Bratislava 25. decembra (TASR) – K spájaniu generácii môže prispieť aj varenie. Dôkazom je projekt Tajomstvo babičkinej kuchyne, v rámci ktorého spolu varia zdravotne a mentálne postihnuté deti, seniori z Klubu dôchodcov v Šali a mladí ľudia z miestneho gymnázia. Spolu zabezpečujú všetko od prípravy receptov, cez zabezpečenie surovín, prípravu jedál, ochutnávanie a hodnotenie.
Všetko sa odohráva v kuchyni šalianskeho klubu dôchodcov. "Spojiť ich pri takejto práci bolo jednoduchšie, než sme si predstavovali. Deti krájali, šúpali, skúsené kuchárky dozerali a viedli prípravu. Gymnazisti pomáhali menej zručným kamarátom a zároveň sa učili variť," uviedla zástupkyňa združenia Záhrada Katarína Sikoriaková. To prevádzkuje komunitné centrum Joy House, kde sa venujú mentálne a zdravotne postihnutým ľuďom.
Desiati dôchodcovia, osem detí z centra Joy House a ôsmi študenti sa stretávajú raz za mesiac v rôznych zoskupeniach. Projekt sa realizoval vďaka podpore Fondu GSK. "Varili sme najmä klasické slovenské recepty starých mám. Šúľance, perky, bryndzové halušky," priblížila Sikoriaková dobroty, ktoré sa ocitnú aj v kuchárskej knihe s názvom Tajomstvá babičkinej kuchyne na celý rok.
Nápad spoločných varení podľa Sikoriakovej vznikol počas služobnej cesty v talianskom Udine. "Cieľom bolo priblížiť všetkým takú tú babičkovskú kuchyni, klasickú, aby jedlo bolo chutné, lacné, zdravé a tak varíme naozaj tie klasiky," povedala.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.
ala