Stoltenberg: Rozhodnutie odísť z Afganistanu prijali spojenci z NATO spoločne. Za obsadenie Afganistanu Talibanom môže tamojšie vedenie

Stoltenberg: Rozhodnutie odísť z Afganistanu prijali spojenci z NATO spoločne. Za obsadenie Afganistanu Talibanom môže tamojšie vedenie

Brusel 17. augusta 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Stephanie Lecocq, Pool via AP, TASR/AP – Shekib Rahmani)

 

Rozhodnutie spojencov z NATO odísť z Afganistanu bolo spoločným rozhodnutím všetkých 30 členov Aliancie, zdôraznil v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Nasledovalo po tom, ako sa USA po dohode s Talibanom z Dauhy z februára 2020 rozhodli stiahnuť svoje jednotky výmenou za záväzky tohto hnutia, že zachová mier v krajine a nedovolí, aby v Afganistane opäť našli útočisko teroristické organizácie

Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

“Musíme však vnímať, že aj napriek našim značným investíciám sa afganský systém extrémne rýchlo zrútil a musíme sa z toho poučiť a vyvodiť príslušné závery,” povedal šéf Aliancie na svojej prvej oficiálnej tlačovej besede od obsadenia Kábulu silami Talibanu.

Reklama

Stoltenberg vo vystúpení zdôraznil, že cieľom NATO v Afganistane bolo pomôcť vybudovať životaschopný štát, nie udržať stálu prítomnosť aliančných síl.

“Aj preto považujem za tragédiu, že sa afganská vláda – 20 rokov po vojenskej prítomnosti a pomoci spojencov – zrútila pred silami Talibanu,” opísal situáciu.

Reklama

Spresnil, že jednotky NATO v Afganistane “bojovali statočne”, ale krajinu nedokázali ochrániť, pretože afganské politické orgány nakoniec podľahli Talibanu a nedosiahli mierové riešenie.

“Je to zlyhanie afganských orgánov, ktoré viedlo k tomu, čo vidíme dnes,” vyhlásil.

Pripustil, že rozhodnutie spojencov opustiť Afganistan po dvoch desaťročiach sa nerodilo ľahko. V období február – apríl prebehlo veľa stretnutí na úrovni veľvyslancov a ministrov, ktorí diskutovali aj o tom, či európski spojenci a Kanada dokážu vlastnými silami nahradiť výpadok amerických síl, ktoré znášali väčšinu záťaže a nákladov operácie Rozhodná podpora.

“Všetci 30 spojenci sme sa nakoniec spoločne dohodli, že ak sme tam prišli spolu, spolu aj odídeme,” vysvetlil.

 

Reklama
Hlavný cieľ misie splnený

Stoltenberg po viacerých otázkach novinárov zdôraznil, že spojenci vedeli, že nebudú “navždy” v Afganistane a ak bolo hlavným pôvodným cieľom misie v Afganistane rozbiť sieť al-Káida a zabrániť teroristickým organizáciám pôsobiť v tejto krajine, tak to sa dosiahnuť podarilo, lebo al-Káida dnes prakticky neexistuje.

Zároveň však upozornil, že ak Taliban nedodrží záväzky dané Američanom a NATO bude mať dôkazy o tom, že pomáha teroristickým organizáciám, ktoré ohrozujú záujmy spojencov, potom má Aliancia možnosti zasiahnuť proti nemu aj na diaľku.

Podľa jeho slov je ťažké predvídať, aké bude ďalšie dianie v Afganistane, ale NATO si želá, aby Taliban nevládol ako pred 20 rokmi, aby bola vytvorená inkluzívna vláda, ktorá zaručí, že v krajine budú rešpektované základné ľudské práva a práva žien. Stoltenberg doplnil, že NATO má záujem na mierovom rozvoji Afganistanu, pričom Aliancia ako organizácia vie byť nápomocná aj v nevojenskej rovine, v oblasti diplomacie a politiky, a svoju úlohu môže zohrať pri zaisťovaní rozvojovej a humanitárnej pomoci.

 

Za obsadenie Afganistanu Talibanom môže tamojšie vedenie

Obsadenie Afganistanu tamojším hnutím Taliban je dôsledkom “zlyhania afganského vedenia”, vyhlásil Stoltenberg. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Reklama

“Afganské politické vedenie sa nakoniec nedokázalo postaviť Talibanu a dosiahnuť mierové riešenie, ktoré Afganci zúfalo chceli… Toto zlyhanie afganského vedenia viedlo k tragédii, ktorej sme dnes svedkami,” uviedol Stoltenberg po rokovaniach s veľvyslancami pri NATO. Diskutovali o bezpečnostných dôsledkoch víťazstva Talibanu v Afganistane.

Hnutie Taliban totiž po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Stoltenberg ďalej poznamenal, že Aliancia musí zároveň odhaliť nedostatky vo svojom úsilí v oblasti vojenského výcviku.

K postupu Talibanu Stoltenberg uviedol: “Bolo to prekvapenie, rýchlosť kolapsu a ako rýchlo sa to stalo… sú lekcie, z ktorých je potrebné sa (v NATO) poučiť.”

 

Zaistenie bezpečnosti

Stoltenberg doplnil, že Aliancia teraz pracuje na zaistení bezpečnosti zostávajúceho civilného personálu NATO a afganských zamestnancov v Afganistane.

letisko Kábul
Na snímke americkí vojaci na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule

Personál západných ambasád sa presťahoval na letisko v Kábule, ktoré je pod ochranou zadného voja amerických jednotiek nasadených na krytie ústupu spojencov.

“NATO nepretržite pracuje na udržaní operácií na kábulskom medzinárodnom letisku… Približne 800 civilných zamestnancov NATO zostalo poskytovať veľmi dôležité funkcie za veľmi náročných podmienok vrátane riadenia letovej prevádzky, paliva a komunikácie… Dovoľte mi poďakovať tiež vojenským silám spojencov NATO – najmä Turecka, USA a Spojeného kráľovstva – za zásadnú úlohu pri zabezpečení letiska,” povedal šéf NATO.

Stoltenberg uviedol, že vysokopostavený civilný predstaviteľ NATO v Afganistane Stefano Pontecorvo zostane na letisku “koordinovať a uľahčovať evakuáciu” personálu Aliancie a afganských zamestnancov.

“Taliban musí rešpektovať a uľahčovať bezpečný odlet všetkým, ktorí chcú opustiť letisko, a tiež cesty a hraničné priechody musia byť otvorené… Všetci afganskí muži, ženy a deti si zaslúžia žiť v bezpečí a dôstojnosti,” dodal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie.

Reklama

NATO viedlo medzinárodnú misiu v Afganistane od roku 2003, ale v roku 2014 ukončilo bojové operácie, aby sa zameralo na výcvik národných bezpečnostných síl.

Armáda USA bola v krajine prítomná od roku 2001, keď Taliban odmietol vydať vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, ktorý bol hlavným strojcom útokov z 11. septembra 2001.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali