Súdna rada požiadala o bezodplatný prevod časti Miestodržiteľského paláca

Súdna rada požiadala o bezodplatný prevod časti Miestodržiteľského paláca

Bratislava 19. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP- Martin Baumann)

 

Vyriešenie priestorovej otázky rady prisľúbil rade pred rokom premiér Robert Fico

Súdna rada SR nechce sídliť v Miestodržiteľskom paláci v prenájme. Nové reprezentatívne priestory pre svoje sídlo sa snaží získať bezplatne do vlastníctva. Sťahovanie z budovy ministerstva spravodlivosti na Župnom námestí v Bratislave sa preto odďaľuje.

Reklama
Archívna snímka zo zasadania Súdnej rady
Archívna snímka zo zasadania Súdnej rady

Vyriešenie priestorovej otázky rady prisľúbil rade pred rokom premiér Robert Fico. Predsedníčka rady Jana Bajánková už koncom februára informovala o tom, že rokovania finišujú a hovorí sa už iba o detailoch. Na Hlavné námestie v centre hlavného mesta sa však najvyšší orgán sudcovskej samosprávy v tomto roku nepresťahuje.

„Keďže naším cieľom je zabezpečiť trvalé sídlo Súdnej rady Slovenskej republiky, nerokovalo sa ďalej o možnosti prenájmu, ale o spoločnej správe majetku, pričom tento proces, ktorý má presné náležitosti, v tomto ohľade aj pokračuje,“ informovala TASR kancelária rady. Naďalej platí jej pôvodné stanovisko, že o veci bude informovať až po ukončení celého procesu.

Reklama

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, ktorý je správcom budovy, vysvetlil, že postupuje v tejto záležitosti v súlade so Zákonom o správe štátneho majetku. „V prípade Miestodržiteľského paláca Úrad vlády SR vyhlásil približne 40 percent majetku za prebytočný,“ spresnil. Skutočnosť bola zaevidovaná v Registri prebytočného nehnuteľného majetku Ministerstva financií SR.

Kancelária Súdnej rady prejavila záujem o ponuku nehnuteľnosti. „Požadovaná odplata pre záujemcu, ktorým je štátna rozpočtová organizácia, je 0 eur,“ vysvetlila, že nadobudnutie priestorov by nemalo znamenať záťaž pre jej rozpočet.

V budove ministerstva spravodlivosti je dlhodobo problematická situácia z dôvodu, že v nej sídlia tri inštitúcie, potvrdila hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. „Keď príde k presťahovaniu Súdnej rady SR do nových priestorov, uvoľnené kapacity sa rozdelia pre potreby samotného ministerstva a Najvyššieho súdu SR,“ ozrejmila.

Súdna rada sídli od svojho vzniku v roku 2002 pri Najvyššom súde v podnájme ministerstva spravodlivosti. Až do minulého roku boli funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady spojené, čo zmenila novela ústavy, ktorú v parlamente presadili poslanci vládneho Smeru-SD a opozičného KDH. Zároveň boli posilnené kompetencie rady.

Okrem iného má na starosti previerky budúcich sudcov a zhromažďuje utajené materiály, na čo v súčasnosti nemá vhodné priestorové podmienky. Miestodržiteľský palác na Hlavnom námestí v Bratislave je v súčasnosti účelovým zariadením, ktoré pre potreby Úradu vlády a iných ústredných orgánov štátnej správy poskytuje ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali