Suchánek: Vyzývam premiéra Roberta Fica, aby dokázal svoje tvrdenia o nákupe CT

Suchánek: Vyzývam premiéra Roberta Fica, aby dokázal svoje tvrdenia o nákupe CT

Bratislava 25. mája 2016  AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Svojho poslanca sa dnes zastal aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič

Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Alan Suchánek vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby dokázal svoje tvrdenia o tom, že Suchánek v roku 2012 ako člen správnej rady piešťanskej nemocnice loboval za nákup predraženého a technicky nevyhovujúceho CT prístroja. Poslanec to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii, kde predložil množstvo dokumentov z celého nákupu.

Reklama
Na snímke poslanec Alan Suchánek (OĽANO-NOVA)
Na snímke poslanec Alan Suchánek (OĽANO-NOVA)

V roku 2012 piešťanská nemocnica obstarávala 128- a viacvrstvové CT. “Podmienky a kritériá stanovila primárka RTG. Správna rada sa rozhodla, že potrebuje nové CT, lebo nemocnica mala starý repasovaný prístroj z roku 2003, ktorý bol v tom čase štyri až päť mesiacov pokazený a jeho oprava mala stáť 130.000 eur,” vysvetlil Suchánek.

Nové CT sa obstarávalo elektronickou aukciou. “Bolo stanovených desať kritérií ako rýchlosť dodania zákazky, rýchlosť servisu, rýchlosť opravy bez súčiastky či rýchlosť opravy so súčiastkou. Nerozhodovala teda len cena. Tesným víťazom sa stala firma Siemens a činnosť obstarávacej komisie skončila 19. apríla 2012,” uviedol Suchánek.

Reklama

Podľa poslanca s výsledkom obstarávania súhlasilo aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré bolo v tom čase už pod vedením Smeru-SD. Suchánek predložil aj dokument, kde tender odobruje vtedajší šéf služobného úradu na ministerstve Martin Senčák.

“V máji 2012 som operoval a dostal som odkaz, že mám prísť na riaditeľstvo nemocnice, kde zasadá komisia na nákup CT. Členky komisie mi povedali, že dvaja neúspešní uchádzači podali podnet, že Siemens zavádzal a treba ho zo súťaže vylúčiť. Pod zápisnicu som sa podpísal. Videl som však, že to nie je také jednoznačné,” povedal Suchánek.

Námietky voči Siemensu osobne preveroval cez Najvyšší kontrolný úrad a Slovenský technický úrad (STÚ), ktorý vydáva certifikáty o zhode. “STÚ povedal, že Siemens neklamal, že parametre, ktoré deklaruje, sa zhodujú s požiadavkami nemocnice a že my sme zadali nejednoznačný parameter. Riaditeľ nemocnice mi následne povedal, že neúspešní uchádzači nech sa obrátia na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorého rozhodnutie bude nemocnica rešpektovať,” priblížil poslanec s tým, že na ÚVO sa neúspešní uchádzači neobrátili.

“Štyri mesiace celá nemocnica vedela, že budeme mať nové CT. Vedela to aj dozorná rada a nič nerobila. Až po štyroch mesiacoch zasadla a v auguste odporučila novej správnej rade zrušiť obstarávanie. Tak sa aj stalo,” povedal Suchánek.

Poslanec uznal, že cena víťazného CT bola vyššia o 250.000 eur, ale zdôraznil, že cena nebola rozhodujúcim kritériom. “V takom prípade však nebolo CT, ktoré kúpila piešťanská nemocnica v roku 2014, predražené o 600.000 eur, ale až o 850.000 eur. Toto Roberta Fica netrápi?” pýtal sa.

Reklama

Svojho poslanca sa dnes zastal aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. “Ak by si bol premiér Fico istý, v blogu by nemanipuloval so slovom údajne. Svoje tvrdenia by mal hovoriť s plným vedomím,” zdôraznil s tým, že Suchánek má plnú dôveru poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA.

Na prípad reagovalo aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré so Suchánkom počítalo do komisie na centrálny nákup CT prístrojov pre štátne nemocnice. “Vzhľadom na aktuálne informácie, ktoré priniesol týždenník Plus 7 dní, je vhodné, tak ako v iných prípadoch, aby bol priestor na preverenie a prešetrenie akýchkoľvek pochybností a nateraz Ministerstvo zdravotníctva SR z dôvodu zachovania maximálnej objektívnosti a nestrannosti nebude nominovať poslanca Alana Suchánka do tejto komisie,” uviedla hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová.

Opozičný poslanec je známy pre medializáciu kauzy nákupu piešťanského CT, pre ktorú skončili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) a predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). V pôvodnej súťaži v roku 2012 mal však podľa týždenníka Plus 7 Dní Suchánek presadzovať údajne najdrahšiu a nevyhovujúcu techniku.

Premiér Fico ho preto vyzval, aby sa vzdal mandátu a odňali mu titul Biela vrana. Suchánek vyhlásil, že sa cíti nevinný a mandátu sa nevzdá. Aliancia Fair-play a Via Iuris, organizátori ocenenia Biela vrana, následne avizovali, že preveria prípad obstarávania CT prístroja v piešťanskej nemocnici z roku 2012. Prípad prešetruje aj Generálna prokuratúra SR.

 

Reklama

Mimoriadny výbor prerušili, mal by sa skončiť bez záveru

Mimoriadny Výbor by sa mal skončiť bez uznesenia. Po dnešnom prerušení zasadnutia výboru to novinárom povedal jeho predseda Štefan Zelník (SNS).

“Pán Suchánek je súčasťou zdravotníckeho výboru a zdá sa nám absolútne korektné, aby sme si vypočuli od neho celý príbeh, skonfrontovali to so skutočnosťami a vyhli sa tak rôznym bufetovým rečiam,” povedal Zelník. Konanie výboru privítal aj Suchánek, vníma to ako príležitosť veci vysvetliť. Výbor dnes zasadal viac ako hodinu, musel však byť prerušený v čase, kedy sa začala popoludňajšia časť rokovania pléna. Pokračovať bude vo štvrtok (26.5.) ráno.

Člen výboru Richard Raši (Smer-SD) v úvodnej reči vyhlásil, že verejné obstarávanie CT prístroja v piešťanskej nemocnici v roku 2012 malo neférové prvky. Podľa jeho slov mohla nemocnica stratiť 253.000 eur tým, že pri porovnateľných kritériách by vybrala najdrahšieho uchádzača. “V apríli 2012 predložili ponuku traja uchádzači. Parametre boli nastavené tak, že z celkových 100 bodov tvorila cena 62, počet vrstiev 20, hrúbka rezu deväť a zvyšných sedem kritérií, ako servis, bolo dokopy za deväť bodov,” uviedol Raši.

Podľa jeho slov si víťazný Siemens uvádzal pri svojom CT prístroji až 384 vrstiev, čo je neštandardný údaj a nejde o riadne, ale rekonštruované vrstvy. Tento prístroj bol podľa Rašiho štandardne 128-vrstvový, teda rovnaký, aké boli aj ďalšie ponuky.

“Hneď na začiatku súťaže jeden z uchádzačov namietal, že 384-vrstvový skener nie je na trhu dostupný. Nebolo mu odpovedané a pokračovalo sa v aukcii. Výsledkom bolo, že vyhral Siemens s cenou o 253.000 eur vyššou, pričom rozdiel medzi prvým a druhým bol len 0,16 bodu,” uviedol Raši.

Jeden z neúspešných uchádzačov dal podľa jeho slov námietku, v ktorej uviedol, že ak by mohol uviesť aj rekonštruované vrstvy, ich CT prístroj by ich mal až 400, a pri nižšej cene by bol jasným víťazom. “Z desiatich kritérií, ktoré sa vyhodnocovali, bolo päť aukčných a päť neaukčných. Firmy mohli meniť v aukcii cenu a drobné veci. Kritérium vrstiev však bolo neaukčné,” zdôraznil Raši.

Podľa jeho slov sa mohla vypísať okamžite nová aukcia. “Takto vyhral prístroj, ktorý bol pri porovnateľných kvalitatívnych parametroch o 253.000 eur drahší. Nikdy sa neuvádzajú rekonštruované vrstvy, ale skutočné,” povedal exminister zdravotníctva.

Raši tiež poukázal na staršie vyjadrenie Transparency International Slovensko, ktorá uviedla, že ani súťaž nie je všeliekom, keďže v tomto prípade zvíťazila firma s najdrahšou ponukou. Koaličný poslanec zároveň odmietol, že by ministerstvo zdravotníctva (MZ) odobrilo výsledky tejto súťaže. “Ministerstvo súhlasilo s oznámením výsledkov. Na to prišiel dotaz od vtedajšieho riaditeľa nemocnice, ktorý požiadal o súhlas s uzatvorením zmluvy. Na to dostal odpoveď, že MZ neudeľuje súhlas ani nesúhlas, lebo je to plne v kompetencii nemocnice ako neziskovej organizácie,” dodal Raši.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali