SOBRANCE: Členovia Klubu mladých navštívili Európsky parlament

SOBRANCE: Členovia Klubu mladých navštívili Európsky parlament

Sobrance 16. februára (TASR) – Členovia Klubu mladých v Sobranciach navštívili Európsky parlament v Bruseli. Ako TASR informovala vedúca Klubu mladých pri CVČ v Sobranciach Mária Cinkaničová, návšteva sa uskutočnila koncom januára 2013 a bola zavŕšením medzinárodného projektu What about my rights?, ktorý sa realizoval spoločne s partnermi z Maďarska a Poľska v rámci programu Európskej únie Mládež v akcii. V týchto dňoch prebieha hodnotenie úspešnosti projektu.

„Projektové aktivity s témou ľudských práv prebiehali od októbra 2012 postupne v každej zo zúčastnených krajín a ich organizátormi boli organizácie, ktoré sa venujú práci s deťmi a mládežou – Ága-Boga z mesta Érd v Maďarsku, ktorá bola zároveň hlavným organizátorom projektu, Mládežnícka rada mesta Lubaczow z Poľska a Centrum voľného času v Sobranciach,“ doplnila Cinkaničová.

Úlohou organizátorov bolo zrealizovať vo svojej krajine mládežnícku výmenu – päťdňové pracovné stretnutie pre všetkých účastníkov. Na príprave a realizácii programu mládežníckych výmen v každej krajine spolu s koordinátormi aktívne participovali aj samotní mladí ľudia. Program pozostával z workshopov a konferencie o ľudských právach, interaktívnych a interkultúrnych hier a poznávacieho výletu do blízkeho okolia. 58 mladých ľudí vo veku 15-26 rokov si prostredníctvom neformálneho učenia rozvíjalo svoje kompetencie v oblasti ľudských práv, učilo sa tímovej spolupráci, spoznávalo kultúrne rozmanitosti a prírodu tej ktorej krajiny, upevňovalo a rozvíjalo nové priateľstvá a vzťahy a v neposlednom rade si zdokonaľovalo svoje jazykové schopnosti v anglickom jazyku.

„Projektové aktivity pomohli mladým ľuďom spoznať nielen nové miesta a kultúry, ale cez zážitkové učenie lepšie spoznať samých seba, zistiť kde sú ich silné stránky a na nich ďalej stavať,“ zdôraznila ďalej Cinkaničová.

Reklama

Pripomenula, že projekt nadväzuje na úspešnú realizáciu mládežníckej výmeny z roku 2011, ktorá vytvorila priestor a podmienky na úspešnú spoluprácu už spomínaných organizácií z Maďarska, Poľska a zo Slovenska. „Mobilita a medzinárodná práca s mládežou je totiž oblasť, ktorá poskytuje veľa impulzov a možností. Keďže mladí ľudia milujú cestovanie, dobrodružstvo a spoznávanie nových ľudí, je dobré využiť mobilitu na ich ďalší rozvoj, ako aj na rozvoj organizácií, komunít, spoločnosti,“ dodala.

Klub mladých pri CVČ v Sobranciach je strediskom sociálneho a kultúrneho života mladých ľudí. Jeho poslaním je uspokojovanie a rozvíjanie mnohotvárnych záujmov a potrieb mládeže prostredníctvom vlastnej sebarealizácie. Jedným z cieľov klubu je aj osobnostný rozvoj mladého človeka cez aktívnu participáciu, zážitkové aktivity a neformálne učenie. Mládežnícke výmeny ktoré klub organizuje sú jedným zo spôsobov ako neformálne pôsobiť na mladých ľudí mimo školy alebo rodiny. Dávajú mladým ľuďom priestor na to, aby si mohli vyskúšať svoje schopnosti a cez zážitky získali nové skúsenosti a poznatky. Umožňujú mladým ľuďom objavovať Európu a tak sa viac cítiť občanmi Európy. Zároveň umožňujú aj rozvoj medzinárodnej spolupráce s organizáciami podobného zamerania ako je klub.

Reklama

Projekt What about my rights? sa realizoval s finančnou podporou Európskej komisie. Realizáciu mládežníckej výmeny na Slovensku finančne podporilo aj mesto Sobrance.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali