Sulík sa hrá na opozíciu v koalícii a vysáva voličov korona-alarmistovi Matovičovi. Vznikne nová liberálna koalícia Hlas-SaS-PS?

Sulík sa hrá na opozíciu v koalícii a vysáva voličov korona-alarmistovi Matovičovi. Vznikne nová liberálna koalícia Hlas-SaS-PS?

Bratislava 16. októbra 2020 (HSP/Foto:SITA/TV Markiza)

 

Predseda SaS a zároveň minister hospodárstva Richard Sulík sa pasuje do role opozície v rámci koalície. Jeho hra na dobrého policajta mu zatiaľ vychádza excelentne. Premiér Igor Matovič je, naopak, symbolom silných reštriktívnych opatrení. Matovičovo OĽaNO kvôli tomu upadá a jeho pád sa tak skoro nezastaví

Richard Sulík, SaS, predseda
Na snímke Richard Sulík

Korona-alarmista Matovič a šikovný Sulík

Richard Sulík veľmi rýchlo pochopil, že strašenie a prísne opatrenia proti koronavírusu nie sú tou správnou cestou. Podľa čoraz viac lekárov a odborníkov totiž koronavírus nie je až tak nebezpečný, ako sa to niektorí korona-alarmisti snažia prezentovať.

Reklama

Áno, koronavírus, respektíve ochorenie Covid-19, si nutne vyžiadalo a ešte vyžiada ľudské životy. No tie si každoročne vyžiadala aj chrípka či iné respiračné ochorenia. Nikto však preto nerobil paniku a neničil našu ekonomiku.

A tieto skutočnosti už chápu mnohí obyvatelia Slovenska. Premiér Igor Matovič to, zdá sa, však ešte stále nepochopil a ide si svoj boj proti “hnusobe”, ktorým nutne ničí našu ekonomiku, pracovné miesta a celkovo životný štandard ľudí žijúcich na Slovensku.

Reklama

Do toho ešte pridajme Matovičovo chaotické a vulgárne správanie, ktoré totálne zaklincoval obvinením bežných Slovákov, že to všetko “pos*ali” oni. Z Matoviča sa teda stal akýsi “zlý policajt”, respektíve korona-alarmista, ktorý straší a šíri paniku.

 

Sulík ako opozícia vrámci koalície

Túto zlú pozíciu premiéra, za ktorú si môže sám, veľmi šikovne využil minister hospodárstva a predseda SaS, Richard Sulík, ktorý sa stavia do polohy akejsi opozície voči premiérovi, respektíve voči koalícii, ktorej je paradoxne aj on súčasťou.

Prvé náznaky odporu začali už počas tzv. prvej vlny koronavírusu, kedy sa premiér Matovič zasadil o to, aby ľudia počas Veľkonočných sviatkov nemohli cestovať mimo svoj okres. Výnimku mali ľudia, ktorí cestovali do práce. Z tohto dôvodu začali policajti medzi okresmi kontrolovať všetky autá, čo vytvorilo obrovské kolóny. Sulík vtedy ostro skritizoval toto nezmyselné opatrenie.

Reklama

Odvtedy sa celý čas zasadzoval o to, aby boli prísne opatrenia zrušené. V súčasnosti počas druhej vlny sa “bije” za to, aby prísne opatrenia neboli opäť zavedené, aspoň nie plošne, čo vyvoláva u ľudí obrovské sympatie a ako ukazujú najnovšie prieskumy verejnej mienky, prináša to aj výrazný nárast preferencií jeho strane.

 

Sulík „vysáva“ voličov Matovičovi

Podľa prieskumu agentúry AKO by na prvom mieste v súčasnosti skončila strana Petra Pellegriniho Hlas s 18, 8 % hlasov, ktorá tak poprvýkrát odsunula na druhé miesto hnutie OĽaNO premiéra Igora Matoviča, ktoré by získalo 15,3 %, čo oproti júlovým preferenciám OĽaNO je pokles až o 8 %. Naopak, výrazný nárast zaznamenala strana SaS Richarda Sulíka. Kým v júlovom prieskume agentúry AKO mala 9,4%, v súčasnosti je to až 13,4 %.

Keďže prieskum bol realizovaný v období od 1. do 9. októbra, nezachytil najnovší spor medzi lídrami dvoch koaličných lídrov, kedy Sulík rázne odmietol zatváranie reštaurácií, za čo naňho nevyberavým spôsobom zaútočil premiér Matovič. Dá sa teda predpokladať, že strana OĽaNO bude klesať aj naďalej a Sulíkova SaSka naďalej rásť.

Reklama

Prieskum tiež ukazuje, že SaSka vôbec “nekradne” voličov neomarxistickej strane Progresívne Slovensko, keďže to taktiež stúplo aj keď len o jedno percento, ale voličov “vysáva” práve z Matovičovej strany OĽaNO.

Vyplýva z toho teda, že SaSke nepomáha ich snaha otvárať ultraliberálne témy ako interrupčná tabletka, dekriminalizácia marihuany, či registrované partnerstvá pre homosexuálov (čo by mohlo prilákať voličov PS, ale nedeje sa tak), ale práve odpor voči Matovičovým reštriktívnym koronaopatreniam.

 

Nová liberálna koalícia Hlas – SaS – PS?

Výrazný nárast SaSky však nie je dobrou správou pre pronárodných a konzervatívne orientovaných ľudí. Sulík totiž svojou relatívne príčetnou politikou “naťahá” nielen liberálnych voličov, ale aj množstvo povedzme neutrálnych, či dokonca konzervatívne orientovaných. No liberálnej agendy (ako homosexuálne zväzky, dekriminalizácia marihuany atď.) sa za žiadnu cenu nevzdá, čo vidíme aj v súčasnosti.

Navyše, sa tu rysuje pre konzervatívcov nebezpečná koalícia. Ak totiž SaSka porastie ešte viac, čo je veľmi pravdepodobné, a porastie aj Peter Pellegrini so svojou stranou, čo je tiež veľmi pravdepodobné, potom už nič nebude brániť v ceste tomu, aby v najbližších voľbách , či už riadnych alebo predčasných (čo sa vzhľadom na rozpory v koalícii nedá vylúčiť) vznikla liberálna koalícia Hlas – SaS – Progresívne Slovensko.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali