Smer-SD navrhne, aby ústavných sudcov volil priamo parlament

Smer-SD navrhne, aby ústavných sudcov volil priamo parlament

Bratislava 20. septembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Vládny Smer-SD navrhne, aby ústavných sudcov volil priamo parlament 90-timi hlasmi. Kandidát, ktorý by získal ústavnú väčšinu, by sa automaticky stal ústavným sudcom. Oznámil to podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) po stretnutí koaličných strán s prezidentom SR Andrejom Kiskom k otázke nových pravidiel výberu ústavných sudcov. Dnes parlament volí kandidátov na ústavných sudcov, predkladá ich prezidentovi SR a ten z nich potom menuje ústavných sudcov. Glváč sa pri zmene odvoláva na Benátsku komisiu.

Na snímke sprava podpredseda strany SNS Jaroslav Paška, poslanec NR SR Tibor Bernaťák (SNS), podpredseda strany Smer-SD Martin Glváč, poslanec NR SR Róbert Madej (Smer-SD), podpredseda strany Most-Híd Gábor Gál a poslanec NR SR Peter Antal (Most-Híd)

“Kandidát, ktorý získa 90 hlasov v parlamente by nemusel byť predmetom akýchkoľvek iných nástrojov pri rozhodovaní pána prezidenta,” povedal Glváč. Upozornil, že takýchto kandidátov v histórii nebolo veľa. Návrh podľa jeho slov nie je namierený proti súčasnému prezidentovi.

Reklama

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zdôraznil, že ide o návrh Smeru-SD. “Nie je to návrh ministerstva. Návrh ministerstva je v druhom čítaní, ale keď sa za návrh ministerstva – návrh vlády, nepostaví 90 poslancov, tak hľadáme riešenie,” vyhlásil. Nepovedal, či je pre neho takýto návrh priechodný. “Ideme rokovať,” konštatoval. Dôležité je pre neho, aby pri kompromisoch s opozíciou návrh nestratil podporu koaličnej väčšiny.

Súčasný stav označil minister spravodlivosti za nevyhovujúci. “Mám za to, že nie navrhované zmeny, ale práve súčasné pravidlá voľby sú nastavené podpriemerne a naopak, návrh môjho rezortu pomôže vyselektovať vhodných a všeobecne uznávaných kandidátov,” uviedol. Gál verí, že sa podarí nájsť zhoda.

Reklama

“Záleží mi na tom, aby Ústavný súd SR získal kvalifikovaných a rešpektovaných sudcov, a preto hľadám spolu s predstaviteľmi koaličných poslaneckých klubov variant, o ktorom budeme rokovať v koalícii a aj zároveň len s demokratickou časťou opozície,” doplnil.

Cyklická voľba, ktorú podporuje opozícia, sa koalícii nepozdáva. Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku je nedôstojné, aby si zvolení sudcovia svoje funkčné obdobie žrebovali. Glváč upozornil, že by nešlo o jednorazové riešenie, pretože sudcovia odchádzajú aj pred koncom svojho obdobia.

V pondelok sa prezident stretol s opozičnými stranami a hnutiami SaS, OĽaNO a Sme rodina. Všetky sa zhodli, že by sa kandidáti na sudcov ÚS mali voliť ústavnou väčšinou, s výhradami podporujú aj cyklickosť voľby.

Zmena Ústavy SR a s ňou súvisiace nové pravidlá výberu kandidátov na sudcov ÚS SR sú v druhom čítaní. Na zmenu ústavy bude koalícia potrebovať aj podporu opozície. Novely predložil minister spravodlivosti Gál, predchádzajú veľkej personálnej obmene ÚS SR. Gál upozorňuje, že pokiaľ sa parlament na zmene pravidiel nedohodne, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa vo februári 2019 končí funkčné obdobie, sa bude voliť po starom.

 

Reklama

Prezident: Úvahy Smeru o voľbe ústavných sudcov  len v Národnej rade sú nebezpečné

Úvahy Smeru-SD považuje prezident SR Andrej Kiska za nebezpečné. Treba sa podľa neho spýtať, aký je skutočný úmysel. Hlava štátu po stretnutí s koaličnými stranami zdôraznila, že správne nastavený systém bŕzd a protiváh je zárukou toho, že sa moc neskoncentruje v jedných rukách a že Ústavný súd SR nebude slúžiť záujmom aktuálnej parlamentnej väčšiny. Kiska tiež uviedol, že nevidí také zásadné prekážky, ktoré by bránili koalícii a opozícii dohodnúť sa na zmenách pravidiel výberu ústavných sudcov.

“O úspechu či neúspechu návrhu na zmenu pravidiel výberu kandidátov na ústavný súd bude nakoniec rozhodovať ochota urobiť správnu vec. Ochota mať kvalitný a dôveryhodný ústavný súd zlepšením pravidiel výberu sudcov,” myslí si Kiska. Zopakoval, že súčasný návrh osobne považuje za nedostatočný. Okrem iného mu prekáža zvýšenie potrebného veku kandidáta zo 40 na 45 rokov. Podľa svojich slov sa dôvod navrhovanej zmeny nedozvedel ani od predstaviteľov koalície.

Pripomenul tiež, že ak sa nič nezmení, súčasná vládna väčšina a súčasný prezident budú obsadzovať dve tretiny ÚS. “A ak nezavedieme priebežnú obmenu sudcov, tak parlament, ktorý si zvolíme o desať rokov, bude rozhodovať o 12 z 13 sudcov. A teda získa nad zložením ÚS absolútnu kontrolu,” poznamenal. Rozumie preto požiadavkám opozície, získať priestor spolupodieľať sa na obsadení ÚS.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali