa uskutočnilo v utorok (1.12.).

“Prieskum o dôveryhodnosti slovenskej justície treba brať vážne,” uviedla počas stretnutia Švecová. Na nepriaznivý výsledok malo podľa nej vplyv dianie na NS. “Musíme povedať, že bol urobený v čase medializácie niektorých škandalóznych rozhodnutí bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR,” citoval jej slová hovorca NS Boris Urbančík.

Reklama
Na snímke predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková
Na snímke predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková

Prieskum bol témou i pondelňajšieho (30.11.) zasadnutia Súdnej rady SR, ktorá nakoniec tento bod odročila a bude sa ním zaoberať aj na decembrovom zasadnutí. Predsedníčka rady Jana Bajánková navrhla možnosť objednať si vlastný prieskum, ktorý by bol podrobnejší.

Podľa Bajánkovej nestačí konštatovať že dôvera v súdnictvo je nízka, ale je potrebné vedieť prečo. “Relevantné odpovede sa z jednej otázky získať nedajú,” domnieva sa. Šéfke rady chýba informácia, aká vzorka respondentov bola v prieskume oslovená a nie je jej zrejmé, či prišli do kontaktu so súdnictvom, alebo mali informácie iba z médií.

“Má to dôležitý význam z toho dôvodu, že len keď budú vedieť, prečo je dôveryhodnosť nízka, potom s tým budú môcť niečo robiť,” zdôraznila Bajánková. Svojej kancelárii dala vypracovať prehľad podobných prieskumov v iných európskych krajinách. Zistila, že sú rozšírené, mávajú viac otázok, napr. poľský prieskum ich podľa nej obsahoval až 200.

Na otázku “Do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim inštitúciám – súdy a súdnictvo?” odpovedalo v prieskume Via Iuris a agentúry Focus 37 percent respondentov, že im vôbec nedôveruje. Ďalších 37 percent im skôr nedôveruje. Súdom a súdnictvu skôr dôveruje 20 percent ľudí v prieskume, úplne im dôverujú iba dve percentá. Zvyšné štyri percentá nevedelo na otázku odpovedať.

Via Iuris na margo výsledkov prieskumu uviedla, že jedným z dôvodov prehlbovania sa nedôvery verejnosti sú aj nedávne sporné rozhodnutia senátu Najvyššieho súdu SR vedeného jeho bývalým predsedom Štefanom Harabinom.

Reklama

Oslabovanie dôvery mohol podľa Via Iuris ovplyvniť aj fakt, že “verejnosť subjektívne nevnímala žiadne pozitívne zmeny v súdnictve a súvislosť týchto zmien s kvalitou ich života”. Až 64 percent respondentov totiž potvrdilo, že nezaznamenalo žiadne pozitívne zmeny v súdnictve za uplynulý rok.

Reprezentatívny kvantitatívny prieskum medzi obyvateľmi Slovenska vo veku od 18 rokov realizovala Via Iuris v spolupráci s agentúrou Focus v dňoch 1. až 9. septembra na vzorke 1003 respondentov. Spôsob výberu vzorky bol kvótny podľa sociodemografických ukazovateľov – pohlavie, vek, vzdelanie, národnosť, veľkosť sídla, kraj.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

18:26

Pornoherečka Stormy Daniels v utorok vypovedala ako svedok v prípade voči exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý je obžalovaný z podplácania tejto herečky i falšovania obchodných záznamov.

18:20

Rakúsko neplánuje vstúpiť do NATO, uviedol tamojší minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

„Nemáme žiadne plány tam vstúpiť,“ povedal minister v parlamente.

Viedeň má podľa neho záujem nadviazať výmenu informácií s ďalšími neutrálnymi štátmi – Írskom, Maltou a Švajčiarskom -, aby sa na neutrálne krajiny „nezabudlo“.

Deň predtým noviny Die Presse napísali, že tieto štyri neutrálne krajiny po vstupe Švédska a Fínska do NATO koncom roka 2023 poslali NATO list, v ktorom navrhli rozšírenie spolupráce.

Konkrétne, aby im bol poskytnutý „privilegovaný prístup k dokumentom a informáciám NATO“, aby sa posilnila výmena spravodajských informácií, spolupráca v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ochrany kritickej infraštruktúry a boja proti „novým rušivým technológiám“.

18:15

Poľský sudca, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal tam údajne o azyl, mal prístup k tajným informáciám. Oznámil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Zároveň na stredu zvolal stretnutie kolégia spravodajských služieb pre údajný vplyv Ruska a Bieloruska na poľský vládny aparát v posledných rokoch.

18:14

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok Izrael na okamžité znovuotvorenie hraničných priechodov do Pásma Gazy a zastavenie “všetkej eskalácie”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali