ŠTADIÓNY: ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave je najstaršou i najmodernejšou halou

ŠTADIÓNY: ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave je najstaršou i najmodernejšou halou

Bratislava 17. augusta (TASR) – Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave je paradoxne najstaršou a zároveň i najmodernejšou hokejovou halou na Slovensku. Hoci historicky prvú striekanú ľadovú plochu na dnešnom slovenskom území uviedli do prevádzky už v roku 1871, v rokoch 1948-49 ju olemovali prvé tribúny a v roku 1958 zastrešili pre potreby majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní, so svojím predchodcom má súčasná aréna spoločný len názov, miesto a skelet. Rekonštrukcie v rokoch 1990-1992 a najmä kompletná prestavba v rokoch 2009-2011 totálne zmenili interiér i exteriér zimného štadióna.

Po troch ME a jedných MS v krasokorčuľovaní, po troch svetových šampionátoch v hokeji ako i po ME v basketbale a stolnom tenise sa začalo v máji 2009 s ďalšou prestavbou pre potreby hokejových MS 2011, ktoré Bratislava hostila spolu s Košicami. V rámci prác bolo potrebné vykopať 60-tisíc metrov kubických zeme, zbúrať 800 ton ocele či rozrezať a zničiť niekoľko tisíc metrov kubických betónu. Počas rekonštrukcie sa zbúralo až 80 percent pôvodného štadiónu. Súčasťou prestavby bolo rozšírenie diváckej kapacity z pôvodných 8026 na 9953, rozšírenie prevádzkových priestorov, rekonštrukcia technológie, zmena nosnej konštrukcie vrátane zmeny strešnej konštrukcie a odstránenia stĺpov v hľadisku. Prestavba priniesla nové dispozičné riešenie zázemia haly s hlavnou a dvomi tréningovými plochami.

Prestavba stánku rozprúdila v širokej verejnosti vášnivú diskusiu. Našla si množstvo prívržencov ale i odporcov, ktorí poukazovali na predraženie projektu a nehospodárne nakladanie s peniazmi. Potvrdila to aj kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), podľa ktorého stála rekonštrukcia takmer dvakrát viac oproti pôvodnému plánu.

Každopádne, Bratislava získala modernú multifunkčnú arénu so zasúvateľnými tribúnami, okrem ľadového hokeja vhodnú aj na organizovanie ďalších športových podujatí a kultúrno-spoločenských akcií. Pre tieto účely je objekt vybavený množstvom bufetov, hygienických zariadení, kaviarní, pubov. Súčasťou komplexu je aj tréningové, diagnostické a rekondične centrum Benicky hockey centre, na parkovanie slúži dvojpodlažná garáž s kapacitou 372 parkovacích miest. "Od roku 2011 hala hostila viacero koncertov svetoznámych spevákov či skupín. Čo sa týka produkcie najväčší koncert tu mala nemecká kapela Rammstein, úžasnú šou prinieslo aj vystúpenie americkej speváckej superstar Beyoncé. Medzi pamätné podujatia patria aj Sting či Cirque du Soleil (Slnečný cirkus), ktorý sa predstaví v aréne aj v septembri. V decembri sa tu zasa uskutoční jedinečný koncert svetového tenora Andrea Bocelliho," uviedol v rozhovore pre TASR vedúci zimného štadióna Milan Mičuch.

Reklama

Štadión je majetkom mesta, prevádzkovateľom haly je Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR (STaRZ), ktorá sa snaží o jej čo najväčšiu vyťaženosť. "V roku 2012 sa tu uskutočnilo približne 25 spoločensko-kultúrnych akcií a 50 hokejových zápasov. V princípe je naším cieľom mať vyrovnaný ročný rozpočet, čo sa nám čiastočne darí, aj s pomocou dotácií mesta," pokračoval Mičuch.

O prevádzku ZŠ sa stará dokopy 44 ľudí. Manažment haly má na starosti šesť ľudí, ďalej tu pracuje desať rolbistov, dvaja ľadári, päť strojníkov, dvaja údržbári, dvaja elektrikári, traja vrátnici, traja operátori podzemného parkoviska, päť zamestnancov na obsluhu bezpečnostných systémov plus ďalší piati zamestnanci externej SBS-služby. Pravda, pri väčších koncertoch typu Beyoncé muselo pracovať dvojnásobné množstvo zamestnancov a počítalo sa so zvýšenými mzdovými nákladmi za nočnú prácu. "Vtedy sme museli za pár hodín prerobiť štadión, keďže do tretej-štvrtej hodiny nočnej produkcia vyprázdňovala halu a ráno o desiatej tu už mali rozkorčuľovanie českí hokejisti. Pri bežnom podujatí v sezóne, keď nás netlačí čas, ako napríklad pri koncertoch kapely Pink Floyd či Daniela Landu, trvala demontáž cca 13 hodín a montáž 14-15 hodín."

Reklama

Ľadové plochy pravidelne využívajú hokejisti Slovana Bratislava, klub si prenajíma halu na zápasy i tréningový proces. Do kasy Slovana putuje výťažok zo sky-boxov, ktoré plánuje klub v budúcom roku ešte dostavať. Zápasy KHL lákajú do arény masy hokejových priaznivcov nielen z Bratislavy, ale z celého Slovenska. Aréna s maximálnou kapacitou 10.055 divákov býva pravidelne vypredaná nielen v prestížnej nadnárodnej súťaži, ale často i v prípravných stretnutiach. "Podľa môjho osobného názoru mohla byť hala ešte o tisícku väčšia. Netreba mať však veľké oči, v prvej sezóne po prestavbe, keď hral Slovan ešte extraligu, bol štadión vyťažený počas zápasov len zhruba na 50 percent. Čo sa týka nákladov, vedenie Slovana si vypočítalo, že pri polovičnej obsadenosti bude akurát na nule, respektíve v miernej strate. Aby hala žila, bola efektívne riadená a bola pokrytá nákladovosť, musí byť vyplnená tými najväčšími podujatiami a najsvetovejšími stretnutiami," zdôraznil Mičuch.

Slovan čelí aj špeciálnym požiadavkám od vedenia KHL. Pred štartom sezóny príde na štadión inšpekčná skupina, ktorá skontroluje, či aréna spĺňa normy káhael-ky. "Vlani sme zostali nemilo prekvapení, keď po prvej inšpekcii nám spísali zoznam 20-30 vecí, ktoré treba dorobiť či prerobiť. Išlo väčšinou o drobnosti ako rozmedzie medzi plexisklami, museli sme však presúvať aj sitá a dobudovať vysúvacie tunely, ktorým prichádzajú hráči na plochu. Podľa mojich informácií sú striktní len na nových účastníkov KHL, na ruské kluby až tak prísni nie sú. Čo sa týka samotných klubov, ktoré sem prichádzajú odohrať zápasy, nie sú až tak nároční. Väčšinou žiadajú okrem hlavnej šatne ešte jednu, kde si môžu zložiť veci. Oveľa väčšie nároky mali predstavitelia New Yorku Rangers pred prípravným zápasom pred dvoma rokmi, vtedy musel Slovan zabezpečiť pre hráčov zámorského tímu občerstvenie, ovocie, ďalšie pásky, uteráky či dokonca púdre."

Halu využívajú aj hokejové národné tímy, na základe rámcovej zmluvy má Slovenský zväz ľadového hokeja k dispozícii halu pre reprezentačné potreby na 100 hodín ročne zadarmo. Sídlo SZĽH je v administratívnej budove, ktorá sa nachádza v bezprostrednom susedstve ZŠ Ondreja Nepelu. Zväz takisto umiestnil v priestoroch štadióna Sieň slávy slovenského hokeja. Slovenský krasokorčuliarsky zväz organizuje zasa v hale každoročne na jeseň Memoriál Ondreja Nepelu, sídlia tu dva krasokorčuliarske kluby.

Mesto prenajíma plochu aj rôznym ďalším záujemcom o hokej, veľký záujem trochu brzdí nedostatok šatní. V súčasnosti je ich 15 pri hlavnej ploche (šesť menších, ostatné veľké hokejové) a 8 menších pri vedľajšej ploche. Ľad samozrejme slúži i na verejné korčuľovanie. "Tesne po otvorení haly veľa ľudí o tejto možnosti ani nevedelo, v prvom roku sa to len pomaly dostávalo do povedomia verejnosti. Návštevnosť sa však každým rokom zvyšuje. Hoci je verejné korčuľovanie platené, nachádza pozitívnu odozvu, lebo oproti štadiónom v iných mestských častiach je tu k dispozícii hudba, šatne či parkovisko priamo pod arénou," hovorí Mičuch. Podľa neho sú veľkými prednosťami haly kvalitné ozvučenie, komfortnosť a regulovaná klíma. "Vytvoriť ideálnu teplotu počas zápasu nie je jednoduché. Pre kvalitu ľadu a spokojnosť hokejistov je ideálne, aby bolo v hale čo najchladnejšie, návštevníci však chcú zasa príjemné prostredie. My musíme zladiť tieto dve veci dokopy, aby to bolo najefektívnejšie z hľadiska nákladov. V zimných mesiacoch tak nastavujeme teplotu nad hlavnou plochou na 14-15 stupňov, po príchode divákov sa hala oteplí o dva-tri stupne. V lete klímujeme halu o nejaké dva stupne viac, začíname pri 16 a končíme pri 19 stupňoch."

Komplex žije svojím životom a každodenne ním prejdú stovky ľudí. Jedna z vedľajších ľadových plôch funguje počas roka prakticky non-stop, ďalšia spolu s hlavnou sa nechajú v máji roztopiť a bývajú na zhruba dva mesiace v lete odstavené. Chladiarenský systém (s chladiacou plochou väčšou ako je bratislavské Hlavné námestie) funguje na báze amoniaku, pričom zamrazovanie v strede júla trvá dokopy asi šesť dní.

Reklama

Fakty o ZŠ Ondreja Nepelu:

1871 – otvorenie striekanej ľadovej plochy

28. októbra 1939 – začiatok budovanie klziska s umelým ľadom, do prevádzky ho uviedli pred Vianocami 1940

21. decembra 1940 – prvé oficiálne hokejové stretnutie na klzisku (nekrytom)

Reklama

1948-1949 – výstavba prvých tribún, zvýšenie kapacity na 11-tisíc divákov

1958 – zastrešenie ľadovej plochy kvôli konaniu ME v krasokorčuľovaní, vytvorenie ďalších vyše 4000 miest na sedenie

1990-1992 – rekonštrukcia štadióna pred MS v ľadovom hokeji 1992, výrazná zmena interiéru haly, nová oceľová strecha

23. apríla 2009 – začiatok kompletnej prestavby štadióna pre hokejové MS 2011

november 2010 – ukončenie hlavných prác na stavbe ZŠ

12. apríla 2011 – podpis kolaudačného rozhodnutia

zastavaná plocha: 9079,87 m2

úžitková plocha: 27944,98 m2

kapacita haly podľa kolaudačného rozhodnutia: 9953 (miesta na sedenie)

Reklama

kapacita na hokejové zápasy: 10.055 (aj s obslužným personálom)

kapacita na koncerty a ďalšie spoločensko-kultúrne podujatia: 7- až 9-tisíc (v priemere)

počet šatní: 15 pri hl. ploche a 8 pri vedľajších

počet parkovacích miest: 372 (13 imob.)

počet výťahov: 8

Reklama

počet turniketov: 38

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali