Na Slovensku pribudlo ďalších 27 nakazených. Smatana: V najťažšom dni pandémie by mohlo pľúcnu ventiláciu potrebovať 1 030 pacientov

Na Slovensku pribudlo ďalších 27 nakazených. Smatana: V najťažšom dni pandémie by mohlo pľúcnu ventiláciu potrebovať 1 030 pacientov

Bratislava 31. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Na Slovensku pribudlo počas pondelka (30. 3.) 27 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 363. V utorok to oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že počas pondelka bolo vyšetrených celkovo 688 vzoriek. Negatívne testovaných vzoriek je na Slovensku doteraz celkovo 7857

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Matovič tiež dodal, že z 27 pacientov s ochorením je deväť ľudí vo veku nad 60 rokov. Najmladším novým nakazeným je trojročné dieťa a najstarším 80-ročná žena.

Reklama

Pozitívne testovaní za pondelok sú štyri ženy a dvaja muži z okresu Bratislava, dve ženy z okresu Hlohovec, dve ženy z okresu Nitra, dve ženy z okresu Rožňava a dvaja muži z okresu Trebišov. Ďalej je to jedna žena z okresu Čadca, jedna z okresu Bánovce nad Bebravou, Martin, Michalovce a jedna z okresu Žiar nad Hronom. Ďalej je to jeden muž z okresu Bardejov, Galanta, Nové Zámky, Prievidza, Svidník, Trenčín, Trnava a jeden muž z okresu Žilina.

 

Reklama

Smatana: Opatrenia prijaté na Slovensku pre koronavírus sa javia ako účinné

Na snímke generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana

 

Opatrenia, ktoré boli prijaté pre zastavenie šírenia ochorenia COVID-19, sa javia ako účinné. Ak ich bude Slovensko vedieť dlhšie dodržiavať, mohlo by zaradiť medzi päť krajín, ktoré najlepšie zvládli pandémiu nového koronavírusu. V utorok o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana a premiér Igor Matovič (OĽaNO) na Úrade vlády SR.

Podľa vládneho analytika sa tak môže Slovensko vyhnúť scenárom, aké sa ukázali v Taliansku, Španielsku či v americkom štáte New York. Vrchol epidémie by na Slovensku mohol byť približne v polovici júla. Podľa Smatanu však je potrebné zvýšiť kapacitu nemocníc a prísne dodržiavať opatrenia približne tri až štyri mesiace.

Nová analýza odhaduje, že pri vrchole epidémie môže byť okolo 170.000 ľudí nakazených, čo predstavuje 2,3 percenta populácie Slovenska. Pri pomalšom šírení sa natiahne až do roku 2021. Analytici však podotkli, že ide o negatívny scenár, ktorý sa nemusí naplniť. Opatrenia, ktoré vláda a ústredný krízový štáb prijali po 16. a 27. marci, by mali pomôcť znížiť celkový počet nakazených.

Reklama

Jednou z alternatív riešenia situácie je podľa Matoviča to, že sa Slovensko na dva či tri týždne “vypne”. Potrebná by však bola istá “spoločenská dohoda”, realizovaná napríklad prieskumom agentúry. V tomto prípade by podľa slov premiéra zabezpečovalo výlučne maximálne 150.000 ľudí infraštruktúru štátu.

Podľa slov vládneho analytika Smatanu by takéto “vypnutie” znamenalo, že by odborníci presne vedeli zistiť, kto má symptómy ochorenia COVID-19, a takéhoto človeka by mohli otestovať. “Toto opatrenie zavádzajú iba krajiny, ktoré sú vo veľmi silnom náraste, ako Taliansko a Španielsko. Oni už nemali inú možnosť,” doplnil.

“Okrem metodologických rozdielov, čo sa týka technickejších vecí, štúdia, ktorú sme pôvodne zverejnili, počítala ako deň nula 16. marca 2020. Nová štúdia počíta deň nula v nedeľu (29. 3.). Ak teraz tvrdíme, že máme 100 dní, a tvrdili sme, že máme 100 dní aj pred dvoma týždňami, tak v princípe sme o dva týždne lepší,” uviedol Smatana, podľa ktorého by mal dosiahnuť vrchol epidémie 110. deň od poslednej nedele.

Pri aktuálnom scenári bude Slovensko potrebovať približne 1000 ventilátorov. Podľa premiéra Igora Matoviča by mala byť vláda schopná zabezpečiť takýto počet. Pripomenul, že k prístrojom je potrebný aj vyškolený personál. Matovič pripustil, že bude potrebných vyškoliť ďalších ľudí, a to minimálne dvojnásobný počet.

Predseda vlády komentoval aj to, že by sa mohli sprísniť opatrenia pre seniorov. Nevie si však predstaviť, ako karanténu budú starší ľudia zvládať počas leta v rozhorúčených bytoch. Pripustil aj možnosť, že ochranné rúška bude nutné nosiť možno aj ďalší rok, eventuálne do mája 2021. “Treba povedať, že nám deti budú hlúpnuť, lebo rok budú bez školy, ani na psychiku to nie je dobré, ak budú rok doma,” komentoval predseda vlády.

Reklama

Ďalší model vývoja pandémie nového koronavírusu plánuje Inštitút zdravotnej politiky zverejniť 3. apríla.

 

Štát nevie vyjsť v ústrety všetkým podnikateľom, podľa Matoviča na to nie sú peniaze

Štát nebude vedieť pomôcť všetkým podnikateľov postihnutých krízou. “To sa nedá, nedá sa každému vyjsť v ústrety. Na to nie sú peniaze,” vyhlásil na utorkovej tlačovej besede predseda vlády Igor Matovič.

Vláda v nedeľu predstavila sedem základných opatrení na minimalizáciu ekonomických dopadov pandémie. Výrazne ho skritizovali najmä veľké fabriky. Označili ich za nedostatočné. Podľa premiéra bude práve s kľúčovými zamestnávateľmi ešte rokovať.

“Budeme sa snažiť urobiť čo najviac. Jeden a pol miliardy eur (predbežné výdavky pomoci, pozn. agentúry SITA) mesačne je podľa nášho názoru strop, čo si môžeme dovoliť,” odkázal Matovič podnikateľskému sektoru. Podľa neho sa každý bude musieť na tejto kríze podieľať a znášať následky.

Vláda v nedeľu zverejnila sedem základných opatrení na minimalizáciu ekonomických dopadov pandémie s názvom Prvá pomoc zamestnancom, firmám a SZČO. Štát bude preplácať povinne zatvoreným prevádzkam štyri pätiny mzdy zamestnancov a peniaze pošle aj firmám a živnostníkom, ktorých tržby v čase pandémie výraznejšie klesli.

Zároveň poskytne bankové záruky za úvery pre firmy, predĺži karanténnu OČR do konca karanténnych opatrení a odloží platby odvodov a preddavkov na daň z príjmov pri poklese tržieb. Umožní aj započítanie doteraz neuplatnenej straty. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka ide o hlavnú časť pomoci slovenskému hospodárstvu. V nasledujúcich dňoch by mali prísť ďalšie desiatky menších opatrení, ktoré majú za cieľ zjednodušiť život podnikateľov a zmierniť dopad pandémie na ich podnikanie.

 

V najťažšom dni pandémie na Slovensku by mohlo pľúcnu ventiláciu potrebovať 1 030 pacientov

Reklama

V najťažšom dni pandémie koronavírusu na Slovensku by mohlo pľúcnu ventiláciu potrebovať 1 030 pacientov. Na tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. Ako uviedol, ide o výrazný pokles oproti predchádzajúcemu scenáru, pretože sa tento počet približuje kapacitám nášho systému. Ako uviedol predseda vlády SR Igor Matovič, na základe štúdie spred dvoch týždňov vrchol znamenal, že by sme potrebovali päťkrát viac pľúcnych ventilácií, ako máme k dispozícii. “Som veľmi rád, že toto číslo dramaticky po prijatých opatreniach kleslo. Môže to byť splniteľný cieľ. Malo by byť v našich možnostiach a schopnostiach, aby sme ich dovtedy zabezpečili,” dodal.

Na snímke zľava generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana a predseda vlády SR Igor Matovič

Ako informoval Smatana, keby sme na Slovensku nemali žiadne opatrenia, potrebovali by sme o 55 dní približne 6-tisíc ventilátorov. Ak by zostali pôvodné opatrenia platné od 16. marca, potrebovali by sme 1 850 ventilátorov na približne stý deň. “Aj po zapracovaní nových dát stále platí, že všetky prijaté opatrenia sa ukázali ako adresné a efektívne. Ak sa nám to podarí udržať, veríme, že budeme medzi najlepšími piatimi krajinami, ako Singapur, Taiwan alebo Južná Kórea, ktorým sa to darí efektívne zvládať,” povedal. Aj vďaka opatreniam prijatým 24. a 27. marca sa podľa Smatanu podarilo oddialiť kapacitný limit systému až na sedemdesiaty deň. Mali by sme sa tak vyhnúť talianskemu či španielskemu scenáru.

“Ak by sme začali od včera a neboli by v platnosti žiadne opatrenia, mali by sme do 55 dní infikovaných takmer 19 % populácie, čo by bol vrchol, ďalej by to klesalo,” uviedol Smatana. Takouto krivkou ide podľa neho Taliansko a Španielsko. Ak by zostali platné opatrenia, ktoré sa zaviedli pred 16. marcom, vrchol by sa dosiahol na 63. deň, mal by však iba približne 15 % dosah. Ak by sa nechali opatrenia zavedené 16. marca, vrchol by bol dosiahnutý na stý deň od pondelku v hodnote približne 5,3 %. Ak zostanú opatrenia platné od 27. marca vrátane otvorenia niektorých prevádzok, vrchol nákazy dosiahne na 110. deň 3,2 %. “Aj napriek tomu, že sa otvorili prevádzky, opatrenia stále znižujú reprodukčnú silu vírusu,” uzavrel.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali