V SR pribudlo ďalších 19 prípadov ochorenia COVID-19. Matovič predstavil nové opatrenia: Zatvorené obchody v nedeľu. O školách “nikto nepozná odpoveď”. Štát však chce sledovať pohyb vašich mobilov

V SR pribudlo ďalších 19 prípadov ochorenia COVID-19. Matovič predstavil nové opatrenia: Zatvorené obchody v nedeľu. O školách “nikto nepozná odpoveď”. Štát však chce sledovať pohyb vašich mobilov

Bratislava 24. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Na Slovensku pribudlo počas pondelka 23. marca 19 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 204. Na utorkovom tlačovom brífingu to oznámil hlavný hygienik SR Ján Mikas

Na snímke zľava: Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič, hlavný hygienik SR Ján Mikas a minister financií Eduard Heger

“V pondelok bolo vyšetrených 432 negatívnych vzoriek a 19 pozitívnych. Máme 19 pozitívnych nových prípadov. Celkový počet vyšetrených vzoriek je 3736 negatívnych a 204 pozitívnych,” spresnil Mikas. Priblížil tiež, že od utorka bude štát počet nových prípadoch nakazených zbierať vždy do polnoci a následne bude o tom informovať nasledujúci deň ráno. Vzorky začína vyšetrovať aj ďalšie laboratórium v Trenčíne a v budúcnosti chce Úrad verejného zdravotníctva SR spolupracovať aj s komerčnými laboratóriami. “Máme kapacitu do 1000 vzoriek denne. Celkový počet vyšetrených závisí od toho, koľko vzoriek do laboratórií príde,” podotkol Mikas.

Reklama

Ministerstvo zdravotníctva na svojom webe spresnilo, že medzi 19 novými pozitívne testovanými prípadmi sú žena z okresu Topoľčany, žena z okresu Malacky, žena vyšetrená na bratislavských Kramároch, muž z okresu Nitra, žena z okresu Topoľčany.

Taktiež medzi týmito prípadmi sú žena z okresu Čadca, muž z okresu Dunajská Streda, žena z okresu Senec, muž z okresu Zvolen, muž z okresu Bratislava, muž z okresu Bratislava, muž z okresu Bratislava, muž z okresu Senec, žena z okresu Bratislava, žena z okresu Piešťany.

Reklama

Rovnako aj žena s trvalým bydliskom v Španielsku a prechodným pobytom v Bratislave, žena z okresu Malacky, žena z okresu Čadca a žena z okresu Liptovský Mikuláš.

 

Vláda vyhlásila núdzový stav pre zariadenia sociálnych služieb

Vláda SR vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ako sú domovy dôchodcov. V utorok o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že štát chce týmto chrániť seniorov, ktorí sú v prípade pandémie nového koronavírusu najzraniteľnejšou skupinou.

Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň uzavrie činnosť denných stacionárov a pre sociálne zariadenia vydá hygienické pokyny.

Reklama

 

Potraviny budú v nedeľu zatvorené, seniori budú mať svoje otváracie hodiny

Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci.

“Tieto prevádzky Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR uzatvorí vždy v nedeľu, s tým, aby sa vytvoril priestor na sanitárne opatrenia a zároveň priestor na oddych zamestnancov spomínaných prevádzok, ktorí sú počas krízy v prvej línii, v plnom nasadení,” spresnil.

ÚVZ SR podľa Matoviča zároveň vydá opatrenie, ktorým určí špeciálne otváracie hodiny pre dôchodcov nad 65 rokov, a to vo všetkých otvorených prevádzkach, vždy len od 9.00 do 12.00 h. “Toto budú špeciálne hodiny pre najviac ohrozených ľudí, aby im bolo umožnené pohybovať sa v otvorených prevádzkach obchodov,” priblížil.

Reklama

Na vstupe do obchodov sa má podľa slov predsedu vlády kontrolovať telesná teplota vchádzajúcich zákazníkov na čele. “Ak sa však nebudú v obchodoch dodržiavať vyhlásené hygienické a organizačné opatrenia, tak je možné, že prevádzku štát uzatvorí, a to až do konca karantény,” dodal.

 

Vláda vyzvala seniorov, aby nevychádzali von, keď nemusia

Vláda SR a Úrad verejného zdravotníctva SR vyzvali dôchodcov, aby pre riziko ochorenia COVID-19 vychádzali zo svojho domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi.

Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín. V utorok o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

 

Na liečbu COVID-19 sa majú vyčleniť tri samostatné nemocnice

Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny.

 

Ochranné rúška budú povinnosťou, pred obchodmi budú merať teplotu

Reklama

Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

 

Vláda nakúpi 200.000 testov na ochorenie COVID-19, nepôjde o rýchlotesty

Vláda nakúpi v najbližších hodinách 200.000 testov na ochorenie COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty. Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. Štát pred každou nemocnicou, kde sa realizujú odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom. Priamo odtiaľ mu spravia zdravotníci stery. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR.

 

Reklama

Bezplatná doprava pre študentov bude počas uzavretia škôl zrušená

Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov bude zrušené, a to počas uzavretia škôl. Zaviazané k tomuto opatreniu, ktoré súvisí s výskytom nového koronavírusu, bude Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Študenti podľa Matoviča majú byť v súčasnej situácii doma, nie cestovať bezplatne vlakmi na výlety.

Matovič podotkol, že toto opatrenie je svojím spôsobom v rozpore s tým, čo sľúbil pred voľbami, teda, že sa nebudú rušiť sociálne opatrenia. “Ale toto sociálne opatrenie sa dnes využíva tak, že ohrozuje verejné zdravie,” upozornil.

Predseda vlády skonštatoval, že sa tým nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť. “Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von,” poznamenal Matovič.

 

Reklama

Štát má mať v čase krízy možnosť využívať lokalizačné dáta operátorov

V čase krízy by mohli štátne inštitúcie v záujme ochrany verejného zdravia využívať lokalizačné dáta užívateľov mobilných telekomunikačných služieb. Príslušná zmena zákona bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní.

“Dnes tieto dáta majú k dispozícii mobilní operátori. Aj zákon o GDPR hovorí, že práve v takomto čase by sme tie dáta mohli využívať, ale na to, aby si aj títo mobilní telekomunikační operátori boli istí, aby sme naozaj tomu spravili zákonnú formu a priestor, aby sme tieto dáta mohli využívať v záujme ochrany verejného zdravia, predložíme ešte dnes v skrátenom legislatívnom konaní zmenu príslušného zákona,” priblížil Matovič.

Zároveň uviedol, že minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) bude zaviazaný, aby vyrokoval so všetkými mobilnými operátormi možnosť zasielania bezplatných cielených správ tým, ktorým je potrebné komunikovať cielené posolstvá.

“To znamená, keď vieme identifikovať ľudí nad 65 rokov, aby sme im cielene posielali tieto inštrukcie aj upozornenia, ako sa majú správať pravidelne, lebo sa spoliehame na to, keď nezaberú tieto výzvy, možno zaberie to, že každé ráno pípne SMS s tým, čo majú robiť, aké sú pravidlá ich správania, kedy porušujú zákon, kedy ohrozujú svoje zdravie alebo kedy ohrozujú zdravie iných ľudí,” spresnil predseda vlády.

Matovič ubezpečil, že dáta môžu byť využité len za účelom ochrany verejného zdravia. Cennou informáciou je podľa Matoviča napríklad to, kde sa nakazený človek pohyboval, zároveň sa dajú identifikovať ľudia, ktorí mali veľmi podobné zvyklosti. “Tí ľudia dostanú informáciu, že pozor, tam, kde ste sa často pohybovali vy, plus mínus v tom istom čase sa pohyboval človek, ktorý bol nakazený novým koronavírusom, odporúčame vám vyšetrenie, napríklad. Toto sú tie príklady dobrej praxe zo zahraničia,” načrtol Matovič.

 

Reklama

Ďalšie opatrenia

Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský dostane poverenie, aby zabezpečil poriadok v nemocniciach. Dôvodom sú neprispôsobiví občania, ktorí prichádzajú na vyšetrenie jedného pacienta vo väčších skupinách bez dodržania hygienických štandardov. Situáciu v nemocniciach majú zabezpečiť policajti i vojaci.

Ministerstvo obrany SR má zároveň identifikovať vojakov, z ktorých by sa po potrebnom preškolení v čase potreby mohli stať sanitári.

Verejnoprávna RTVS bude požiadaná, aby denne o 18.00 h vysielala sv. omše a zároveň pre žiakov a študentov vysielala vzdelávacie spoty.

Čo sa týka nástupu žiakov a študentov do škôl premiér neposkytol odpoveď. Neupresnil ani, či a o koľko plánuje predlžiť školám karanténu. “Nikto nepozná odpoveď,” uviedol Matovič.

 

Správu aktualizujeme.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali