Sme tam! Slovenskí sokoli si skvelým výkonom vybojovali priamy postup na ME 2024

Sme tam! Slovenskí sokoli si skvelým výkonom vybojovali priamy postup na ME 2024

Bratislava 17. novembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 17. novembra 14:28

Slovenská futbalová reprezentácia postúpila tretíkrát za sebou na majstrovstvá Európy. Účasť na budúcoročnom šampionáte v Nemecku spečatila víťazstvom 4:2 nad Islandom vo štvrtkovom zápase kvalifikačnej J-skupiny, v ktorej obsadila druhé miesto za Portugalskom

Slovensko - Island
Na snímke oslavy po postupe na ME 2024 po zápase J-skupiny 9. kola kvalifikácie ME 2024 vo futbale Slovensko – Island

Slovákom stačil na postup jeden bod z novembrového dvojzápasu proti Islandu a Bosne a Hercegovine. Zverenci talianskeho kouča Francesca Calzonu ho získali už na prvý pokus v domácom prostredí pred vypredaným Národným futbalovým štadiónom v Bratislave. O ich góly sa za nepriaznivého stavu 0:1 postupne postarali Juraj Kucka, z jedenástky Ondrej Duda a po prestávke autor dvoch presných zásahov Lukáš Haraslín. V záverečnom súboji nastúpia v Zenici proti Bosne a Hercegovine (nedeľa 19. novembra o 20.45 h).

Reklama

Slovensko sa na ME predstaví tretíkrát za sebou. V roku 2016 vo Francúzsku sa prebojovalo do osemfinále, na ME 2020 obsadilo v základnej skupine nepostupové tretie miesto za Švédskom a Španielskom. Bude to už štvrtý veľký turnaj s účasťou slovenských futbalistov. V roku 2010 štartovali na MS v Juhoafrickej republike, kde vypadli v osemfinále. Súperov v základnej skupine ME (14. júna – 14. júla 2024) sa dozvedia v sobotu 2. decembra o 18.00 h na žrebovaní v Hamburgu.

Slováci nastúpili s Gyömbérom na poste pravého obrancu. Hráč talianskej Salernitany nahradil v základnej jedenástke Pekaríka, ktorý spolu s Hrošovským nemohol hrať pre trest za žlté karty. Z nedorozumenia Sampsteda s Olafssonom mohol vo 4. minúte vyťažiť Boženík, ale v súboji s islandským brankárom neuspel. O chvíľu neskôr sa po pošmyknutí Dúbravku črtala príležitosť pre hostí, ale slovenský brankár svoju chybu napravil. V 17. minúte však nedočiahol na hlavičku Oskarssona, ktorému posadil loptu na hlavu Palsson – 0:1.

Reklama

 

Zaškočení Slováci

Slovákov tento scenár zaskočil, nevedeli sa bezprostredne po inkasovanom góle dostať do tempa. Súpera skúšali prekvapiť z krídelných priestorov, ale k ohrozeniu Olafssona sa nedostali. Gólovú radosť im priniesol piaty rohový kop v podaní Haraslína, na ktorý si najvyššie vyskočil Kucka a presnou hlavičkou k žrdi vyrovnal – 1:1. Ešte do konca prvého polčasu sa Slováci dostali do vedenia. Zákrok Hlynssona na Dudu v šestnástke si hlavný rozhodca išiel overiť zo záznamu a po krátkom študovaní ukázal na biely bod. Loptu si postavil Duda, ktorý ju poslal po pravej ruke islandského brankára a druhýkrát rozjasal tribúny Národného futbalového štadióna – 2:1.

 

Dokonalý obrat

Slovákom sa po zmene strán podarilo pridať tretí upokojujúci gól. Haraslín predviedol fantastickú individuálnu akciu, vyškolil Ingasona a rutinérsky prekonal Olafssona – 3:1. Za tohto stavu by už domáci museli inkasovať tri góly, aby im unikol postup na šampionát. Islanďania sa však zdali byť zmierení so svojím osudom a nebyť ofsajdu Boženíka, mohli prehrávať už rozdielom triedy. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo o chvíľu Haraslínovi. Hráč pražskej Sparty bol pri chuti, z podobnej pozície ako pri treťom góle si pripravil strelu aj v 55. minúte a oslavujúci dav potešil štvrtým kúskom – 4:1.

Zápas sa od tohto momentu už len dohrával, aj keď Islanďania ešte v 74. minúte vystrčili rožky a po rohu striedajúci Gudjohnsen dopravil loptu do siete – 4:2. Slováci si už v závere stretnutia dvojgólový náskok bez problémov ustrážili a mohli sa tešiť z postupu.

Reklama

 

Haraslín strelil víťazný gól, Dudovi sťažil penaltu nový brankár

Slovenský futbalista Lukáš Haraslín strelil vo štvrtkovom kvalifikačnom dueli na ME 2024 proti Islandu dva góly vrátane víťazného. Jeho tím vyhral 4:2 a postúpil na tretí európsky šampionát v rade. Samotný Haraslín však priznal, že pokusné strely mu počas rozcvičky vôbec nevyšli. Ešte pred jeho zásahmi poslal domácich do vedenia Ondrej Duda z penalty – tomu zas sťažilo situáciu nečakané nasadenie brankára Eliasa Olafssona.

“Mal som na rozcvičke tri strely, zakaždým som netrafil bránu. Veril som, že to padne v zápase,” povedal Haraslín po stretnutí. V prebiehajúcej kvalifikácii skóroval dokopy trikrát, zakaždým na Tehelnom poli. “Pocity boli krásne, mal som tu celú rodinu, známych aj kamarátov. V tejto kvalifikácii som dal góly len na Slovane, asi mi to tu padá,” povedal 27-ročný kanonier. Jeho tím prehrával 0:1 po nečakanom góle Orriho Oskarssona, ktorý skóroval hlavou. Po rohovom kope vyrovnal Juraj Kucka, do vedenia poslal domácich z penalty Duda a po prestávke prišiel víťazný gól Haraslína. “Vedel som, že v rýchlosti, ktorú naberiem, to bude pre obrancu náročné. Nakoniec ma ale pustil a som rád, že som to takto trafil,” opísal situáciu samotný hráč.

Duda dostal do Olafssonovej siete loptu z penalty, ktorá prišla po faule naňho samotného. “Bol som jeden z troch, čo by mali zahrať penaltu. Vôbec som v tom momente nemyslel na to, že som bol faulovaný. Skoro mi to chytil, ale to už sa história pýtať nebude,” povedal stredopoliar k svojmu druhému gólu v kvalifikácii. Islandský brankár dostal prednosť pred Runarom Runarssonom, ktorý po prestupe do Cardiffu nenastupuje pravidelne. Dudu upozornil na zmenu pred zápasom tréner brankárov Ján Novota. “Hovoril mi, že sa zmenil brankár. Ešte pred zápasom som vtipkoval, že sme nemali v kvalifikácii žiadnu penaltu. Aj mi hovoril, že chodí skôr a takmer to aj chytil, ale gól to bol,” opísal svoj presný zásah 28-ročný hráč.

On i Haraslín boli ohľadom osláv postupu opatrní. Zároveň však priznali, že miestenka na štvrtý veľký turnaj v histórii Slovenska nie je maličkosť. “V nedeľu máme ešte zápas, ale dúfam, že to nejako oslávime. Takýto úspech sa nedeje každý rok ani dva. Pre Slovensko je to obzvlášť výnimočné, štvrtýkrát je na veľkom turnaji, ja osobne tretíkrát. Dúfam, že sa pripravíme aj na zápas a nepôjdeme tam odovzdane,” povedal Duda. K oslavám priamo na ihrisku sa pred plným štadiónom pripojili vo štvrtok aj deti. “Bol to chaos, ale boli to deti. Preč ich nepošleme, užívali si s nami a fandili nám celý zápas. Mal som z toho také malé déjà vu,” poznamenal Haraslín.

Reklama

Slovákov čaká v nedeľu záverečný duel J-skupiny v Bosne a Hercegovine, ktorú zdolali v marci 2:0. Výkop zápasu je naplánovaný na 20.45 h v Zenici.

 

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS, TASR/

  • Francesco Calzona, tréner SR: “Som veľmi spokojný, napĺňa ma radosťou vidieť ľudí okolo mňa šťastných. Radšej dávam ako beriem, taký je môj charakter. Vidieť šťastných hráčov a fanúšikov, to je pre mňa viac ako nejaká osobná radosť. Dnes sme prežili skvelý večer. Jasné, že chalani si zaslúžia oslavy, môžu sa odviazať. Nemám s tým absolútne problém.”
  • Lukáš Haraslín, strelec dvoch gólov SR: “Je to vysnívaný večer v reprezentácii. Podarilo sa nám postúpiť na ME pred domácim publikom a som veľmi šťastný, že som k tomu prispel dvoma gólmi. Na tréningoch trénujem takéto situácie, Ondro a Kuco dobre preniesli hru a mne vyšli strely. Je skvelé, že sa nám podarilo pritiahnuť divákov späť na štadión.”
  • Juraj Kucka, strelec prvého gólu SR: “Je to úžasné, neopísateľné. Po štvrtý raz som postúpil na veľký turnaj a stále je to krásne. Dúfam, že to poriadne oslávime. Je to super užiť si postup pred domácimi fanúšikmi, bol plný štadión.”
  • Ondrej Duda, strelec druhého gólu SR: “Je to trochu šialené. Keby nám niekto po prvom zápase povedal, že doma proti Islandu oslávime postup, ťažko by sme tomu uverili. Potvrdili sme progres pod trénerom Calzonom. Takéto momenty sa nemusia opakovať v kariére veľmi často. Slovensko je tretíkrát za sebou na ME a som rád, že som opäť súčasťou tímu. Dostali sme zbytočný gól, ale nezlomilo nás to a ešte v prvom polčase sme otočili skóre. Brankár mi penaltu skoro chytil, ale našťastie to tam padlo.”
  • Martin Dúbravka, brankár SR: “bol to náročný zápas, výsledok je trochu skresľujúci. Otočili sme nepriaznivý vývoj. Sme veľmi šťastní, že sme to zvládli. Fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru, chceme si to čo najviac užiť. Tréner Calzona dostal čas a dokázal pripraviť mužstvo kvalitne.”
  • Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu: “Sú to chvíle, ktoré sa dajú ťažko opísať. Som rád, že sa nám podarilo tretíkrát za sebou postúpiť na ME. Tým, ktorí chcú futbal vidieť, je jasné, čo do tímu priniesol tréner Francesco Calzona. Je to obrovský úspech a skvelá reprezentácia našej malej krajiny. Sme jediný tím žrebovaný z piateho koša, ktorý sa prebojoval na šampionát.”
  • Marek Hamšík, tímový manažér slovenskej reprezentácie: “Sú to skvelé pocity. Fantázia, že sa nám podarilo postúpiť na ME pred domácimi divákmi. Fanúšikov sme dotiahli na štadión. Začali sme pred tromi tisíckami a postup slávili pred vypredaným štadiónom. Obrovská vďaka patrí trénerovi Francescovi Calzonovi, ktorý odviedol skvelú prácu. Mužstvo má tvár a identitu. Je tam správna chémia, taktická aj kolektívna.”

 

9. kolo kvalifikácie ME 2024 J-skupina – Bratislava:

SLOVENSKO – Island 4:2 (2:1)

Góly: 47. a 55. Haraslín, 30. Kucka, 36. Duda (z 11 m) – 17. Oskarsson, 74. Gudjohnsen. ŽK: Dúbravka (SR). Rozhodovali: Pawson – Bennett, Betts (všetci Angl.), 21.548 divákov (vypredané).

SR: Dúbravka – Gyömbér, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (79. Bénes) – Schranz (79. Ďuriš), Boženík (89. Polievka), Haraslín (65. Suslov)

Island: Olafsson – Sampsted, Ingason, Palsson, Finnsson – Willumsson (73. Finnbogason), Traustason (25. Thordarson), Hlynsson (46. Johannesson) – Sigurdsson (61. Gunnarsson), Oskarsson (73. Gudjohnsen), Gudmundsson

 

Tabuľka:
1. Portugalsko 9 9 0 0 34:2 27x
2. SLOVENSKO 9 6 1 2 15:7 19xx
3. Luxembursko 9 4 2 3 12:19 14
4. Island 9 3 1 5 17:14 10
5. Bosna a Hercegovina 9 3 0 6 8:18 9
6. Lichtenštajnsko 9 0 0 9 1:27 0

x – postup z 1. miesta na ME
xx – postup z 2. miesta na ME

Reklama

 

Z piateho koša na ME, Calzona: “Hráči si zaslúžia oslavy”

Slovenskí futbaloví reprezentanti s prehľadom spečatili postup na tretí európsky šampionát za sebou víťazstvom 4:2 nad Islandom. Svoj prvý významný úspech v pozícii hlavného trénera si užíval Francesco Calzona, ktorý uviedol, že jeho tím potvrdil herný progres.

Slovensko - Island Calzona
Na snímke tréner Slovenska Francesco Calzona oslavuje postup na ME 2024 po zápase J-skupiny 9. kola kvalifikácie ME 2024 vo futbale Slovensko – Island (4:2) v Bratislave

Slovensko sa na ME predstaví na štvrtom veľkom turnaji, prvýkrát oslavovalo pred domácim vypredaným publikom. Calzona priznal, že inkasovaný gól na 0:1 ho prekvapil, no nestratil dôveru vo svoj tím. “Bol som trochu zaskočený. Veľmi rýchlo som sa však upokojil, pretože sme pokračovali v tom, čo sme chceli. Nestrácali sme hlavu, hneď som pochopil, že budeme výsledkovo úspešní,” uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii 55-ročný kouč.

Slováci sú jediným priamo postupujúcim tímom, ktorý na žrebovaní kvalifikačných skupín figuroval až v piatom výkonnostnom koši. “Toto mužstvo dokazuje ako rastie, bol to ďalší moment, že aj po tom, ako sme prehrávali, sme sa dokázali vrátiť do zápasu. Veľmi dobre sme vstúpili do druhého polčasu, ten úvod bol fantastický. Nemám vo zvyku byť pokojný až do záverečného hvizdu,” dodal Calzona.

Podľa neho si mužstvo zaslúži osláviť postup na štvrtý veľký turnaj v histórii. “Pre hráčov tento večer znamená voľnosť a ja s tým nemám absolútne problém. Oslavy si zaslúžia,” poznamenal Calzona, ktorý sa pristavil pri kritike, ktorá sprevádzala jeho nástup na trénerskú stoličku a ešte viac ju prehĺbila bezgólová remíza s Luxemburskom v úvodnom zápase kvalifikácie:

Reklama

“To, že na nás útočili ešte pred kvalifikáciou, je vec, ktorá nie je správna. Osoby, ktoré tieto reči šírili, nechcú slovenskému futbalu dobre. Mali by milovať svoju krajinu bez rozdielu, kto je tréner reprezentácie. Po štrnástich mesiacoch som pochopil, že tieto osoby nemajú slovenské srdce.”

Taliansky tréner si hneď pri svojej premiére na poste hlavného kouča pripísal významný úspech. V závere tlačovej konferencie ho neminula tradičná oslavná “sprcha”. Počas rozprávania totiž do konferenčnej miestnosti vbehol s fľašou šampanského obranca Denis Vavro, ktorý odštartoval búrlivé oslavy.

Okrem toho si Calzona užil aj vyhadzovanie hráčmi bezprostredne po záverečnom hvizde v stredovom kruhu: “Ja som veľmi spokojný, napĺňa ma, keď vidím okolo seba šťastných. Vidieť hráčov aj ľudí na štadióne šťastných, to pre mňa znamená najviac, viac ako osobná radosť.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali