Sú vakcíny skutočne nebezpečné, alebo ide iba o nocebo efekt? Za posledný rok zomrelo priamo na ihrisku 5-násobne viac profesionálnych športovcov, ako za posledných desať rokov a to je iba špička ľadovca

Sú vakcíny skutočne nebezpečné, alebo ide iba o nocebo efekt? Za posledný rok zomrelo priamo na ihrisku 5-násobne viac profesionálnych športovcov, ako za posledných desať rokov a to je iba špička ľadovca

Bratislava 26. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP/DPA-Lennart Preiss, Facebook)

 

Oficiálne inštitúcie nedokážu v plnej miere vysvetliť množstvo nežiaducich účinkov, spojených s podávaním mRNA vakcín. Aktuálne obdobie začali pribúdať informácie o tzv. nocebo efekte. Tento však nedokáže vysvetliť skutočnú, niekoľkonásobné zvýšenú mieru úmrtnosti napríklad medzi zdravými športovcami. Na problém upozornil vyštudovaný lekár a analytik Juraj Mesík

ockovanie vakcina
Ilustračné foto

Pod nocebo efektom sa vo všeobecnosti rozumie negatívna reakcia organizmu na podaný neutrálny liek, pričom pacient je už vopred presvedčený, že liečba mu nie len nepomôže, ale mu aj uškodí. Sú to teda skutočné prejavy pacientom očakávaných vedľajších účinkov lieku alebo liečby, spôsobené autosugesciou. Opakom tohto efektu je tzv. placebo efekt, kedy dochádza k zlepšeniu stavu, resp. vyzdraveniu po podaní neutrálneho prípravku.

Reklama

A týmto spôsobom v súčasnosti vysvetľujú odborníci mnohé prejavy nežiadúcich účinkov po podaní vakcín proti ochoreniu Covid-19.

Toto vysvetlenie však spochybňuje doktor Mesík. Tvrdí, že za nežiadúcimi účinkami nestojí nocebo efekt, ale S-proteín, ktorý je ľuďom do tela vpravovaný prostredníctvom vakcín. A nežiaduce účinky nie sú domnelé, ale skutočné. Na ilustráciu prikladá graf hráčov FIFA, ktorí náhle skolabovali na ihrisku bez zjavnej predchádzajúcej príčiny.

Reklama
zástava srdca hráči očkovanie fifa
Na grafe nárast počtu nevysvetliteľných kolapsov v roku 2021

Opiera sa o analýzu dr. Guetzkowa, docenta na Katedre sociológie a antropológie a Inštitútu kriminológie na Hebrejskej univerzite, zverejnenú na portáli stephenc.substack.com. Z tejto analýzy jasne vyplýva, že v roku masívneho očkovania (2021) bolo „zaznamenaných 5 x viac prípadov náhleho srdcového zlyhania (SCD – sudden cardiac death), ako bol priemerný ročný počet prípadov v rokoch 2001 až 2020.“

A toto je len špička ľadovca. Do tejto štatistiky spadajú len hráči, ktorí skolabovali na ihrisku.

Tých čo zomreli alebo mali vážne zdravotné problémy o týždne či mesiace neskôr ako prijali prvú – druhú – tretiu – štvrtú dávku mRNA je bez najmenších pochýb podstatne viac. Toxicita S-proteínu alias ‘nocebo efekt’ sa netýka len srdca a zďaleka sa nemanifestuje len uprostred športových zápasov,“ zdôrazňuje Mesík.

Samotný portál hovorí dokonca až o 183 profesionálnych hráčoch a tréneroch, ktorí skolabovali v podstate bez príčiny. Až 108 z nich zomrelo. Dôvod? Ide údajne o „fenomén kolabujúceho atléta“ bez zjavných vonkajších príčin.

Podľa portálu rtnews.co.il medzi najčastejšie dôvody takýchto kolapsových stavov patria „srdcové problémy – myokarditídy, perikarditída, zástava srdca a infarkty.“ A nepostihujú len dospelých, ale aj očkované deti vo veku od 12 do 17 rokov. Problémy so srdcom udávalo za posledný rok až 23 športovcov v tínedžerskom veku. 16 z nich na následky srdcových problémov zomrelo.

Reklama

Medzi rokmi 2001 až 2020 zomrelo na následky náhleho srdcového zlyhania alebo nevysvetliteľnej náhlej smrti približne 4,2 profesionálnych športovcov ročne. Kým wikipédia hovorí o 4 úmrtiach ročne, British Medical Journal vypočítalo približne 5 úmrtí. Dokopy v tomto období zomrelo 21 hráčov.

Ide teda o približne päťnásobok úmrtí oproti obdobiu, keď k „nocebo efektu“ nedochádzalo.

 

Ako je to na Slovensku

Aj slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vysvetľuje množstvo nežiaducich účinkov po očkovaní ako nocebo efekt. Ide však o menej závažné prejavy, ktoré sa za nocebo schovať dajú. Sú nimi napríklad bolesti hlavy, únava či bolestivosť v mieste vpichu. Informuje o tom denník Plus 1 deň.

ŠÚKL sa pri svojich tvrdeniach opiera o štúdiu vedcov, uverejnenú v časopise Jama Network Open. Z nej vyplýva, že iba tretina nežiaducich účinkov po podaní prvej dávky vakcíny skutočne súvisí s podaním vakcíny. Po druhej dávke je dokonca výskyt nežiaducich účinkov súvisiacich so skutočným podaním vakcíny ešte nižší, ide v priemere len o polovicu prípadov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali