Sulík napriek Matovičovým vyjadreniam potvrdil že protipandemický plán najskôr predložia pandemickej komisii. Opakovanie odmietol plošné testovanie

Sulík napriek Matovičovým vyjadreniam potvrdil že protipandemický plán najskôr predložia pandemickej komisii. Opakovanie odmietol plošné testovanie

Bratislava 23. novembra 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Protipandemický plán, ktorý v pondelok predstavila SaS, najskôr predložia pandemickej komisii, aby sa k nemu vyjadrila, a až následne ho predstavia na ústrednom krízovom štábe. Uviedol to v pondelok počas rokovania ústredného krízového štábu minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík

Richard Sulík
Na snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík

“Oceňujem konštruktívny prístup, že to dáme odborníkom a oni sa k tomu vyjadria,” povedal Sulík. Povedal, že o ich návrhu sa na krízovom štábe čiastočne rozbehla aj debata. “Teší ma, že Marek Krajčí (OĽANO) navrhuje posudzovať Slovensko nie ako celok, ale podľa jednotlivých regiónov v závislosti, kde je aká veľká miera nakazenia,” doplnil minister hospodárstva.

Reklama

Sulík povedal, že návrh je na svete a každý si ho môže stiahnuť. Poznamenal, že každý si môže spraviť svoj názor sám. Tvrdí, že je pripravený na odbornú diskusiu a vyzval všetkých, aby sa prípadne k návrhu vyjadrili. “Budem sa zaoberať len vecnými, konštruktívnymi pripomienkami,” uviedol Sulík.

Napriek tomu, že je to premiérova slabosť, päť zopakoval, že nevidí dôvod na celoplošné testovanie na celom Slovensku. “Zmysel vidíme len v okresoch a obvodoch, ktoré sú najpostihnutejšie,” uzavrel minister hospodárstva.

Reklama

Nový protipandemický plán Semafor zdravia z dielne SaS zohľadňuje situáciu v regiónoch. Hovorí o opatreniach, pravidlách a odporúčaniach pre celé Slovensko, pre konkrétne obvody, spomína plán testovania, rieši cezhraničný režim aj odškodnenie zatvorených či obmedzených prevádzok.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

14:59

Čína v stredu zablahoželala Vladimirovi Putinovi k jeho inaugurácii do úradu prezidenta Ruskej federácie. Informovala agentúra Reuters.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vo vyhlásení podotkol, že prezident Si Ťin-pching už Putinovi poslal blahoželanie k jeho znovuzvoleniu.

Pod “strategickým vedením” Siho a Putina sú vzťahy Číny a Ruska naďalej “zdravé”, uviedol hovorca s tým, že Peking prikladá veľký význam vedúcej úlohe hlavy štátu v bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami.

Russia Putin Inauguration
Na snímke Vladimir Putin kráča zložiť prísahu ako ruský prezident počas inauguračného ceremoniálu vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve
14:55

Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. Informuje o tom agentúra Reuters.

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

14:07

Cena za nájom priestorov pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. Uviedol to minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom vládny kabinet vyjadril súhlas s návrhom komerčných priestorov na účely MCRŠ.

Sídlom MCRŠ majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

31. rokovanie vlády SR Dušan Keketi
Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) pred 31. rokovaním vlády v Bratislavae
13:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že pridala liehovinu zo Slovenska, trenčiansku borovičku JUNIPERUS, do registra chránených označení pôvodu (CHOP). 

Komisia opísala, že trenčianska borovička JUNIPERUS je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 %, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej.

13:34

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila.  Informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina.

13:22

Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom.

13:21

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda na svojom stredajšom rokovaní vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali