Študentský projekt v Togu

Študentský projekt v Togu

Bratislava 7. mája 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Čo nám napadne ako prvá vec, keď počas obyčajnej konverzácie s kolegami, spolužiakmi či susedmi padne pojem „krajiny tretieho sveta“ alebo „africké štáty?“

Niekomu sa v mysli vybavia rôzne konkrétne obrazy, charakterizujúce súčasnú situáciu v Afrike: extrémistické skupiny ako napríklad Boko Haram v Nigérii, či teroristický útok na univerzite v Keni až po obavy týkajúce sa ochrany životného prostredia v súvislosti s rozrastaním priemyslu v niektorých afrických štátoch. Pre iných najdôležitejší aspekt zostane boj proti chudobe, AIDS a od nedávna aj proti Ebole. Pravdepodobne nie každý z nás má popri plnení každodenných povinností priestor zamýšľať sa nad aktuálnou situáciou v Afrike, tým viac, že sa nám nezdá, že by obyčajný človek niečo zmohol v boji proti globálnym problémom.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ďalším problémom je limitovaný prístup k objektívnym informáciám. Slovenské média sa v porovnaní so zahraničnými veľmi málo zameriavajú na regióny tretieho sveta, a keď, tak len na veľmi krátky čas počas vyostrenia regionálnych konfliktov. Od roku 2011, potom ako doznela ozvena Arabskej jari, sa len málo spomína aktuálna situácia v Egypte a to, čo sa deje s politickým režimom a ľudskými právami.

Napokon, tento nedostatok informácií a priepasť medzi kontinentmi si predsa len uvedomujeme. Avšak, otázne je či argument, že tak či tak naša pomoc nič nezmení, nám neslúži viac na ospravedlnenie nečinnosti. Veľakrát som sa stretla s podobným prístupom počas pouličných zbierok pre UNICEF, keď mnohí vyjadrili ľútosť ale aj presvedčenie, že ich príspevky aj tak najskôr skončia vo vreckách miestnych papalášov. Nepopieram, že miera korupcie je veľmi vysoká. Ale niekedy sa takéto skutočnosti jednoducho musia akceptovať a je nutné sa na ne vopred pripraviť. Bolo by smutné, keby nás principiálny nesúhlas s korupciou doviedol tam, kde by sme sa nečinne pozerali na svet cez pokrivené okuliare. Je veľmi dôležité zachovať si pragmatický prístup.

Reklama

Mňa osobne myšlienka medzinárodného dobrovoľníctva veľmi očarila. Ľudia zo všetkých kútov sveta, nezávisle na veku či profesionálnej činnosti, sa môžu osobne zapojiť do miestnych iniciatív. Netvrdím, že mladí neskúsení ľudia ako ja, čo neštudovali medicínu či inžinierstvo, dokážu za jeden mesiac niečo podstatné vyriešiť. Ale chcela by som na vlastné oči vidieť a zažiť realitu Afriky a tak môcť rozlíšiť predsudky od skutočnosti, pochopiť pohľad na vec z druhého brehu a potom sa podeliť s novo objavenou víziou sveta tohto kontinentu. To ma dostatočne motivovalo k tomu, aby som sa podieľala na projekte Afrique-co.

Spolu so spolužiakmi z prvého a druhého ročníka bakalárskeho stupňa na parížskom inštitúte politických vied Sciences-Po, na kampuse v meste Dijon, sme vytvorili projekt, v rámci ktorého sa štyria z nás zapoja do misie na základnej škole v dedine Wonougba v Togu. Spolu s dobrovoľníkmi z partnerskej organizácie Sosvol-Togo budeme vypomáhať pri výuke miestnym učiteľom. Kvôli nedostatku personálu tam pripadá na jedného učiteľa až 50 žiakov. Taktiež budeme individuálne doučovať žiakov s ťažkosťami, aby mohli držať krok so zvyškom triedy. Okrem toho budeme organizovať mimoškolské aktivity, ako športové krúžky, zápasy a taktiež aj divadelné, literárne a výtvarné workshopy.

Plánujeme sa zapojiť aj do každodenného života miestnych obyvateľov prostredníctvom vypomáhania v miestnym remeselníkom, konštrukcie stánkov na miestom trhu a pod. Výhodou je, že Sosvol, je nezisková organizácia založená mladými Afričanmi krátko po skončení ich vysokoškolského štúdia, teda tými, ktorí najlepšie poznajú skutočné potreby miestnych obyvateľov. Sosvol má rozbehnuté viaceré projekty, z ktorých niektoré zaznamenali úspech, ako napríklad stavba vodnej pumy vo Wonougbe. Wonougba by bola inak nielen bez elektriny ale aj bez vody (jediným zdrojom je rieka Zio vzdialená 500 metrov od centra dediny). Vďaka vzájomnej spolupráci by sme mali taktiež možnosť osobne sa zapájať do už rozbehnutých projektov.

Aktuálne ja naša skupina vo Francúzsku a pripravuje sa na odchod, keďže od 30 mája do 30 júna fungujeme v plnom nasadení vo Wonougbe. Avšak ako študenti nedisponujeme potrebnými finančnými zdrojmi na uhradenie všetkých nákladov, hlavne čo sa týka materiálu pre naše aktivity a financovania liekov a očkovaní. Preto sme sa rozhodli zhromaždiť finančnú podporu z viacerých zdrojov, ako sú dotácie miestnej administratívy, od súkromných partnerov, prostredníctvom predaja občerstvenia na našej univerzite, prostredníctvom zbierok a „crowdfundingu“ na Internete. Práve na margo posledného zdroja sa obraciam na všetkých čitateľov, ktorých oslovili naše plány, aby ak chcú, zapojili sa do online zbierky na náš projekt, v rámci ktorej môže každý slobodne prispieť akoukoľvek sumou. Na oplátku ako výraz vďaky posielame pohľadnice a uverejňujeme našich darcov na internetových stránkach Afrique-co.

Podporiť nás môžete prostredníctvom https://www.indiegogo.com/projects/help-afrique-co-get-to-togo .

Reklama

Vopred ďakujeme, za každú pomoc. V prípade že Vás náš projekt zaujal, viac informácií nájdete na www.afriqueco.com. Taktiež nás môžete kontaktovať prostredníctvom zuzana.machova@sciencespo.fr alebo afrique.co@sciencespo.fr.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali