Študentská rada vysokých škôl chce, aby sa riešili možnosti návratu študentov k prezenčnému vzdelávaniu

Študentská rada vysokých škôl chce, aby sa riešili možnosti návratu študentov k prezenčnému vzdelávaniu

Bratislava 17. januára 2022 (TASR/HSP/Foto:Wikimedia, Facebook)

 

Valné zhromaždenie Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) presadzuje, aby kompetentné orgány riešili možnosti návratu všetkých študentov k plnohodnotnému prezenčnému vzdelávaniu. Zároveň konštatuje, že je nutné neustále mapovať stav pandémie na vysokých školách a na základe toho vyhodnocovať situáciu a najbezpečnejšiu formu výučby. Vyplýva to z uznesenia Valného zhromaždenia ŠRVŠ, zverejneného na webe ŠRVŠ

studenti
Ilustračné foto

Zároveň Valné zhromaždenie ŠRVŠ poverilo predsedníctvo ŠRVŠ, aby aktívne riešilo otázku návratu študentov k prezenčnej výučbe s relevantnými partnermi s dôrazom na dodržanie protiepidemických opatrení.

Reklama

Témou bola aj metodika financovania verejných vysokých škôl na rok 2022. Valné zhromaždenie ŠRVŠ žiada politickú reprezentáciu o navýšenie rozpočtu na vysokoškolské vzdelávanie, vedu a sociálnu podporu študentov vysokých škôl. Poukázalo tiež na to, že dlhodobo vníma a upozorňuje na podfinancovanie vysokých škôl na Slovensku, čo má priamy vplyv na chod univerzít.

“Návrh financovania verejných vysokých škôl na rok 2022 prehlbuje tento problém zvlášť v súčasnosti, kedy hrozba inflácie a zvýšenie cien energií ovplyvnia ceny ubytovania  na internátoch a chod univerzít, čo môže viesť k likvidácií univerzít a zvýšeniu ekonomickej záťaže študentov,” uvádza sa v uznesení Valného zhromaždenia ŠRVŠ.

Reklama

Zníženie financovania verejných vysokých škôl bude mať podľa neho vplyv na odlev študentov.

Valné zhromaždenie ŠRVŠ presadzuje, aby mala študentská samospráva jasné miesto v pripravovanej novele vysokoškolského zákona.

 

Slovenská komora učiteľov: Najťažšie z celého procesu bude získať učiteľov pre reformu
Najťažšie z celého procesu pri zmene vzdelávania na základných školách bude získať učiteľov pre túto reformu. Aj keď na mnohých školách a u učiteľov sa už potrebné zmeny udiali a dejú, mnohým prekáža už len slovo reforma. V reakcii na predstavenie dokumentov s názvom Východiská zmien v kurikule základného vzdelávania a Východiská zmien vo vzdelávacích oblastiach z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Štátneho pedagogického ústavu to pre TASR uviedla Mária Rothensteinová zo Slovenskej komory učiteľov (SKU)
slovenská komora učiteľov
Na snímke logo Slovenskej komory učiteľov

“Máme totiž negatívne skúsenosti zo zavádzania poslednej, takzvanej Mikolajovej reformy, keď sa nepripravené zmeny hodili na plecia školám a učiteľom v júni a počas letných dovoleniek museli vytvoriť vlastné vzdelávacie programy. Až po veľkom tlaku sa do tohto rozbehnutého procesu zapojili metodické centrá ako vzdelávacie inštitúcie a začali školiť o tom, čo vlastne vzdelávacie programy sú a ako na nich pracovať,” vysvetlila Rothensteinová.

Hoci obavy podľa jej slov pretrvávajú, veria, že sa v školstve z chýb poučili a že ich vedenie ministerstva nebude opakovať.

Reklama

“Ohlásené reformné zmeny majú byť sprevádzané vzdelávaním pedagógov, podpornými materiálmi, podporou pre učiteľov v podobe mentorov, minister prisľúbil, že budú nové učebnice. Aj napriek pozitívnemu naštartovaniu zmien v učebnicovej politike a vo vzdelávaní pedagógov si myslíme, že to je náročný proces, a uvidíme, ako sa ho podarí implementovať tak, aby sa dodržali ohlásené termíny,” poznamenala.

Zmena je však podľa Rothensteinovej potrebná, ukazujú to aj výsledky medzinárodných meraní.

“Učitelia na základných školách často hovoria o tom, že nevedia, prečo sa niektoré témy, respektíve ich obsah učí už na úrovni základného vzdelávania, nemajú čas na to, aby sa na hodinách venovali diskusii, projektovému vyučovaniu, hlbšiemu prepájaniu vedomostí s praxou. Sú tlačení obsahom a množstvom encyklopedických vedomostí, ktoré žiaci skôr memorujú a nepoužívajú sa zmysluplne, nie sú pre deti trvalé,” povedala Rothensteinová.

Ako tvrdí, zmena je potrebná aj z dôvodu, že obsah, ktorý sa deti v škole učia, je skôr zoznamom izolovaných predmetov ako zmysluplne prepojeným systémom, ktorý rozvíja jednotlivca v tom, v čom je jeho potenciál.

Rothensteinová tvrdí, že zmena už reálne priniesla nový spôsob, akým sa pristupuje k tvorbe základných dokumentov.

Reklama

“Samotní učitelia majú možnosť ovplyvniť to, čo budú neskôr v škole učiť vo svojom predmete alebo vzdelávacej oblasti, pretože boli oslovení na spoluprácu pri tvorbe a pripomienkovaní dokumentov. Uvidíme, ako sa sami do tohto procesu zapoja a či bude ich vklad vo výsledku viditeľný,” uzavrela.

Kritické myslenie, digitálne zručnosti, flexibilita a orientácia v možnostiach súčasného sveta sú oporné body pripravovanej zmeny s názvom Vzdelávanie pre 21. storočie. Do pripomienkového konania pre odborníkov, učiteľov, rodičov a samotných žiakov vstúpil dokument podoby nového vzdelávania pre základné školy z dielne rezortu školstva a Štátneho pedagogického ústavu.

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali