Štetina vystrihol Trnave play off: “Góly ma v mojom veku nerozhodia”

Štetina vystrihol Trnave play off: “Góly ma v mojom veku nerozhodia”

Trnava 18. augusta 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook/Šport.sk)

 

Futbalisti Spartaka Trnava zvládli odvetný duel 3. predkola Európskej konferenčnej ligy s Lechom Poznaň a po triumfe 3:1 zabojujú o skupinovú fázu. Mužom momentu sa stal skúsený obranca Lukáš Štetina, ktorý na vypredanom štadióne Antona Malatinského rozhodol o postupe efektnými nožničkami, aké sa od stopérov vidia málokedy

Lukáš Štetina
Na snímke futbalista Trnavy Lukáš Štetina v pozápasovom rozhovore

Spartak podal v domácom prostredí diametrálne odlišný výkon ako v Poznani. “V čom bol Lech iný? My sme boli iní,” uviedol v odpovedi na otázku v mixzóne Martin Mikovič, ktorého slová dokumentoval už prvý polčas. Trnavčania dokázali eliminovať silné stránky favorizovaného súpera. Tréner Michal Gašparík sa rozhodol do odvety zmeniť rozostavenie hráčov na 3-5-2 s vysunutými krajnými obrancami, čo sa prejavilo na väčšej variabilite Trnavy v kombináciách.

Reklama

Domáci naznačovali väčšie ofenzívne sebavedomie už v úvodnej polhodine, no nedokázali dotiahnuť finálnu fázu. Do prestávky sa im to však podarilo. Kelvin Ofori, ktorý výborne operoval v strede poľa, v 37. minúte dokázal obstreliť brániaceho obrancu a zmazal gólové manko z odvety.

“Kľúčová bola zmena systému. V prvom zápase sa nám sťahovali krídla a bránili sme v šiestich. Teraz sme to dali do päťky, krajní obrancovia boli vo vyššom postavení a hlavne krídla boli viac na strede pri Djuricinovi, čo bolo kľúčové v brejkových situáciách. Bolo rozhodujúce, že v tomto rozostavení sa chalani vedeli hýbať,” povedal na pozápasovej tlačovej konferencii trnavský kouč.

Reklama

 

Vyrovnanie Spartakom neotriaslo

Dôležité bolo, ako gól poznačí hru Trnavy a či nepríde uspokojenie. Spartak však preukazoval väčší hlad po víťazstve a Poznaň bola v 50. minúte vo veľkých problémoch. Na 2:0 zvýšil z dorážky Erik Daniel, ktorému pripravil stopercentnú pozíciu autor prvého presného zásahu Ofori. Favorit dvojzápasu sa dokázal nakrátko oklepať a v 63. minúte vyrovnal šance na postup strelou spoza šestnástky Kristoffer Velde.

Slovenský zástupca sa však tlaku nezľakol a v 74. minúte sa našiel nečakaný hrdina s nečakaným zakončením. Z pravej strany v páde odcentroval Kristián Koštrna a do letiacej lopty sa “nožničkami” oprel Štetina, ktorý na pôde Poznane znížil na 1:2 a v odvete zaznamenal postupový gól. Situáciu s úsmevom okomentoval tréner Gašparík:

“Ja si to musím pozrieť, čo tam vlastne robil. Trávnikári budú mať prácu, keďže tam urobil dieru ako dopadol. Potrebujete niečo výnimočné, aby ste mohli postúpiť cez súpera akým je Lech. Tento gól bol presne to. Bolo to zaslúžené, pretože sme si za tým išli.”

Azda najkrajší gól v kariére pred novinármi hodnotil aj tridsaťdvaročný stopér. “Skúsil som to a bol z toho krásny gól. Premýšľal som nad tým či zostať vzadu, alebo pokračovať. Videl som, že je to otvorené a vedel som, že nič nepokazím, pretože vzadu sme boli v dostatočnom počte. Držím sa na zemi, mám svoj vek a góly ma už nejako nerozhodia. Je podstatné, že sme do toho dali srdce,” dodal Štetina, ktorého priamo pred kamerami prerušil Martin Škrtel. Bývalý kapitán slovenskej reprezentácie vraj čakal všeličo, no gól “nožnicami” od Štetinu rozhodne nie. Ten mu kontroval s úsmevom, že ho to raz naučí.

Reklama

Podľa Gašparíka zohrala dôležitú úlohu v postupe aj prítomnosť 16.708 divákov, ktorí od úvodu hnali Spartak za triumfom.

“Pred zápasom som povedal, že na štadióne je niečo magické, keď sa vypredá, môžeme zdolať hocikoho. Viem, že to ešte neznamená skupinu a ideme do play off. Je to obrovský zážitok a veľká emócia, najmä, keď ste Trnavčan a žijete tu. Oproti Lechu sme malý klub, možno sa už oni videli v ďalšom kole, no my sme to zvládli,” povedal štyridsaťjedenročný tréner Trnavy na margo postupu cez výrazne kvalitnejšieho súpera, ktorého hodnota kádra podľa portálu transfermarkt.com presahuje 32 miliónov eur (Trnava 7,25 mil.).

 

Zlepšený pohyb

Realizačný tím víťaza Slovenského pohára sa dôkladne pripravil na odvetu a po postupe tréner Trnavy odhalil príčinu zlyhania v prvom zápase na štadióne Lechu. “Prvý zápas sme sa bránili, no možno taká zaujímavosť, že dáta nám ten duel ukázali ako najhorší bežecký zápas. Mali sme najnižší objem, najnižšiu intenzitu a v tom sme tlačili na hráčov, že toto nie je slovenská liga,” povedal Gašparík, ktorý však napriek tomu ocenil, že úvodný zápas skončil iba rozdielom gólu, čo v konečnom zúčtovaní pomohlo Trnave:

“Dokázali sme tam dať kontaktný gól, tak sa hrajú pohárové zápasy. Vonku potrebujete dobrý výsledok, aby ste mali šancu hrať a vypredať štadión. Ľudia aj my sme si to užili. Myslím si, že zaslúžené víťazstvo, aj keď Lech mal tiež svoje situácie. Potrebujete však mať s takýmto súperom aj trochu šťastia. Bolo z nás cítiť to, čo som hovoril pred zápasom, že neviem ako to dopadne, ale musí byť cítiť, že chceme vyhrať. Chalani nechali na ihrisku všetko.”

Reklama

Trnavčanov tak čaká boj o skupinovú fázu, v ktorom sa stretnú s ukrajinským klubom Dnipro-1. Tím, ktorý vypadol v 3. predkole Európskej ligy so Slaviou Praha (1:4 v súčte), hrá svoje domáce stretnutia v Košiciach. Spartak sa teda okrem domácej podpory môže tešiť aj na početný výjazd svojich divákov aj na východ Slovenska. “Je to zaujímavé. Môže to byť pre nás výhoda, myslím si, že aj bude. Trnavský fanúšik je ´rozlezený´ po celom Slovensku a my ich očakávame. Verím, že zaplnia Košickú futbalovú arénu v čo najväčšom počte a budeme mať aj tam domácu atmosféru,” dodal Štetina. Dvojzápas s Dnipro-1 začne slovenský zástupca domácim duelom v stredu 23. augusta od 18.30 h, odveta je na programe o týždeň neskôr v Košiciach.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Európska komisia (EK) aj Rada Európy (RE) v utorok večer odsúdili rozhodnutie gruzínskeho parlamentu, ktorý krátko predtým prelomil veto prezidentky Salome Zurabišviliovej k spornému zákonu o zahraničných agentoch.

Včera 20:15

Spojené štáty a ich partneri sú pripravení uplatniť dodatočné sankcie a kontroly vývozu, aby zabránili obchodnej výmene medzi Čínou a Ruskom, ktorá ohrozuje ich bezpečnosť v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Nové opatrenia by sa mohli zamerať napríklad na tieňovú flotilu nákladných lodí, prostredníctvom ktorej Moskva obchádza limity na ceny ruskej ropy stanovené skupinou krajín G7, vyhlásil v utorok Daleep Singh, zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Včera 20:13

Ministri obrany Európskej únie sa na utorňajšom stretnutí v Bruseli nedokázali dohodnúť na tom, či by malo byť Ukrajine umožnené používať západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na tlačovej konferencii po zasadnutí ministrov povedal, že takého sebaobranné útoky na ruskom území sú v súlade s medzinárodným právom, ak k nim dochádza primeraným spôsobom. Zároveň však označil za zrejmé, že rozhodnutie v tejto veci je na jednotlivých členských štátov.

Včera 19:47

Do českej muničnej iniciatívy na pomoc Ukrajine sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. V utorok to uviedol český premiér Petr Fiala pred rokovaním s niektorými európskymi politikmi. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch.

Včera 19:46

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok – už druhýkrát za posledných desať dní – spochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinské vedenie označuje takéto vyhlásenia za špeciálnu dezinformačnú operáciu zameranú proti legitímnym vodcom štátu, ktorí vzdorujú ruskej agresii.

Včera 19:46

Dánsko zatiaľ nebude nasledovať príklad Nórska, Írska a Španielska a neuzná Palestínu ako nezávislý štát. Dánsky parlament v utorok hlasoval proti príslušnému návrhu zákona, ktorý vo februári predstavili štyri ľavicové strany. Ich poslanci ako jediní v utorok za predlohu hlasovali.

Včera 19:45

Francúzske Národné zhromaždenie v utorok na dva týždne suspendovalo ľavicového poslanca Sébastiena Deloguho po tom, čo v pléne počas rokovania o tom, či by Francúzsko malo uznať palestínsky štát, vstal a roztiahol v rukách palestínsku vlajku.

Včera 19:32

Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila v utorok video zachytávajúce izraelského rukojemníka zadržiavaného v pásme Gazy.

Včera 19:12

Skupina Volkswagen dala zelenú svojmu plánovanému elektromobilu v základnom cenovom segmente. Svetová premiéra je naplánovaná na rok 2027 a vozidlo sa bude ponúkať za približne 20.000 eur, oznámila v utorok po zasadnutí svojho predstavenstva najväčšia európska automobilka.

Včera 19:02

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Diana Beníková obsadila na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku 14. miesto v utorkovej kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky 3×20 m výkonom 588. Do finále sa kvalifikovalo desať najlepších. Ďalšia Slovenka Kamila Novotná obsadila 49. priečku (580), Daniela Demjén Pešková bola 52. (580), Miroslava Kyselová 60. (579) a Beata Šályová 63. (577).

Včera 19:01

Pápež František sa v utorok ospravedlnil za urážlivý výraz na adresu homosexuálov, ktorý použil minulý týždeň na neverejnom stretnutí s talianskymi biskupmi.

Včera 18:52

Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan bude mať kapitánsku pásku v národných farbách počas prípravných zápasov proti Ukrajine a Grécku ako aj na ME. Informovala o tom agentúra DPA. Na uplynulých ME 2020 mal vtedajší kapitán Manuel Neuer na ruke pásku dúhovej farby, pre čo napokon čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

Včera 18:48

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti.

Včera 18:25

Atentátnik Juraj Cintula je vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Oficiálne nie je známe, aké zdravotné komplikácie má.

Podľa informácií televízie Markíza by mal byť na psychiatrickom oddelení. Má tam byť pod nepretržitým dozorom 24 hodín denne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali