Štrajkujúci učitelia v Košiciach a v Bratislave vytvorili živú reťaz

Štrajkujúci učitelia v Košiciach a v Bratislave vytvorili živú reťaz

Košice 1. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR- František Iván,Štefan Puškáš)

 

Učitelia, ktorí sa zapojili do štrajku, vytvorili dnes pred košickým magistrátom živú reťaz. Podporiť ich prišli i rodičia a sympatizanti

 

Reklama
Snímka z podujatia Iniciatívy slovenských učiteľov - vytvorenie živej reťaze z učiteľov, rodičov a všetkých nespokojných so stavom v školstve v Košiciach
Snímka z podujatia Iniciatívy slovenských učiteľov – vytvorenie živej reťaze z učiteľov, rodičov a všetkých nespokojných so stavom v školstve v Košiciach

“Je to celoslovenská akcia. Snažíme sa ukázať nejakým spôsobom nielen učiteľskej verejnosti, ale aj rodičom, aby sme spoločne tento boj zvíťazili,” uviedol organizátor podujatia Juraj Kolesár z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

V Košiciach sú k dnešnému dňu do štrajku zapojené štyri základné školy v pôsobnosti mesta. Celkový počet štrajkujúcich učiteľov oproti minulému týždňu klesol o 71. Aktuálne štrajkuje 94 pedagógov. Kolesár to hodnotiť nechcel.

Reklama

“Ťažko povedať, dnes sú polročné prázdniny. Všetky čísla budeme vedieť v utorok,” povedal.

Pred magistrát prišlo približne 250 ľudí. Napriek poklesu počtu učiteľov zapojených do protestu je presvedčený, že štrajk nepôjde do zabudnutia.

“Podľa našich informácií určite nastane nejaký reštart, lebo sa ozývajú iné regióny, ako Prešov, Michalovce, Trebišov, dokonca Spišská Nová Ves. Otázka je, že či učitelia chcú dokázať to, čo si predsavzali. Ak áno, tak sa musia postaviť sami za seba,” tvrdí Kolesár.

Do živej reťaze sa zapojil i učiteľ Štefan Čontoš. V Základnej škole Družicová v Košiciach, kde pôsobí, sa do štrajku zapojil ako jediný zo 46 pedagógov. S kolegami sa o svojom rozhodnutí rozprával.
“Debaty prebiehali, že by ma odhovárali, to povedať nemôžem. Z mojej strany to bolo také, ani nie presviedčanie, pretože tlačiť na pílu nemá význam. Je dôležité, aby každý sám za seba pochopil, o čo ide v tomto štrajku a či sa mu oplatí štrajkovať. Mne sa oplatí,” povedal.

Hodnotiť celkovo štrajk je podľa neho ťažké, keďže štrajkuje dva dni. “Ak vezmeme do úvahy, že štrajk prebieha od pondelka minulého týždňa, tak je to najmasovejší štrajk v dejinách Slovenska, učiteľský určite,” dodal Čontoš.
Časť učiteľov na Slovensku vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Reklama

Podľa stránky ISU bolo dnes k 16.20 h v štrajku 9080 učiteľov zo 693 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

Ľudia vytvorili v centre Bratislavy živú reťaz, aby upozornili na školstvo

Nespokojní učitelia, rodičia i študenti vytvorili dnes v popoludňajších hodinách v centre Bratislavy živú reťaz. Začínala sa pri Úrade vlády SR a tiahla sa okolo Prezidentského paláca smerom na Štefánikovu ulicu a potom na Leškovu ulicu späť k úradu vlády.

Pred Úradom vlády na Námestí slobody v Bratislave vytvorili v pondelok 1. februára 2016 živú reťaz učitelia, rodičia a všetci nespokojní občania so stavom v školstve
Pred Úradom vlády na Námestí slobody v Bratislave vytvorili v pondelok 1. februára 2016 živú reťaz učitelia, rodičia a všetci nespokojní občania so stavom v školstve

Podľa Vladimíra Crmomana z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá podujatie zorganizovala, verejnosť dnes prišla vyjadriť podporu štrajkujúcim učiteľom. “Bojujeme za to, aby mal kto o desať rokov učiť, aby sa niečo zmenilo v školstve, aby sa celý ten systém začal točiť smerom ku kvalite a k tomu, aby žiaci mali kvalitné školstvo, od čoho závisí blahobyt celej spoločnosti a celá naša budúcnosť,” uviedol Crmoman.

Podujatie sa začalo na Námestí slobody a účastníci začali krátko po 15.30 h tvoriť reťaz. Živú reťaz tvorilo približne 2000 ľudí. Tí sa rozišli po 16.30 h. Podujatia rovnakého typu sa dnes podľa Crmomana uskutočnili celkovo v 14 slovenských mestách.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali