SOCIÁLNE: La Sophia podporí talentované deti po piaty raz

SOCIÁLNE: La Sophia podporí talentované deti po piaty raz

Bratislava 5. marca (TASR) – Občianske združenie La Sophia Yvetty Blanarovičovej otvára 5. ročník medzinárodnej hudobnej a športovej súťaže pre talentované deti z detských domovov a sociálne znevýhodnených rodín z celej Českej a Slovenskej republiky. Cieľom združenia je od roku 2007 podporovať hudobne nadané deti, v roku 2012 rozšírila La Sophia svoje aktivity o vyhľadávanie športovo talentovaných detí v oblasti futbalu.

"Nejde o jednorazovú podporu. Chceme opusteným talentovaným deťom umožniť systematický rozvoj ich hudobného a športového nadania, poskytnúť im kvalitné vzdelanie v danom odbore a pripraviť ich čo najlepšie na štart do budúceho samostatného života," povedala na dnešnom stretnutí s médiami v Bratislave o nadácii jej zakladateľka, herečka Yvetta Blanarovičová.

Primárnou cieľovou skupinou sú deti vyrastajúce v ústavných zariadeniach a chlapci a dievčatá zo sociálne znevýhodnených rodín vo veku od osem do 18 rokov z celej Českej a Slovenskej republiky. Súťažia v hre na hudobnom nástroji alebo v speve. Športovo nadané deti od sedem do 14 rokov vyberú profesionálni športovci. V tomto roku to bude zameranie na futbal. V budúcnosti chceme rozšíriť športové talenty aj na hokej. Projekt Talent La Sophia poskytuje deťom nielen možnosť vzdelávania, ale aj vlastnej sebarealizácie.

Ambasadormi, ktorí pomáhajú vyberať a podporovať deti v projekte Talent La Sophia v roku 2013, sú na Slovensku za oblasť hudby členovia kapely Cigánski diabli a speváčka Sisa Sklovská. Ambasadormi športu sú pre tento rok bývalý futbalový reprezentant Dušan Tittel, obranca Robert Cicman a útočník Filip Šebo. V Českej republike projekt na rok 2013 podporujú rovnako známe mená Michal David, Helena Vondráčková, husľový virtuóz Jan Talich, futbalisti Kamil Čontofalský a Tomáš Ujfaluši.

Reklama

Hudobne talentované deti absolvujú vo vybraných mestách Českej a Slovenskej republiky regionálne kolá, v ktorých odborná porota zložená z profesionálnych muzikantov a hudobných pedagógov vyberie najlepších. Odborná porota vyberie troch najtalentovanejších interpretov v dvoch kategóriách – osem až 13 rokov a 14 až 18 rokov. Športovo talentované deti absolvujú výberové kolá v Českej a Slovenskej republike. Potom sa 25 vybraných detí zúčastní na sústredení, počas ktorého odborná komisia vyberie v každej kategórii toho najlepšieho. Následne La Sophia pomôže zoradiť deti podľa miesta bydliska do príslušných futbalových klubov.

Výberové kolá k 5. ročníku projektu Talent La Sophia prebehnú v máji a júni vo vybraných mestách Českej a Slovenskej republiky. Hudobne talentované deti sa budú vyberať v Prahe, Brne, Ostrave a Bratislave, športovo talentované deti v Prahe. Podrobnosti vrátane prihlášok sú na stránke lasophia.cz.

Reklama

Yvetta Blanarovičová venuje La Sophii maximum času aj energie. Ako si predstavuje za túto prácu odmenu? "Dobrá energia a dobrý pocit, veľakrát som potrebovala pomôcť, bola som nato sama, maminka bola ďaleko, v Prahe som bola nesmierne vďačná, keď sa niekto našiel a trošku mi pomohol. Ten dobrý pocit, že my pomáhame, že dokážeme pomôcť deťom, či už sú na slovenskej alebo českej strane, je pre mňa dôležitý, aj energia, ktorá z nich potom ide," uviedla pre TASR.

"Veľmi si vážim, že ma Yvetta oslovila, pretože odvtedy, ako profesionálne fungujem, odvtedy pomáham. Urobila som niekoľko samostatných projektov, či už pre mentálne postihnuté deti, pre starých ľudí alebo nemocnice. Viem, čo je to venovať sa charite, robím to veľmi rada," doplnila pre TASR ambasadorka projektu Sisa Sklovská.

"Sme v tomto projekte už tretí rok, napriek vyťaženosti si nájdeme vždy čas. Potrebuje to krajina, potrebujeme to my, potrebujeme mať okolo seba kultúru a kultúrnych ľudí," dodal Ernest Šarközy, šéf orchestra Cigánski diabli.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe fotoreportáž, videozáznam a zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali