Spojené kráľovstvo zvažuje skorší zákaz hybridných vozidiel

Spojené kráľovstvo zvažuje skorší zákaz hybridných vozidiel

Londýn 4. júla 2023 (HSP/The European Conservative/Foto:Screenshot)

 

Zákaz hybridných automobilov v Spojenom kráľovstve by mohol byť predložený, aby pomohol Konzervatívnej strane obnoviť jej klesajúci kredit v oblasti klímy, informuje The European Conservative

hybridný automobil
Na snímke hybridný automobil

História tejto triedy vozidiel bola plná zvratov. Najprv boli Briti motivovaní k hybridným vozidlám lákavými grantmi a dotáciami. Vláda tiež vynaložila milióny na kampaň na podporu ekologických výhod hybridných vozidiel. Potom, len o niekoľko rokov a približne 400 000 predaných hybridných vozidiel neskôr, Boris Johnson oznámil, že tieto vozidlá budú od roku 2035 zakázané. Toryovia, ktorí sa čoraz viac približovali k snahe o “čistú nulu”, považovali hybridné autá za ekologické, ale nie dostatočne ekologické. Rozhodnutie bolo vtedy opísané ako “kopanec do tváre tým ľuďom, ktorí si mysleli, že robia dobrú vec”, ale teraz sa ocitli v obavách zo znižovania hodnoty pri opätovnom predaji.

Reklama

Teraz sa zdá, že súčasný premiér Rishi Sunak sa bude snažiť prekonať pána Johnsona, najmä po tom, čo sa zistilo, že populárne hybridné autá vypúšťajú podstatne viac oxidu uhličitého, ako sa spotrebitelia na základe oficiálnych meraní domnievajú (v niektorých prípadoch až o 70 % viac).

Chris Stark, výkonný riaditeľ Výboru pre klimatické zmeny (CCC), uviedol, že ministri by urobili dobre, keby “čo najviac urýchlili dátum, keď postupne vyradíme hybridné vozidlá”.

Reklama

Sunak by mohol byť povzbudený verdiktom Výboru pre klimatické zmeny (CCC), ktorý tento týždeň uviedol, že “Spojené kráľovstvo stratilo svoje jasné vedúce postavenie v oblasti klímy”. Poradná skupina ukazovala prstom predovšetkým na nové záväzky týkajúce sa fosílnych palív, ale ich zrušenie by bolo oveľa komplikovanejšie ako len urýchlenie zákazu hybridných automobilov.

Veľký počet podnikov v automobilovom priemysle a jeho okolí bude pravdepodobne tiež presadzovať skorší zákaz vzhľadom na výhody, ktoré by im to umožnilo získať. V rámci konzultácie o budúcnosti benzínových, dieselových a hybridných automobilov a dodávok v roku 2020 “väčšina” prevádzkovateľov nabíjacích miest, ktorí by profitovali z nárastu počtu plne elektrických automobilov na cestách, uviedla, že podporuje skorší dátum postupného zrušenia ako rok 2035. CCC vtedy tiež uviedla, že hybridy by mali byť zakázané “najneskôr do roku 2032, ak chceme dosiahnuť čistú nulu”.

Spotrebitelia (z ktorých sa na konzultáciu vyjadrilo len 1 305) však boli “toho názoru, že verejnosť nemá dostatočnú dôveru vo verejnú sieť nabíjania alebo súčasnú ponuku technológií”. Dodali, že “by sa mala zvážiť relatívna náročnosť prechodu pre rôzne typy spotrebiteľov”.

Niežeby ich obavy boli aj tak vypočuté, keďže sa zdá, že vláda sa už rozhodla, keď vo svojej odpovedi na konzultácie uviedla:

Aj keď uznávame, že je potrebné vyriešiť niekoľko problémov, zastávame názor, že prechod trhu s novými osobnými a dodávkovými vozidlami na vozidlá s nulovými emisiami je nevyhnutný, ak chceme splniť náš zákonný záväzok dosiahnuť do roku 2050 nulové čisté emisie uhlíka a ukončiť náš príspevok k zmene klímy.

Reklama

Možnosť predĺženia zákazu hybridov však nie je bez kritiky. V reakcii na tento návrh toriánka barónka Fosterová uviedla, že “tento tlak na splnenie cieľov ‘čistej nuly’ je šialený! Nebude mať vplyv na ľudí s vysokými príjmami, ale na všetkých ostatných”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:20

Čínska komerčná vesmírna spoločnosť CAS Space oznámila, že jej “kozmické turistické vozidlo” uskutoční svoj prvý let v roku 2027 a na okraj vesmíru sa dostane v roku 2028. Informovali o tom tamojšie štátne médiá.

11:05

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v apríli 2024 hodnotu 2,4 %, čo bolo o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola jej hodnota v marci 2024. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla hodnotu 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:55

Ruské sily postúpili v jednej oblasti Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá.

10:47

Maďarské protiteroristické centrum (TEK) v reakcii na otázku servera 24.hu, či pre stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica na Slovensku sprísnia ochranu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo, že informácie týkajúce sa bezpečnosti premiéra nezverejňujú. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

10:35

Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane. Španielsko podľa jeho slov vyvinie všetko úsilie na dosiahnutie mieru a uzná Palestínu ako samostatný štát.

10:28

Posledný kus pôdy v súkromnom vlastníctve na nórskom strategickom súostroví Svalbard v Arktíde je na predaj. Tento majetok pravdepodobne zláka Čínu, ale Nórsko sa ho nehodlá vzdať bez boja.

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:57

Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sergej Riabkov, námestník, Rusko, diplomacia
Na snímke Sergej Riabkov
09:44

Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu. Informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X.

09:32

Americká armáda oznámila, že v piatok začala do Pásma Gazy prúdiť humanitárna pomoc cez provizórne mólo. Cieľom je zvýšiť objem pomoci pre toto vojnou sužované palestínske územie.

09:22

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán.

09:10

Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

09:01

Priemyselná produkcia v Číne v apríli 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. To naznačuje, že zotavovanie masívneho výrobného sektora je na dobrej ceste vďaka zvýšenej podpore vlády.

08:50

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prehľadávala byt atentátnika, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Elitní policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula býval spolu s manželkou. Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca z Handlovej. Zdržali sa tam niekoľko hodín, informuje Markíza.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali