Smer podá v NR SR obžalobu Čaputovej: “Už sa nemienime prizerať na vyčíňanie prezidentky!”

❚❚

Bratislava 23. septembra 2023 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Lídri opozičnej strany Smer-SSD zvolali v sobotu predpoludním ďalšiu zo série tlačových konferencií. Tentoraz bola hlavnou témou obžaloba voči prezidentke SR Zuzane Čaputovej

Smer-SSD
Na snímke predstavitelia strany Smer-SSD

Podľa šéfa Smeru Roberta Fica sa za posledné tri roky stalo viackrát, že vládni politici zasahovali do práce orgánov činných v trestnom konaní, ktoré majú byť politicky nezávislé. “Sú to vyjadrenia politikov rozpadnutej vládnej koalície, ale aj politikov, ktorí prišli po páde vlády pána Matoviča a pána Hegera. Tieto zaznamenané vyjadrenia podľa Fica potvrdzujú, že tu bola zjavná politická objednávka na diskreditáciu a politickú likvidáciu opozície.

.

“Dámy a páni, my sme na Slovensku svedkami toho najbrutálnejšieho zasahovania politikov do práva OČTK. Hovoríme o ovplyvňovaní na najvyšších úrovniach. Predložili sme jasné dôkazy, ktoré potvrdili, že v prípade kauzy tzv. Čurillovcov, táto skupina vyšetrovateľov chodila so svojimi závermi na porady k ministrovi vnútra, pánovi Mikulcovi, ktorý o všetkom vedel. Dokonca minister Mikulec mnohé veci riadil. Je známe napríklad rozhodnutie Mikulca, ktoré realizoval prezident PZ pán Kovařík, keď došlo k prerušeniu zásahu policajtov ÚIS voči trom udavačom. Tí dôsledkom prerušeniu zásahu ušli.”

Predseda Smeru-SSD dodal, že ho vyrušuje predvolebná rétorika strany Progresívne Slovensko, ktorá tvrdí, že takto to je v poriadku a polícia a prokuratúra bude pokračovať v tejto politickej práci aj po voľbách, ak sa PS stane súčasťou vlády. “Je preto našou povinnosťou vrátiť sa k prípadom najhrubšieho zlyhania najvýznamnejších predstaviteľov PS, hovoriť o týchto zlyhaniach, a aj vyvodiť závery.”

.

Robert Fico spomína napríklad Jaroslava Spišiaka, ktorý je kandidátom progresívcov a donedávna bol významným poradcom ministra vnútra Mikulca. “Bol súčasťou stretnutí a rozhovorov, kde sa rozhodovalo, ako bude polícia a ďalšie orgány postupovať vo veľmi citlivých mediálnych prípadoch, ktoré sa dotýkali predovšetkým predstaviteľov opozície. Vôbec nepochybujeme o tom, že pán Spišiak je krstným otcom na Ministerstve vnútra z hľadiska zneužívania trestného práva proti opozícii.”

“Ale musíme ísť ďalej. Všetci sa dobre pamätáme, keď sa prezident PZ Hamran sťažoval, že ho na stretnutie pozval minister vnútra v demisii Ivan Šimko. Požiadal ho o vysvetlenie, čo to bolo za zásah NAKA na PPA, keď ráno obrovská skupina kukláčov nabehla a zadržala celý rad predstaviteľov PPA, ale potom večer boli všetci prepustení a dokonca voči nimi ani nebolo vznesené obvinenie. Toto tvrdenie Hamrana stačilo na to, aby prezidentka dala pokyn premiérovi v demisii Ódorovi na odobratie poverenia ministrovi Šimkovi. A to napriek tomu, že Šimka si ona osobne vybrala. Dala prednosť Čurillovcom, dala prednosť Hamranovcom, dala prednosť Spišiakovcom, dala prednosť Mikulcovcom, pred slušným človekom, akým je Ivan Šimko. Lebo jej veľmi záleží, aby pokračovala celá tá ofenzíva proti opozícii vrátane zneužívania trestného práva.”

Fico pokračuje a tvrdí, že prezidentka Čaputová v rozpore s ústavou požiadala generálneho prokurátora Žilinku, aby jej predložil všetky spisy, v ktorých sa rozhodovalo podľa ustanovenia paragrafu č. 363 Trestného poriadku. Podľa Fica šéf GP nemal inú možnosť ako odmietnuť túto protiústavnú požiadavku prezidentky SR.

 “Je mi ľúto, že musím pripomenúť pani prezidentke cez tlačovú konferenciu, že môže robiť len to, čo jej dovoľuje zákon. Ona nie je súkromná osoba, že môže robiť to, čo jej zákon nezakazuje. Je hlava štátu, reprezentuje túto krajinu. Je to ústavný činiteľ. Preto takéto rozhodnutia sú krokmi, ktoré idú proti Ústave SR,” vyhlásil v sobotu Fico s tým, že prezidentka je z jeho pohľadu “symbolom Progresívneho Slovenska”.

Jej najzávažnejším protiprávnym krokom je však podľa lídra Smeru fakt, na ktorý predstavitelia opozície upozorňujú už od pondelka tohto týždňa, no médiá i mimovládne organizácie tento raz mlčia. “Ja som bol v tom, že to, čo sa udialo v kancelárii pani prezidentky, bude minimálne predmetom vysvetlenia prezidentky, ako to bolo, čo bolo a čo sa stalo. Je to príbeh stretnutia prezidentky s generálnym prokurátorom a námestníkom GP, ktorých si prezidentka pozvala štyri dni po tom, čo bolo vznesené obvinenie exprezidentovi PZ Petrovi Kovaříkovi za to, že zneužil právomoci verejného činiteľa, pretože na pokyn Mikulca zastavil zásah komanda, ktoré zasahovalo v prospech ÚIS voči trom udavačom.”

.

Dôvodom stretnutia bolo to, že prezidentka chcela, aby generálna prokuratúra zmenila názor na stíhanie Kovaříka. Fico následne na tlačovke pustil záznam s konkrétnym opisom stretnutia z roku 2021, ktoré v pondelok prezentoval Maroš Žilinka. “Prosím, toto nehovorí rádový politik, toto nehovorí politológ, toto nehovorí novinár. Toto hovorí ústavný činiteľ, generálny prokurátor SR.“

Fico zopakoval, že prezidentka nie len že nemá právo pýtať si od generálneho prokurátora spisy týkajúce sa paragrafu 363, ale už vôbec nemá oprávnenie žiadať od šéfa GP SR a jeho prvého námestníka, aby prehodnotili svoj postup ku trestne stíhanému prezidentovi PZ Kovaříkovi.

 

Obžaloba

“Za iných okolností by sme možno uvažovali o podaní obžaloby na prezidentku, ale keďže už sa blíži jej koniec a chlebodarcovia jej zakázali opätovne kandidovať, pretože to nie je jej rozhodnutie, chlebodarcovia došli k záveru, že Čaputová už nie je výkonný koník, už ju treba stiahnuť a dať tam výkonnejšieho koňa – v tomto prípade si našli Korčoka, no tak dobre, povedali sme, že skončí presne ako pán Kiska. Ale keďže prezidentka urobila hrubé porušenie ústavy, prezidentka sa dopustila úmyselného konania voči ďalšiemu ústavnému činiteľovi, a nič sa nedeje, absolútne nič, rozhodli sme sa, že sa na to nebudeme mlčky pozerať,” uviedol Robert Fico.

Oznámil, že po skončení ustanovujúcej schôdze NR SR nového zloženia parlamentu po voľbách Smer-SSD využije Ústavu SR a podá návrh na obžalobu prezidentky SR.

.

Podľa slov Roberta Fica nejde o úplnú novinku a podobný návrh bol podaný v roku 2013, v čase keď bol Smer vládnucou stranou, vtedajšia opozícia žalovala prezidenta Ivana Gašparoviča.

“Dámy a páni, viem, že to je extrémne rozhodnutie, ale my sa už nemienime pozerať vyčíňanie prezidentky SR, ktorá si robí čo chce. Je mi ľúto, že takto skončí svoj mandát, že ju bude sprevádzať obžaloba do marca alebo kedy sú ďalšie prezidentské voľby. Pretože ja som presvedčený, že obžaloba bude podaná, a že sa o nej bude rokovať v Národnej rade. Nevylučujem, že sa nájde 90 poslancov na to, aby bol návrh schválený.”

 

Kauza Gerulata

Smer-SSD sa pomerne podrobne venoval aj škandalóznej zmluve za viac ako 400-tisíc eur, ktorú podpísala úradnícka vláda premiéra Ódora menej ako mesiac pred parlamentnými voľbami. Na základe tejto zmluvy má spoločnosť Gerulata Technologies monitorovať sociálne siete a internetové stránky a identifikovať šíriteľov dezinformácií.

“Poznáte učebnicovejší prípad klientelizmu?” Reagoval na zmluvu Robert Fico poukazujúc na majetkové a politické prepojenie na prezidentku Čaputovú, stranu Progresívne Slovensko a IT spoločnosť Eset. Fico hovoril o tom, že jeden z vlastníkov Esetu Miroslav Trnka finančne podporoval kampaň Čaputovej, PS a tiež liberálny Denník N. A vláda, ktorú menovala Čaputová, teraz odklepla lukratívny a kontroverzný biznis spoločnosti Gerulata, v ktorej figuruje syn Trnku z Esetu.

Fico dodal, že Gerulata vznikla len v roku 2020 a donedávna mala len zanedbateľný obrat. Aktuálne však dostáva od štátu obrovskú zákazku za takmer pol milióna eur. “To je tá istá Gerulata, ten istý Trnka, ktorý urobil zoznam ruských trollov a ten istý Trnka, ktorý navštívil Brusel v rámci skupiny, ktorá kydala na Slovensko a rozprávali, že Fico a Pellegrini chcú vystúpenie SR z EÚ a NATO. Tak takémuto človeku dajú peniaze.” Poznamenal Fico s tým, že neobstojí argument progresívcov, že táto súťaž bola vypísaná ešte za vlády Eduarda Hegera. “No ale podpisovala to Ódorová vláda! Toto je maslo na hlave Progresívneho Slovenska, ale čisto že kompletne na hlave PS!”

 

 

 

.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali