Došla mu trpezlivosť s “laickým epidemiológom”? Sulík kritizuje Matovičove predstavy o testovaní. Premiér mu odkazuje: Príď do nedele s riešením a odovzdám ti celý manažment koronakrízy

Došla mu trpezlivosť s “laickým epidemiológom”? Sulík kritizuje Matovičove predstavy o testovaní. Premiér mu odkazuje: Príď do nedele s riešením a odovzdám ti celý manažment koronakrízy

Bratislava 11. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Martin Baumann)

 

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa po stredajšom rokovaní vlády na sociálnej sieti opýtal, na čo vlastne bolo dobré celé plošné testovanie na koronavírus iniciované premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO)

Richard Sulík
Na snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík

Richard Sulík napísal, že celé Slovensko strpelo antigénové testovanie nie preto, že by mali “obsesiu vo vŕtaní sa v nose,” ale preto, lebo podľa neho uverilo sľubu, že bude lepšie.

Reklama

“Čo však dostali? Plošné predĺženie núdzového stavu,” komentuje predseda vládnej strany SaS.

Zároveň priznáva, že gastro sektor, šport, kultúra, či fitnesscentrá sú dnes zdevastované a zažívajú historický kolaps. “Krajina ich potrebuje, mali by sme si ich chovať ako v bavlnke, aby sa z toho čím skôr vymotali.”

Reklama

“Čo však dostali? Majú suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá.”

Sulík preto do éteru položil zásadnú otázku: “Tak načo sa to celé robilo? Zistili sme, kde sú ohniská, môžeme pekne rozlíšiť okresy, kde treba tvrdšie opatrenia. Vieme to určiť pomaly na ulicu presne! Počúvajme našich vedcov, ktorí toto tvrdia a mohli by sme konečne slobodnejšie dýchať,” odporúča pravdepodobne koaličným partnerom Sulík.

 

Semafor je kľúčom 

Na ohniská aktuálne denne upozorňujú aj analytici z Dát bez pátosu. Neustále opakujú, že “kvôli 20% problémovým okresom nemôže byť zbytok krajiny v dlhodobom lockdowne. Deti patria do škôl, všetci na športoviská a do prírody. Zodpovedným patrí odmena. S vírusom sa musíme naučiť žiť. Semafor  je kľúčom.”

 

Reklama
Premiér odmietol kritiku Richarda Sulíka na vládne opatrenia

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v stredu odmietol kritiku ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorej vláda nesplnila sľuby o uvoľňovaní opatrení po plošnom testovaní a predĺžila núdzový stav

Igor Matovič
Na snímke premiér SR Igor Matovič (OĽaNO)

Sulíkovi sa tiež nepáčil návrh na takzvané komunitné testovanie, podľa ktorého majú zabezpečiť celoplošné testovanie školy, cirkvi, športové kluby či hotely. Matovič zdôraznil, že za predĺženie núdzového stavu aj za komunitné testovanie hlasovalo všetkých päť členov krízového štábu za SaS.

“Ja by som si chcel tiež v tejto ťažkej dobe, kedy nám dennodenne zomierajú ľudia a tisícky ľudí sú v nemocniciach na COVID-19, dopriať dovolenku a vypisovať facebookové statusy,” povedal Matovič. Sulíkovi vyčíta, že nechodí osobne na krízové štáby a dáva sa zastupovať.

“Posiela tam päť svojich zástupcov, tí hlasujú za 90-dňový núdzový stav, zahlasovali za komunitné testovanie, všetci piati, a on potom svojich vlastných straníckych členov kritizuje cez facebook z dovolenky,” povedal Matovič. “Mne to hodné komentára nie je,” dodal premiér.

Matovič zároveň vyzval Sulíka, aby navrhol, ako pri otvorených prevádzkach znížiť počet nakazených a udržať ich denný prírastok pod číslom 500.

Reklama

“Dávam verejný prísľub, že keď sa Richard Sulík do nedele postaví s riešením, ktoré Slovensku zabezpečí, že denne nebudeme mať v sedemdňovom priemere viac ako 500 pozitívne testovaných ľudí cez RT-PCR testy a zároveň zabezpečí, aby od 1. decembra mohli byť otvorené všetky reštaurácie, divadlá, kiná, kostoly, športové kluby či posilňovne, tak od tej chvíle mu odovzdávam celý manažment koronakrízy na Slovensku,” povedal Matovič.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali