Štyri hanby Slovenska

Štyri hanby Slovenska

Bratislava 21. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Situácia na svete, v Európe aj na Slovensku praská vo švíkoch a graduje. Rútime sa ku zlomovému momentu v histórii. Pandémia, ekonomická a finančná kríza, narastanie sociálnych nerovností, migračný tlak a rozvrat tradičnej morálky vytvárajú výbušnú zmes, ktorá začína explodovať. Na Slovensko vplýva medzinárodná situácia, ale aj slovenské osobitosti. V poslednom období možno sledovať nebezpečné tendencie a vývoj v štyroch dôležitých oblastiach.

Británia, Slovensko, riziková krajina
Ilustračné foto

1. Úroveň politických elít upadá. Zvláda premiér svoju funkciu?

Úroveň tzv. politických elít a s tým spojené riadenie štátu upadá. Intelektuálna a kultúrna úroveň mnohých poslancov Slovenskej národnej rady začína pripomínať tretiu a niekedy aj štvrtú cenovú skupinu. K tomu sa pripája očividná nekompetentnosť nášho premiéra v zahraničnej politike, ekonomike, právnych otázkach a jazykovej vybavenosti. Navyše sa prejavuje samoľúbosť, pomstychtivosť, nedostatok racionálneho myslenia, megalomanstvo, ustavičné obviňovanie druhých a viera vo svoju vlastnú neomylnosť.

Reklama

Veľkou marketingovou silou pred voľbami bola schopnosť hrať na city a presvedčivo sľubovať. Ukázať na schránku poisťovne „Dôvera“ na Cypre a vyvolať dojem že zisky vyvezené do cyperských schránok sú ukradnuté peniaze, ktoré sa po voľbách vrátia na Slovensko, bol geniálnym marketingovým ťahom. Problém je ale v tom, že ak legálne zisky boli uložené podľa pravidiel EU, tak sú legálne. Bolo veľa sľubov, ktoré sú jednoducho nesplniteľné. Po drastickom páde preferencií pomaly zostanú už len „skalní“, ktorí vo svojom ľudskom zúfalstve chceli uveriť, že sa stanú zázraky a na Slovensku mávnutím čarovného prútika nastane poriadok, spravodlivosť, blahobyt a zaslúžené väzenie pre zlodejov.

Áno, je pravda že sa kradne, hlavne eurofondy. Problém ale je, že nie každý, na koho sa ukáže prstom, je aj zlodej. A rozkradnuté sumy sú častokrát ďaleko menšie ako sa hlásalo. Žiadne desiatky miliárd Euro sa na Slovensko nevrátia. Ani nebudeme mať ročne dodatočné miliardy Euro, ktoré že vraj sú k dispozícii, lebo sa zastaví plytvanie a rozkrádanie. Predvolebné marketingové sľuby sú jedna vec a realita je častokrát niečo úplne iné. „Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú“.

Reklama

Je povinnosťou premiéra sa zúčastňovať zasadnutí Európskej rady, kde sa prijímajú pre dôležité Slovensko rozhodnutia. A rozprávať, že Slovensko má dôveru v európske inštitúcie v oblasti „právneho štátu“ a možností odobratia „európskych fondov“ a preto nechá rozhodnutia na nich, je minimálne nezodpovedné. To nie je len otázka, či je Poľsko alebo Maďarsko právnym štátom.

Môže nastať situácia, že po prenechaní právomoci európskym inštitúciam, Európska komisia alebo Európsky parlament môže vydať rozhodnutie, že Slovensko nie je právny štát, lebo nechce napríklad prijať migrantov a tým nedodržiava ich práva. A zoberú nám eurofondy, hoci sme do ich tvorby tiež prispeli (Eurofondy nepadajú z neba, sú to peniaze vybraté od členských štátov). Je hlúpe, nezodpovedné a ponižujúce povedať mocným tohto sveta nech rozhodujú za nás, lebo my sme hlupáci. Pri absencii jasnej definície interpretácia záleží od toho kto má rozhodovaciu právomoc. Bodka!

Rozhodnutie o celoplošnom testovaní a vyhrážanie sa tým, ktorí sa ho nezúčastnia, pozbavením časti lekárskej starostlivosti, je detinské a prispieva k zvyšujúcemu sa napätiu v spoločnosti. Po vlne kritiky sa zdá, že od tohto protiprávneho vydierania sa upustilo, ale sankcie za neúčasť zostávajú. Je ale príznačný vzrastajúci chaos pri prijímaní rozhodnutí, ktoré sa následne menia. Súčasne správanie sa ako slon v porceláne ku niektorým svojím koaličným partnerom ako SAS a tiež prezidentke vyvoláva nové zbytočné vášne a destabilizuje spoločnosť. Rozhodne neprispievajú aj jazykové prostriedky štvrtej cenovej skupiny, ktoré nie sú hodné premiéra. Pohotové označovanie iných za zodpovedných vinníkov vyvolávalo najprv možno úsmev, ale teraz sa už stáva terčom posmeškov. Netreba zabúdať že premiér má slúžiť ľuďom a nie naopak. Oni ho zvolili a im je zodpovedný. Pán premiér, čo tak sa prestať trápiť a odstúpiť. Bolo by to dobré pre Slovensko, ale aj pre Vás.

 

2. Začína nová totalita? Dodržiavajú sa u nás ľudské práva?

Nastupuje nová totalita? Tak to vyzerá, že áno. Najnovšou etapou je odsúdenie na štyri roky a štyri mesiace poslanca Kotlebu za čísla na darovacích šekoch. Za použitie nejakých čísiel a následnú interpretáciu, čo že vraj nimi myslel (podľa anglickej, nie slovenskej abecedy) nejaký neznámy pomätenec z USA. Keby aj tisíckrát bola pravda to čo sa hovorí v rozsudku, vyjadrenie názoru je trestný čin? To predsa nie je zabitie, terorizmus, banková lúpež alebo vyzývanie na vraždu. Čiže zajtra môžu posadiť do väzenia aj tých, ktorí dnes jasajú nad rozsudkom. Je tu jasný precedens.

Reklama

Pritom v korporátnych médiach sa stále omieľa, že Slovensko je demokratická krajina. Naozaj? Veď v poslednom čase sa už pomaly stáva „normálnym“ obviňovať a odsudzovať rôznych vydavateľov, politikov ale aj profesorov za tzv. „trestnú činnosť“ hanobenia národa, rasy a presvedčenia alebo podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Kde je ústavou garantované právo na slobodu slova a prejavu? Nie sú už vznesené obvinenia a odsúdenia porušením tohto práva? Tí čo jasajú nad rozsudkom, ako by ste sa cítili stráviť bez rodiny štyri roky a štyri mesiace vo väzení? Pripomeňme si citát čínskeho filozofa Konfucia: „Nerob druhým to, čo nechceš, aby iní robili tebe“. Každý fanatizmus je zlý. Ľavý či pravý, či hociaký.

Hoci sa fanatickí tzv. liberáli (ktorí ale nemajú nič spoločné so zakladateľmi skutočného liberalizmu ako John Locke a John Stuart Mill, ktorí na rozdiel od tých dnešných bojovali za slobodu slova a vyjadrovania) nedostali do parlamentu, fakticky už ovládajú média, politické mimovládky, školstvo a pod heslom „očisty“ začínajú postupne ovládať aj prokuratúru a súdnictvo. To neznamená, že očista od skorumpovaných sudcov a prokurátov nie je potrebná. Je potrebná!! Ale je dôležité, kto ich nahradí a aký bude mechanizmus výberu tých nových. Aby sme sa nedostali z dažďa pod odkvap.

Nie každý v koalícii, ale aj opozícii si uvedomuje aký je konečný cieľ fanatických liberálov. Uzamknúť kruh a dostať pod kontrolu všetky dôležité nástroje na ovládanie štátu nezávisle od toho ktorá koalícia bude práve pri moci. Slovenská vzájomná nevraživosť a nenávisť spôsobuje to, že pomaly nikto sa nepýta, či je to demokratické postihovať iný názor. Mnohí sa tešia, že môj „nepriateľ“ je súdený alebo už odsúdený za názor. A tí druhí dávajú zase trestné oznámenia na svojich „nepriateľov“. Nezamýšlajú sa, že v skutočnej demokracii každý má mať právo na svoj názor, či už je to pán Blaha, Kotleba alebo pani Biháriová, či prokurátor Honz.

Je to vec princípu. Každý!!!! Problém sú „náhubkové zákony“, ktoré treba zrušiť. Sú hanbou každého skutočne demokratického štátu. Navyše sú tak všeobecné, že umožňujú zatvoriť alebo odsúdiť prakticky hocikoho. Závisí to len od interpretácie. A preto je dôležité kto rozhoduje alebo súdi. Veď časť poslancov dnešnej koalície hlasovala pred troma rokmi proti náhubkovým zákonom a iní sa zdržali. Už ste zabudli, čo ste vtedy hovorili? A pritom v našom veľkom vzore USA stále platí sloboda slova. Názor nie je trestný čin. Jedine, že by ste verejne vyzývali na vraždu alebo podnecovali ísť podpáliť napríklad banku a podobne. Viac sme o tom písali TU.

Pripomeňme si tiež slová známeho francúzskeho osvieteneckého filozofa Voltaira: „Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’à la mort pour que vous ayez le droit de le dire. Nesúhlasím s tým čo hovoríte, ale budem bojovať až do smrti za to, aby ste mali právo to hovoriť“.

Reklama

Sloboda slova a prejavu je základným právom každej otvorenej demokratickej spoločnosti. Je to práve sloboda slova, ktorá umožňuje slobodu myslenia a pokrok. Všetky ostatné práva pochádzajú od slobody slova. Bez slobody slova nie sme slobodní.

 

3. Politikmi a médiami zabudnutá slovenská menšina na juhu Slovenska

Vo väčšine obcí na juhu Slovenska deťom stále nie je umožnené sa vzdelávať v slovenskom štátnom jazyku. Keďže kompetencie na zriaďovanie základných škôl majú obce, neslovenská väčšina v zastupiteľstve vo veľkej väčšine prípadov bráni otváraniu škôl so slovenským vyučovacím jazykom. A to aj v tom prípade, keď je aj 10-12 záujemcov, hoci na druhej strane existujú školy s maďarským vyučovacím jazykom pre 2-3 deti. Viac sme o tom písali TU

Tabule s označením obcí v jazyku menšiny sa nedávno vymieňali za nové. Častokrát nové tabule s označením obce v jazyku menšiny pôsobia o niečo väčšie ako tabule v štátnom jazyku. A v noci vidíte ďaleko lepšie názov v menšinovom jazyku, lebo táto tabuľa je reflexná. Tieto tabule sa osadili aj v obciach kde počet príslušníkov menšiny je pod 15 percent. Faktom tiež je, že postavenie slovenskej menšiny v Maďarsku je po každej stránke neporovnateľne horšie. Pán premiér a páni poslanci, čo tak sa prestať na chvíľu hádať a namiesto večného ustupovania sa aspoň postarať o to, aby sa deti na južnom Slovensku mohli všade učiť aj v štátnom jazyku? Jeden jednoduchý zákon by to vyriešil. Netreba ani len ústavný zákon. Tu nejde o žiadne nadpráva, žiadne porušovanie práv iných spoluobčanov!!!

Žiadne vyťahovanie maďarskej karty. Nič na úkor menšín!! Tie už dnes majú nadštandardné práva a nikto nenavrhuje zatvárať malotriedne školy s maďarským vyučovacím jazykom. Je to otázka nediskriminácie štátotvorného národa na väčšine územia južného Slovenska.

Taká maličká, ale dôležitá drobnosť pre život mnohých občanov Slovenska.

 

4. Kam sa podeli zásady rímskeho práva a suverenita Slovenska? Stala sa poslušnosť hlavnou zásadou zahraničnej politiky?

Slovensko sa pridalo k sankciám proti Rusku v súvislosti s údajným otrávením blogera Navaľného „Novičkom“. Bez jediného dôkazu a riadneho vyšetrovania. Nekonečná sága „Novičok“ prerástla do frašky. Prečo neodpovedalo Nemecko, Francuzsko a Švédsko na šesť žiadostí ruskej Generálnej prokuratúry? Veď boli urobené v súlade s platným Európskym dohovorom o vzájomnej pomoci v trestných veciach!! Nie, nie. Berlín a Paríž predsa prišli k záveru, že neexistuje iné pravdepodobné vysvetlenie ako to, že Rusko je zodpovedné za zločin otrávenia Navaľného a porušenie medzinárodných noriem. Viac sme o tom písali TU.

Svätý pilier liberálnej demokracie – prezumpcia neviny – už asi neplatí. Prečo by aj mala? Veď je to podľa Nemecka a Francúzska pravdepodobné. Dovolí si nejaký konšpirátor pochybovať o tomto „pravdepodobnom dôkaze“? To by bol nebezpečný “Hoax“, ktorý môže viesť až k pokusu o zvrhnutie nášho demokratického zriadenia. Ako sa už stalo zvykom, Slovensko bez jedinej otázky navrhnuté sankcie poslušne schválilo. Veď predsa národno-štátne záujmy Nemecka a Francúzska sú aj našimi národno-štátnymi záujmami.

Nikoho nezaujímala Rusmi opakovane navrhnutá spolupráca na objasnení incidentu s Navaľným a ani svätá zásada rímskeho práva: Audiatur et altera pars. Nech je vypočutá aj druhá strana. To je asi už tiež „hoax“ vážení konšpirátori. A vôbec treba vrátiť všetky staré diplomy. Veď učili takým zbytočným zásadám, ktoré už dnes evidentne nie sú potrebné. Rusko sa stalo fackovacím panákom a Slovensko zjavne a bezvýhradne schvaľuje toto kopanie si do Ruska.

Reklama

 

Čo nás učí história?

Ale históriu zatiaľ nikto nezrušil a ani kritické a slobodné myslenie. A história nás učí, že pýcha predchádza pád. Historické obdobia sa vždy končia historickými zlomami. „Le roi est mort, vive le roi“. Kráľ je mŕtvy, nech žije (nový) kráľ. Ako povedal nemecký spisovateľ Stefan Zweig: „Ale takisto, ako zákonite opadne voda po každej záplave… zaniknú všetky ideológie a ich dočasné víťazstvá: jedine idea duchovnej slobody, idea všetkých ideí, a preto nikým neporazená, sa večne vracia, pretože je večná ako duch“.

Dezider Štefunko

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali