Richter: Zmeny dohodárom zabezpečia sociálne istoty. Zdá sa však, že ich nájdu hlavne na úradoch práce

Richter: Zmeny dohodárom zabezpečia sociálne istoty. Zdá sa však, že ich nájdu hlavne na úradoch práce
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

Bratislava 7. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Sociálne istoty nájdu dohodári najmä na úradoch práce

Zmeny pre dohodárov v oblasti zodvodnenia aj právnej ochrany cez Zákonník práce im zabezpečujú istoty. “Sociálne istoty ekonomicky aktívnych ľudí,” konštatuje pre TASR minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Reklama

“Tie prinášajú výhody a istoty, ktoré sú niekedy podceňované v prítomnosti, ale kľúčové v momente akejkoľvek sociálnej udalosti,” upozorňuje. Ide napríklad o prípady práceneschopnosti, úrazu, zdravotných problémov detí, rodičovstva či odchodu do dôchodku.

Zdôrazňuje, že niektorí “takzvaní” dohodári mali len umelo vytvorené dohody na to, aby sa obchádzali odvody, čoho dôsledky si plne neuvedomovali. Nemali totiž takto nárok na dovolenku, práceneschopnosť či stravné lístky.

Reklama

Prvé dni nového roka priniesli aj prvé odpovede na tieto otázky. Niektoré firmy už posledný deň starého roka všetkých dohodárov prepustili. Takže miesto istôt dostali iba istotu úradu práce. Ako sa bude ďalej vyvíjať táto situácia a aké spôsoby budú hľadať a nachádzať firmy, aby nahradili prepustených dohodárov sa ukáže v prvých mesiacoch tohto roka.

 

Dohody sa zodvodnili a zaviedli sa aj niektoré ďalšie zmeny

Práca na dohodu sa od januára tohto roka zodvodnila, pričom výška odvodov sa rozdelila podľa viacerých skupín ľudí. Okrem novej povinnosti pre dohodárov pribudli aj práva, ktoré im priniesla novela Zákonníka práce (ZP).

Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia musia platiť 29,8 % na celé dôchodkové poistenie, taktiež garančné aj úrazové. Výnimkou sú študenti do 18 rokov, ktorí sú oslobodení od platenia odvodov, ak ich odmena presiahne 66 eur. Rovnaké oslobodenie sa týka študentov nad 18 rokov s odmenou nad 155 eur.

Reklama

Ďalšou skupinou sú starobní a výsluhoví dôchodcovia. Zo zárobku okrem dane z príjmu odvedú 23,8 % na starobné dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity. Všetci ostatní pracovníci na dohodu budú platiť odvody 48,6 %, teda všetky sociálne a zdravotné odvody ako zamestnanci na klasický pracovný pomer.

Nové práva prináša pre dohodárov ZP, keďže niekoľko stotisíc dohodárov sa čiastočne vyrovnáva výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Na dohodárov sa od januára primerane začali vzťahovať ustanovenia o pracovnom čase, teda o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti.

Tiež majú možnosť ospravedlnenia v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Dohodárov sa začali týkať aj ustanovenia o minimálnej mzde, keďže sa dohody stali pracovným pomerom. Nemajú však nárok na dovolenku či stravné ako klasickí pracovníci. Zákonník však umožňuje, aby sa na nich odbory a firmy dohodli v kolektívnej zmluve.

 

Viac sú chránení aj ostatní zamestnanci

Reklama

Od začiatku tohto roka sú zamestnanci viac chránení. Do platnosti totiž vstúpila novela Zákonníka práce (ZP), ktorej nové pravidlá sa dotknú dohodárov, odborárov či ustanovení o práci nadčas, ako aj výpovedných lehôt.

Novela pracovného kódexu priniesla aj zmeny vo výplate odstupného. Budú mať naň nárok zamestnanci, ktorí odpracovali vo firme nepretržite aspoň dva roky. Maximálna hranica bude štvormesačné odstupné pre zamestnancov, ktorí robili pre jednu spoločnosť celkovo viac ako 20 rokov.

Po novom už nie je možné dohodnúť v kolektívnej zmluve, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákone, teda 400 hodín ročne. Tým sa podľa rezortu práce ruší možnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve úpravu, ktorá je pre zamestnanca nevýhodnejšia, než ustanovuje zákon.

Pracovníci tak môžu ročne odpracovať najviac 400 hodín nadčasov, pričom 150 z nich im môže nariadiť zamestnávateľ bez ich predošlého súhlasu. Výnimkou je zdravotnícky personál, ktorý môže podľa zákona odpracovať až 250 hodín nariadených zamestnávateľom.

Zmenou prešlo aj reťazenie pracovných pomerov. Doteraz možné predĺženie zmluvy maximálne trikrát v priebehu troch rokov sa znižuje na maximálne dvakrát v priebehu 24 mesiacov. “Účelom je vytvoriť rámec na zamedzenie nezákonného opakovaného uzatvárania takýchto zmlúv,” konštatovalo ministerstvo.

Nový ZP prináša aj zmenu pri náhrade mzdy pre zamestnanca v prípade neplatného skončenia pracovného pomeru. Táto bola minulou vládou obmedzená maximálne na 12 mesiacov. “Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa rozhodnúť o znížení, respektíve nepriznaní náhrady mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov,” uvádza nové znenie.

Novela sa týka aj sľúbených zmien zo strany vlády v prípade odborových organizácií. Po novom už nemusia tieto orgány preukazovať svoju členskú základňu, teda reprezentatívnosť v podniku. Zároveň sa zavádza pre firmy povinnosť vytvoriť zástupcom zamestnancov podmienky na výkon ich činnosti, pričom rozsah poskytnutého pracovného voľna s náhradou mzdy sa ponecháva na dohodu medzi oboma stranami.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali