PAHREBA. Sovietsky astronaut, hrobár, Judáš, božie oko, zlepenci parazitov alebo voľby šéfa NKÚ 

PAHREBA. Sovietsky astronaut, hrobár, Judáš, božie oko, zlepenci parazitov alebo voľby šéfa NKÚ 

Bratislava 24. mája 2015 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Naši milovaní zástupcovia ľudu volili šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Ako vždy z hlasovania v parlamente splodili peknú frašku. Opozícia navrhla troch kandidátov na dôležitý kontrolný post. Lenže zistila, že sú v jej radoch „zradcovia“…

Na snímke Karol Mitrík
Na snímke Karol Mitrík

 

Reklama

Ahoj, Jožo, ako sa máš, čo máme nového?

Akože čo? Zvolili sme nového šéfa NKÚ. Bola to pekná kovbojka. Celá opozícia sa postavila na parohy a vládni poslanci sa tvárili akože nič a sú len obyčajní muzikanti.

Reklama

Vieš, vlastne som ani nepochopil, prečo bol ten cirkus. Opozícia nominovala troch kandidátov, mali zvoliť jedného z nich. Z ničoho nič sa zistilo, že opoziční kandidáti už nie sú opoziční a celý parlament sa premenil na tržnicu: samé hádky a nadávky. Vôbec som nepochopil, prečo bol ten cirkus, čo vlastne chceli a kto koho mal voliť.

Vysvetlím ti to polopate. Opozícia nominovala troch kandidátov. KDH navrhlo Maroša Žilinku, ktorého podporovalo 60 opozičných poslancov. Marián Kvasnička (vtedy ešte KDH dnes už nezaradený) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali Henrietu Crkoňovú a šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol Karola Mitríka. Poslední dvaja kandidáti sa nepáčili opozičným poslancom, upodozrievali ich z kolaborácie so SMERom. Vládni poslanci sa tvárili, že sú tam iba do počtu alebo ako svedkovia: nech si opozícia zvoli, koho chce – im je to jedno. Dobre sa zabávali na tom, ako sa medzi sebou bijú opozičníci. Poviem ti, bolo to pekné reality-šou!

Súhlasím. Najväčšia sranda na tom bola, že zvíťazil kandidát, ktorého navrhol jeden – jediný poslanec a ktorý nemal podporu nikoho iného. Frešo navrhol Mitríka – a vyhral!

To je fakt prekvapenie… ak nebudeme brať do úvahy pozíciu vládnej strany. Inak sa „ficovcom“ ani nečudujem. Koho mali voliť? Kandidáta, ktorého podporuje celá opozícia,  alebo ženu, ktorú nik nepozná a nik nevie, ako sa zachová v budúcnosti? A preto hlasovali za Mitríka! Na druhej strane je to paradox: veď pred 3 rokmi ho práve vládna strana odvolala z funkcie šéfa „slovenskej CIA“! To je nezmysel, čo? Keď sa však celá opozícia začala búriť, že to nie je ich kandidát, vládna strana vyhlásila, že je to najopozíčnejší kandidát zo všetkých opozičníkov, ktorí len existujú! A bum–bac – zvolili ho. Paráda!

A čo – nemali pravdu? Mitrík bol spoluzakladateľom SDKÚ-DS a za šéfa SIS ho presadzoval práve bývalý premiér pravicovej vlády, šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda – počas Radičovej vlády. Dlhé roky ho na všetky posty presadzovala pravica. Zo SISky ho vyhodila súčasná vláda. Tak prečo by sa z ničoho nič stal priateľom SMERu?

Reklama

No, vidíš, ale opozícia tvrdí, že je kandidátom SMERu a že to všetko zapríčinil „kolaborant“ Pavol Frešo. Pekne mu naložili opoziční poslanci! „Stanete sa hrobárom strany, aj keď si to nezaslúži,“ hromžil Igor Matovič. Zsolt Simon predpovedal, že „záslužná práca Pavla Freša je posledný klinec do rakvy SDKÚ.“ Chudáka Freša dokonca museli brániť už aj ficovci. „Vy tomu Frešovi nakladáte ako malému decku za to, že si navrhol vlastného kandidáta, to je nádhera,“ ironizoval Anton Martvoň. A Róbert Fico sa zasa zahral na „muzikanta“ a tváril sa, že nevie, čo už tá opozícia vlastne chce: „Toto je kandidát opozície čistý ako božie oko. Ja už nepoznám čistejšieho opozičného kandidáta,“ povedal o Mitríkovi. Najspokojnejším bol, samozrejme, Frešo. Zopakoval, že Mitrík je jednoducho lepší kandidát. „Ale ja chcem, aby Slovensko bolo normálnou krajinou,“ tvrdil Frešo. Skratka, vládna strana a opozícia predviedli pekné divadielko, ale SMER zasa vyhral, aj keď hral s opozičnými kockami.

Neviem posúdiť, či Mitrík je najlepší kandidát. Akurát mnohí sa odvolávajú na jeho vysoký vek – o polroka bude mať 69 rokov. Mohol si pekne užívať slušný dôchodok. Zvládne túto prácu? Veď napríklad aj Ľubomír Galko to kritizoval: „Do takejto funkcie, kde treba kmitať od rána do večera, navrhnúť kandidáta, ktorý bude mať 76 rokov, je absolútny nezmysel,“ myslel tým, že bude mať 76 rokov, keď mu skončí jeho sedemročné funkčné obdobie. Ale aj tak – má na krku sedemdesiatku… Neviem, nemáme mladších odborníkov?.. Pomaly to bude pripomínať sovietske mauzoleum…

Uvidíme. Ale čo je isté – zasa sa ukázalo, že naša milovaná koalícia je roztrieštená, rozbitá, rozhádaná a neschopná. Nevedela sa dohodnúť na jednom kandidátovi v pozícii, keď má menšinu a nemôže si dovoliť nominovať viacerých kandidátov. Ani jedného nemusela pretlačiť: SMER má väčšinu a mohol si zvoliť koho chcel. Načo potom boli tie nechutné hádky medzi opozičníkmi – ako chcú spolupracovať v budúcnosti? Každý kritizuje toho druhého. Matovič sa jeduje na tých, ktorí navrhli iných kandidátov ako Žilinku. Nazval ich „štrajkokazmi či kolaborantmi so zlepencov parazitov, ktorí nám dnes vládnu.“ No to je pekne! Priznal dokonca, že má jedného „zradcu“ aj vo vlastnom klube…

Áno. A  Martin Poliačik z SaS nazval Kvasničku „Judášom“ – iba za to, že navrhol vlastnú kandidátku. To už nemá byť žiadna demokracia? Mali by teda urobiť ako za čias „svetlej budúcnosti“ – nalepiť na plot portrét jedného kandidáta a nech si všetci hlasujú. Ale toho kandidáta opozícia mala „splodiť“ počas rokovaní vo svojej koalícii. 

Dokonca sme sa dozvedeli, že na funkciu šéfa NKÚ kandidovali aj dvaja kozmonauti! „Kandidáti Crkoňová a Mitrík sú takí kandidáti opozície ako som ja sovietsky astronaut!“ kričal počas diskusie Alojz Přidal z KDH. Keď si pospomíname, čo všetko povedali naši milovaní poslanci, tak pochopíme, že v našom parlamente zreje poriadny „burčiak“. Lenže… ani najlepší vinár sa neodváži predpovedať, aké víno sa z toho vyprodukuje… Zatiaľ to vyzerá na najkyslejší rizling, po ktorom, keď sa napiješ, zo zubov ti odpadne všetok zubný kameň…

Reklama

Nuž, aspoň na niečo to bude užitočné… Jedno je mi jasné, že mi nič nie je jasné. V auguste 2010 pravica usadila Karola Mitríka do kresla riaditeľa Slovenskej informačnej služby. V tejto funkcii pôsobil do mája 2012 a z toho povestného siskárskeho kresla ho vykopla ľavica. Teraz ho za šéfa Národného kontrolného úradu navrhol predseda jednej z opozičných strán, ktorá ešte prednedávnom bola najsilnejšou opozičnou stranou. Lenže celá parlamentná opozícia sa postavila proti tomuto kandidátovi a zvolila ho práve ľavica – vládna strana. No povedz, v ktorej inej krajine vedia navariť taký neuveriteľný guláš, ako na Slovensku? Fakt, som jeleň z tejto našej politiky. A verím, že nie som sám…

To si píš! Ale aspoň jeden zlý chýr o Slovensku vyvrátili tieto voľby šéfa Národného kontrolného úradu. Vo viacerých štátoch EÚ a USA si myslia, že naši dôchodcovia nemajú žiadnu šancu. Majú! Aspoň niektorí… Jeden z nich nás dva roky sledoval, keď bol v SIS-ke, a teraz celých 7 rokov bude nás kontrolovať… Pán Boh pomáhaj tejto krajine!..

eu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali