SMER, SNS, Most-Híd, SaS a OĽaNO hlasovali za vyslanie slovenských vojakov k ruským hraniciam. Proti boli len Kotlebovci a Kollárovci a dvaja “rebelujúci” poslanci

SMER, SNS, Most-Híd, SaS a OĽaNO hlasovali za vyslanie slovenských vojakov k ruským hraniciam. Proti boli len Kotlebovci a Kollárovci a dvaja “rebelujúci” poslanci

Bratislava 17. mája 2018 (HSP/Foto: TASR- Martin Baumann)

 

Hlasovanie v parlamente o vyslaní slovenských vojakov do Pobaltia ukázalo, ktoré strany podporujú vojnové štvanie voči Rusku a ktoré strany podporujú mier. Za provokáciu na ruských hraniciach hlasovali všetky vládne strany a strany štandardnej opozície. Za mierové riešenie, bez rinčania zbraňami, bola len strana Mariana Kotlebu ĽSNS a Kollárova Sme rodina.

Ilustračné foto

Bývalý premiér Róbert Fico prednedávnom na Slavíne vyhlásil, že on aj jeho strana SMER odmieta protiruské besnenie. Podľa Fica krajina, ktorá je servilná a malá, stráca svoju vlastnú tvár. “Krajina môže byť malá, ale nemusí byť servilná, môže byť suverénna. Na to stačí, keď sa drží medzinárodného práva,” povedal Fico, ktorý v tejto súvislosti pripomenul kritiku vlády Mikuláša Dzurindu za povolenie preletu bombardérov do Juhoslávie, stiahnutie vojakov z Iraku v roku 2007 či postoj pri vypovedaní ruských diplomatov, na ktoré podľa neho v danom okamihu neexistovali žiadne dôvody.

Reklama

Smer-SD podľa Fica nepodporoval a ani nebude podporovať vojenské dobrodružstvá. Vyjadril tiež podporu predstaviteľom vlády a jej zahraničnej politike, “ktorá bude nielen suverénna, ale po výkone ktorej, keď sa ráno zobudím, sa budem môcť pozerať do zrkadla”.

Ako sa však ukázalo v jeho prípade nie po prvýkrát, zase to bolo len populistické vyhlásenie. Reálne Fico aj jeho strana opäť podporili provokáciu pri ruských hranicicach.

Reklama

V stredu sa v pléne NR SR konalo hlasovanie o vyslaní 152 vojakov do Pobaltia, teda do blízkosti ruského územia. Zo strany SMER hlasovali za tento návrh všetci poslanci, vrátane Fica, s výnimkou poslanca Ľuboša Blahu, ktorý hlasoval proti.

Ľuboš Blaha však zrejme nemá v SMER-e silné slovo a tak ostal ako sám vojak v poli: “Dnes som v parlamente hlasoval PROTI vyslaniu slovenských vojakov do Pobaltia. Veľmi ma mrzí, že NATO takto hlúpo a primitívne provokuje Ruskú federáciu.

Rusko je náš priateľ a ak nás niečo ohrozuje, tak sú to vojnoví štváči na Západe, zbrojárski lobisti a fanatickí rusofóbovia. Som zvedavý, ako by reagovali Američania, ak by na mexicko-amerických hraniciach cvičili ruskí vojaci. Stačilo poslať sovietske zbrane na Kubu a bola z toho takmer jadrová vojna.

Som si istý, že kvôli agresívnej politike NATO bude rásť odpor Slovákov voči tomuto vojenskému spolku. Kopú si jamu…

Nikdy som nehlasoval za vysielanie slovenských vojakov do zahraničia a nikdy ani nebudem. Viac to komentovať nebudem, ale ubezpečujem vás, priatelia, že nielenže som hlasoval PROTI, ale kvôli takýmto rozhodnutiam rastie aj môj odpor voči NATO. Zbrojenie a provokácie nie sú cesta k mieru,” napísal Blaha na Facebooku.

Reklama

Za tento návrh hlasovali aj poslanci vládnej strany SNS. Nebolo to ani prekvapujúce, keďže ho predložil práve minister obrany Peter Gajdoš, nominant SNS. Napriek tomu sa ale v strane našiel jeden odvážlivec a to poslanec Štefan Zelník, ktorý hlasoval proti provokácii na ruských hraniciach.

Za vyslanie slovenských vojakov na ruské hranice hlasovali aj slniečkárske a fanaticky prozápadné strany Most-Híd, SaS a OĽaNO. Naopak, proti štvaniu na ruských hranicicach a teda za mier hlasovali strany ĽSNS a Sme Rodina.

Na základe tohto hlasovania je paradoxom, keď niekto nazýva mierovú stranu fašistickou a pritom štandardné strany, ktoré to hlásajú, urobili presne to isté čo Adolf Hitler, keď vyslal svojich vojakov najprv k ruským resp. sovietským hraniciam a neskôr ich aj prekročil. Ktoré strany sú teda skutočne fašistické a vojnuchtivé?

Sklamaním boli aj hlasovania nezaradených poslancov. Všetci totiž hlasovali za, a to aj Martina Šimkovičová a Peter Marček, ktorý hlása, že je priateľ Ruska. V prípade Marčeka sa to však neskôr vysvetlilo. Natočil video, kde vysvetlil, že chcel hlasovať proti tomuto návrhu, lenže si pomýlil gombík.

Prečítajte si kompletný zoznam poslancov, ako hlasovali o tomto návrhu :

Reklama

Návrh na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky (tlač 977). Hlasovanie o návrhu uznesenia.

Za hlasovali

SMER-SD : Robert Fico, Robert Kaliňák, Ladislav Andreánsky, Jozef Burian, Vladimír Faič, Martin Glváč, Peter Chudík, Mikuláš Krajkovič, Róbert Madej, Peter Náhlik, Ján Podmanický, Erik Tomáš, Ľubomír Želiezka, Michal Bagačka, Juraj Blanár, Dušan Čaplovič, Pavol Goga, Mária Janíková, Ladislav Kamenický, Stanislav Kubánek, Ľuboš Martinák, Martin Nemky, Róbert Puci, Jozef Valocký, Vladimír Baláž, Dušan Bublavý, Miroslav Číž, Dušan Galis, Augustin Hambálek, Dušan Jarjabek, Marián Kéry, Ján Kvorka, Vladimír Matejička, Milan Panáček, Ján Senko, Jana Vaľová, Jaroslav Baška, Jozef Buček, Emil Ďurovčík, Tibor Glenda, Jozef Ježík, Maroš Kondrót, Marek Maďarič, Dušan Muňko, Peter Šuca, Ľubomír Vážny

SNS : Andrej Danko, Jaroslav Paška, Eva Antošová, Karol Farkašovský, Magdaléna Kuciaňová, Juraj Soboňa, Radovan Baláž, Dušan Tittel, Tibor Bernaťák, Tibor Jančula, Stanislav Kmec, Eva Smolíková

Most-Híd : Béla Bugár, Lucia Žitňanská, Eduard Adamčík, Elemér Jakab, Peter Vörös, Peter Antal, Katarína Cséfalvayová, Peter Kresák, Ladislav Balódi, Martin Fedor, Edita Pfundtner, Tibor Bastrnák, Andrej Hrnčiar, Irén Sárközy

SaS : Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Klus, Ľubomír Galko, Alojz Baránik, Miroslav Ivan, Jozef Rajtár, Natália Blahová, Karol Galek, Eugen Jurzyca, Milan Laurenčík, Vladimír Sloboda, Renáta Kaščáková, Peter Osuský, Anna Zemanová, Ondrej Dostál, Branislav Gröhling, Jana Kiššová, Radovan Pavelka

OĽaNO : Veronika Remišová, Ján Budaj, Silvia Shahzad, Elena Červeňáková, Eduard Heger, Miroslav Sopko, Martin Fecko, Marek Krajčí, Natália Milanová, Alan Suchánek, Soňa Gaborčáková, Jozef Lukáč, Anna Verešová

Nezaradení poslanci : Martin Poliačik, Miroslav Beblavý, Alena Bašistová, Igor Janckulík, Simona Petrík, Richard Vašečka, Zuzana Zimenová, Viera Dubačová, Peter Marček (pozn.red.: pomýlil sa, chcel hlasovať proti), Zsolt Simon, Oto Žarnay, Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová

Neprítomní 

SMER-SD : Igor Choma

Reklama

SNS : Anton Hrnko, Peter Pamula

SaS: Jana Cigániková

OĽaNO : Igor Matovič, Gábor Grendel, Ján Marosz

Nezaradení poslanci : Katarína Macháčková, Jozef Mihál

Proti hlasovali

Reklama

Ľuboš Blaha (SMER-SD), Štefan Zelník (SNS)

ĽSNS : Marian Kotleba, Milan Uhrík, Milan Mazurek, Martin Beluský, Juraj Kolesár, Rastislav Schlosár, Stanislav Drobný, Stanislav Mizík, Natália Grausová, Martin Kotleba, Ján Mora, Ján Kecskés, Peter Krupa, Jana Nehézová

Sme Rodina : Boris Kollár, Milan Krajniak, Peter Pčolinský, Ľudovít Goga, Adriana Pčolinská, Zuzana Šebová, Petra Krištúfková, Peter Štarchoň

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali