Súdna rada zvolila trojicu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva

Súdna rada zvolila trojicu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva

Bratislava 13. apríla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Na nový zoznam kandidátov sa dostali Zuzana Dlugošová, Alena Poláčková a Ladislav Duditš

Štvrtý zoznam kandidátov za Slovensko na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) je na svete. Trojicu mien, z ktorých si má vybrať Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, dnes zvolila Súdna rada na volebnom zasadnutí.

Reklama
Na snímke členovia Súdnej rady

Najviac hlasov získala bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová, ktorú podporilo 14 členov rady. Sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková dostala 12 hlasov a potrebnú nadpolovičnú väčšinu získal aj sudca Krajského súdu v Košiciach Ladislav Duditš, za ktorého hlasovalo 10 členov rady.

Dlugošová a Duditš uspeli aj v predošlom hlasovaní rady v decembri minulého roka. Túto kandidátku však vo februári neodsúhlasila vláda. Poláčková, ktorá získala v decembri podporu iba siedmich členov rady, si netrúfla zhodnotiť, prečo sa na jej stranu priklonilo ďalších päť členov rady.

Reklama

„Ťažko mi je odhadovať, pretože nevidím do hláv a myslí členov rady,“ uviedla. Ako jediná sa pritom neúspešne zúčastnila všetkých doterajších volieb, keď ju v minulosti navrhoval za kandidátku aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. „Trpezlivosť ruže prináša,“ dodala.

V súčasnosti právnička americkej ambasády Dlugošová priznala, že ju prekvapilo, že dnes získala o štyri hlasy viac ako v decembri, keď ju podporilo 10 členov rady. „Cítim sa poctená, ale naozaj ma to veľmi prekvapilo,“ uviedla.

Opakovaný úspech potešil aj Duditša. „Kým sa človek dostane až na ten post do Štrasburgu, čaká nás ešte niekoľko krokov, ktoré sú pred nami, takže musíme byť trpezliví,“ pripomenul komplikovanosť procesu voľby sudcu ESĽP. Kandidátku, ktorú odsúhlasí vláda, posudzuje pred voľbou v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy ešte jeho poradný výbor.

V poradí tretí zoznam kandidátov odmietla vláda pre jeho nevyváženosť. Predsedníčka rady Jana Bajánková nechcela hodnotiť, či je štvrtý zoznam, ktorý vláde predloží, z tohto pohľadu lepší. „Neprináleží mi to hodnotiť, to je otázka na vládu,“ vysvetlila s tým, že Súdna rada si splnila svoju povinnosť.

Jedinou zmenou na kandidátke je, že bývalého predsedu Ústavného súdu Jána Mazáka nahradila Poláčková. Minister spravodlivosti Tomáš Borec pritom vo februári po zasadnutí vlády naznačil, že práve Mazák medzi trojicou kandidátov vyčnieval svojou kvalitou.

Reklama

Mazák, ktorý je dnes poradcom prezidenta SR Andreja Kisku, na rozhodnutie vlády reagoval sťažnosťou na ÚS SR. Zároveň ho požiadal o vydanie predbežného opatrenia. O žiadosti však ÚS dosiaľ nerozhodol. „Bolo to jeho právo, ktoré využil,“ komentovala dnes Bajánková postup Mazáka.

Sťažnosť Mazáka podľa názoru Bajánkovej výsledok voľby neovplyvní. „Súdna rada postupovala konformným spôsobom, to znamená, že neboli žiadne právne prekážky na to, aby sa voľba konala,“ doplnila predsedníčka rady.

Slovensku sa nedarí preobsadiť prestížny post na štrasburskom súde. Situácia, do ktorej sa dostalo, nemá obdobu. Zástupcovi SR Jánovi Šikutovi uplynulo funkčné obdobie 31. októbra 2013, odvtedy nadsluhuje. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy odmietlo dva zoznamy kandidátov, tretí neschválila vláda.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali