Starostov obcí varujú pred výstrahami počasia esemeskami

Starostov obcí varujú pred výstrahami počasia esemeskami

Bratislava 8. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Výstrahy, ktoré Slovenský hydrometeorologický ústav vydáva v súvislosti s počasím, povodňovou situáciou alebo smogovým ohrozením, je ministerstvo vnútra schopné doručiť priamo starostom obcí prostredníctvom esemesiek. Ako dnes ďalej na tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Marián Dritomský, informácie o výstrahách zasiela SHMÚ na centrálne monitorovacie a riadiace stredisko na Sekcii krízového riadenia

Na snímke Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko Sekcie krízového riadenia MV SR

„Odtiaľ tá informácia prechádza na okresný úrad v sídle kraja, konkrétne na koordinačné stredisko,” vysvetlil Dritomský. V prípade výstrah druhého a tretieho stupňa následne koordinačné stredisko vyrozumieva všetkých starostov na území okresu, pre ktorý je výstraha vydaná. „Čiže priamo koordinačné stredisko prostredníctvom esemesiek informuje starostov na postihnutom území,” uviedol. Starostovia podľa Dritomského najlepšie vedia, aké ohrozenie môžu predstavovať pre ich obec jednotlivé meteorologické javy. „Ak majú naplánovanú nejakú akciu, kultúrno-spoločenskú alebo športovú a dostanú výstrahu, vedia urobiť opatrenia, aby vedeli predísť nejakým väčším škodám alebo ohrozeniu osôb. Ak majú nejaké miesta, ktoré býva napríklad pravidelne zatopené alebo sa tam ukladajú nánosy, vedia tieto miesta kontrolovať, aby zabránili ďalším škodám,” zdôraznil. Zároveň môžu starostovia podľa Dritomského informácie o výstrahách posúvať priamo obyvateľom, napríklad prostredníctvom obecného rozhlasu.

Reklama

Informácie o výstrahách zverejňuje SHMÚ napríklad aj na svojej internetovej stránke. „Avšak každý starosta nie je stále pripojený na internet, nesleduje neustále sociálne siete, nepozerá stále televíziu, nepočúva rozhlas. A práve preto je ten systém nastavený tak, aby mu tá esemeska vždy prišla, nech by sa nachádzal kdekoľvek,” povedal Dritomský s tým, že dostupnosť esemesiek je podstatne vyššia ako dostupnosť hovoru.

Informáciu o výstrahe zároveň dostávajú aj jednotlivé okresné úrady, aby mohli aktivizovať svoje výjazdové skupiny. „Okresný úrad má svoju výjazdovú skupinu, ktorá sa aktivizuje, je v pohotovosti, je v neustálom kontakte s koordinačným strediskom a sleduje, kde, k akým udalostiam dochádza, aby tam mohla táto skupina ísť a poskytovať pomoc,” povedal Dritomský. V prípade problematickej smogovej situácie podľa neho informáciu dostáva aj Úrad verejného zdravotníctva a jeho regionálne odnože.

Reklama

Systém SMS výstrah, ktorý funguje v Poľsku, zasiela varovania aj jednotlivým občanom. Podľa Dritomského by podobný systém chcelo zaviesť aj Slovensko. „Chceli by sme takýto systém, pracujeme na ňom,” povedal s tým, že podľa direktívy Európskej únie by takýto systém mali zaviesť všetky členské štáty. „Nazýva sa to Reverse 112,” uviedol s tým, že štát prostredníctvom tohto systému varuje občanov okrem meteorologických aj napríklad pri bezpečnostných výstrahách. „Všetky krajiny teraz pracujú na tom,” povedal. Dodal však, že v málo krajinách je systém zatiaľ funkčný. “Ale bude to,” povedal na záver.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali