Parížsky prokurátor: bilancia po teroristických útokoch v Paríži je129 mŕtvych a 352 zranených – z nich 99 kriticky

Parížsky prokurátor: bilancia po teroristických útokoch v Paríži je129 mŕtvych a 352 zranených – z nich 99 kriticky

Paríž 13. novembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: screenshot You Tube,Michel Euler,screenshot Twitter)

 

Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Teroristi sa mohli dostať do Francúzska vo vlne utečencov, ktorá sa celý rok valila a ešte stále valí do Európy

V Paríži došlo podľa miestnych úradov celkovo k siedmim koordinovaným útokom. Najmenej dva z nich spáchali ozbrojení útočníci v reštauračných zariadeniach. Tri ďalšie útoky boli vykonané neďaleko národného štadiónu Stade de France, pričom dva spáchali samovražední atentátnici opásaní výbušninami a v jednom prípade explodovala bomba.

Reklama
Forenzní experti prehľadávajú telo obete streľby pred koncertnou sieňou Bataclan 13. novembra 2015 v Paríži. K útoku na Bataclan došlo vo chvíli, keď sa tam konal koncert americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal. Rozhlasová stanica Europe 1 s odvolaním sa na svedkov tohto tragického incidentu uviedla, že útočníci strieľali do davu pred klubom náhodne, aby spôsobili čo najväčšie straty na životoch
Forenzní experti prehľadávajú telo obete streľby pred koncertnou sieňou Bataclan 13. novembra 2015 v Paríži. K útoku na Bataclan došlo vo chvíli, keď sa tam konal koncert americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal. Rozhlasová stanica Europe 1 s odvolaním sa na svedkov tohto tragického incidentu uviedla, že útočníci strieľali do davu pred klubom náhodne, aby spôsobili čo najväčšie straty na životoch

Výbuchy pri štadióne a streľba v reštauráciách si vyžiadala približne 15 obetí. Obyvateľom metropoly bolo odporučené nevychádzať z domu, bezpečnosť parížskych ulíc prišli posilniť aj armádne zložky, dopĺňa stanica CNN. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil mimoriadny stav a uzavretie štátnych hraníc.

Doterajšia bilancia obetí nočných teroristických útokov v Paríži hovorí o 129 mŕtvych a ďalších 99 zranených, ktorí sú vo vážnom stave, informoval podľa agentúry Reuters zdroj z parížskej prokuratúry.

Reklama

Samovražední ozbrojenci opásaní výbušninami napadli v piatok neskoro večer na niekoľkých miestach francúzskej metropoly reštaurácie, koncertnú sieň a športový štadión. Otrasený francúzsky prezident nazval tieto atentáty teroristickým útokom, aký nemá vo Francúzsku obdoby.

Polícia predpokladá, že všetci útočníci boli počas akcie zabití, pričom ich možní komplici môžu byť stále na úteku. Policajtov podporuje v uliciach mesta 1500 vojakov. Prokuratúra spresnila, že útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože.

Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta. Presný počet obetí nie je známy, úrady predpokladajú nárast bilancie.

Útočníkov bolo päť až osem, presné určenie ich počtu sťažuje fakt, že niektorí z nich na sebe detonovali pásy s výbušninami. Francúzsky prezident Francois Hollande oznámil, že bude vyhlásený mimoriadny stav a uzavretie štátnych hraníc. Letiská však zostávajú v prevádzke, niektoré letecké spoločnosti vrátane American Airlines však odložia lety do Paríža.

Koordinované útoky prišli v čase, keď sa Francúzsko ako zakladajúci člen Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá vykonáva operácie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, pripravuje protiteroristickými opatreniami na veľkú klimatickú konferenciu, ktorá sa začne koncom mesiaca v Paríži, pripomína agentúra Reuters.

Reklama
Na snímke policajti na mieste streľby pred reštauráciou
Na snímke policajti na mieste streľby pred reštauráciou

 

Teroristi zabili v parížskej koncertnej sieni najmenej 100 ľudí

Najmenej 100 mŕtvych ľudí našla francúzska polícia v parížskej koncertnej sieni Bataclan, kde teroristi v piatok večer spustili streľbu do ľudí čakajúcich na koncert americkej rockovej skupiny a ďalších zadržiavali ako rukojemníkov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Bezpečnostné sily pri akcii zabili najmenej troch útočníkov. Podľa očitých svedkov páchatelia strieľali do davu s pokrikom “Alláhu Akbar” (Boh je veľký). Po streľbe vznikla panika, ľudia začali utekať a šliapali po sebe. Mladí útočníci bez masiek na tvári si stačili dvakrát alebo trikrát znovu nabiť svoje automatické zbrane.

 

Reklama

Streľba a výbuchy si v Paríži vyžiadali obete

“Vieme, odkiaľ tieto útoky prišli,” uviedol bez konkrétneho pomenovania páchateľa Hollande, ktorý v dôsledku vzniknutej situácie zrušil svoju účasť na víkendovom summite skupiny G20 v Turecku.

Streľbu spustil najmenej jeden páchateľ z automatickej zbrane v reštaurácii Petit Cambodge v 11. parížskom obvode. Streľba bola počuť aj neďaleko koncertnej siene Bataclan v rovnakom obvode, pričom správy hovoria aj o tom, že sa v tomto kultúrnom stredisku nachádzajú rukojemníci.

Na mapke sú zaznačené miesta teroristických útokov v Paríži
Na mapke sú zaznačené miesta teroristických útokov v Paríži

Tri výbuchy boli hlásené pred barom v blízkosti národného štadióna Stade de France, kde francúzsky tím hostil Nemecko. Na zápase mal byť prítomný aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého bezpečnostné zložky okamžite presunuli do bezpečia.

Novinár stanice BBC potvrdil, že pred reštauráciou Petit Cambodge videl ležať desať ľudí, ktorí boli mŕtvi alebo vážne zranení. Na miesto podľa jeho svedectva dorazila polícia a uzavrela inkriminovanú oblasť.

Svedok pre denník Libération uviedol, že v kaviarni na ulici Rue de Charonne počul viac než 100 výstrelov. Správy hovoria o maximálne šiestich strelcoch, uzatvára BBC. Pozrite si ako reagujú na teroristický útok svetové média: The New York Times, Wall Street JournalSaturday’s Independent, The Times of London, Guardian news, Libération .

Nie je vylúčené, že teroristi, ktorí útoky spáchali sa do Francúzska dostali spolu s migrantmi v rámci tohtoročnej utečeneckej vlny.

Video si môžete pozrieť tu.

https://youtu.be/pqWxCH84XT8

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali