Slovensko – Dánsko 4:3 po nájazdoch. Daňo vymenil hokejku a v nájazdoch rozhodol o triumfe

Slovensko – Dánsko 4:3 po nájazdoch. Daňo vymenil hokejku a v nájazdoch rozhodol o triumfe

Ostrava 2. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok/Pavel Neubauer)

 

Slováci sa najbližšie stretnú už v nedeľu o 16.15 hodine s Bieloruskom

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase B-skupiny na 79. majstrovstvách sveta v Ostrave nad Dánskom 4:3 po predĺžení a nájazdoch. V nich rozhodol Marko Daňo.

Reklama
Na snímke slovenský útočník Marko Daňo (vpravo) premieňa samostatný nájazd počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Dánsko

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa v prvej tretine dostali iba k dvom poriadnym šanciam, no nepremenili ich. Dáni ich potrestali v 26. minúte, keď využili presilovku a dostali sa do vedenia 1:0. Odvtedy už dominovali slovenskí reprezentanti, no dlho nevedeli nájsť recept na výborného Galbraitha. Podarilo sa im to až v 49. minúte, keď v početnej výhode vyrovnal Sersen a odštartoval gólovú trojminútovku, po ktorej viedli Slováci 3:2. Ďalšie góly pridali Viedenský, Graňák a za súpera Hardt. Tesné vedenie ale neudržali, keď inkasovali v oslabení 2:14 minút pred klaksónom z hokejky D. Nielsena. V predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovenska rozhodol v šiestej sérii samostatných nájazdov Marko Daňo.

Na snímke slovenský brankár Ján Laco

Slováci sa najbližšie stretnú už v nedeľu o 16.15 h s Bieloruskom. V B-skupine ich ďalej čakajú aj Slovinsko, Nórsko, Fínsko, Rusko a na záver USA.

Reklama

 

B-skupina (Ostrava)

Slovensko – Dánsko 4:3 pp a sn (0:0, 0:1, 3:2 – 0:0, 1:0)

Góly: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 51. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozh. nájazd: Daňo – 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 51. Hardt (Madsen), 58. D. Nielsen. Rozhodcovia: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) – Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.), vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 8812 divákov (vypredané).

SR: Laco – Meszároš, Jánošík, Jurčina, Sersen, Ďaloga, J. Mikuš, Graňák – Miklík, Kopecký, Gáborík – Pánik, Bližňák, Bartovič – Daňo, Surový, L. Hudáček – Lušňák, Viedenský, Dravecký

Reklama

Dánsko: Galbraith – D. Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, Bödker, M. Lauridsen, Uldall – Hardt, Jakobsen, Madsen – Bjorkstrand, J. Jensen, Storm – Spelling, Green, M. Poulsen – Hansen, A. Poulsen, Starkov

 

O triumfe Slovenska rozhodol v šiestej sérii samostatných nájazdov Marko Daňo

Prvú vážnejšiu šancu mali Dáni, keď Storm vypálil spomedzi kruhov, ale Laco si poradil. Slováci odpovedali v 4. minúte. Kopecký prihral pred bránku Gáboríkovi, no jeho teč letel namiesto do odkrytej siete nad ňu. Dravecký skúsil prekvapiť Galbraitha, keď si obkorčuľoval bránku, ale bez úspechu. Na zverencoch trénera Vůjteka bolo vidieť nervozitu, neuvážene sa zbavovali pukov a zakončovali z nepripravených pozícií. Ale ani súper toho veľa neukázal a tak zaplnená ostravská ČEZ Aréna v prvej desaťminútovke videla iba zopár pekných momentov. V 11. minúte išiel na trestnú Bartovič za bránenie v hre Galbraithovi, aj keď ho do bránkoviska natlačil súperov hráč. Dáni sa chopili príležitosti, súpera zavreli do obranného pásma a pri tvrdých strelách D. Nielsena, Spellinga a J. B. Jensena musel zachrániť Laco. V 13. minúte predviedli peknú akciu Madsen a Jakobsen, no opäť sa predviedol slovenský brankár. Na druhej strane minul z dobrej pozície Lušňák. Slováci riešili prechod do útoku príliš komplikovane, severania hrali oveľa jednoduchšie a aj preto viedli na strely na bránku 7:3.

Úvod druhého dejstva vyzeral v podaní Slovákov úplne inak. V 22. minúte sa dostali do prečíslenia, Bartovič naservíroval prihrávku na gól Pánikovi, no ten trestuhodne minul. Vzápätí sa z ľavej strany vyrútil na Galbraitha Daňo, ale ani na dvakrát nedostal puk za jeho chrbát. Druhú strelu zastavila až žŕdka. Tlak však neudržali a v 26. minúte pykali, keď Bjorkstrand presne tečoval strelu J. Jensena a využil presilovku – 0:1. Slovákom sa to nepodarilo ani do tretice, aj preto, že dánsky brankár výborne vychytal L. Hudáčka, ktorý pálil spomedzi kruhov. V ďalších minútach Slováci držali puk a niekoľkokrát poriadne pohrozili. Štvrtú početnú výhodu zahrali konečne dobre. V dánskom obrannom pásme to doslova vrelo, no niekoľko veľkých šancí Bartoviča, L. Hudáčka, Pánika a Meszároša zmaril výborný Galbraith.

Reklama

Už po niekoľkých sekundách tretej tretiny mohlo byť vyrovnané, ale obranca O. Lauridsen zastúpil brankára a vyrazil puk z bránkovej čiary. Obrovský nápor hráčov v modrých dresoch pokračoval naďalej a Dáni len s vypätím všetkých síl odolávali. Oslobodilo ich až zakázané uvoľnenie, po ktorom si tréner okamžite vyžiadal oddychový čas. Ten však pomohol iba na chvíľku a Slováci sa opäť nasťahovali do súperovho pásma. V 47. minúte prišla v poradí piata presilovka a tá už mala gólovú príchuť. Strelou od modrej sa v 49. minúte presadil Sersen – 1:1. Vůjtekovi zverenci už o dve minúty viedli. Po peknej kombinácii štvrtého útoku sa presadil Viedenský. Vzápätí však trestuhodne zaspali a Hardt z nenápadnej akcie vyrovnal na 2:2. Gólové hody sa však neskončili a skóre sa menilo už o 14 sekúnd, keď v dánskej sieti skončila Graňákova strela z uhla. Druhú asistenciu si pripísal brankár Laco. Štyri góly padli v priebehu 3:03 minút. Slováci však tesné vedenie neudržali, keď inkasovali v oslabení 2:14 minút pred klaksónom z hokejky D. Nielsena. V predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovenska rozhodol v šiestej sérii samostatných nájazdov Marko Daňo.

 

Gáborík: “Dnes sme síce stratili bod, ale máme dva”

Hlasy (zroj: RTVS):

Marián Gáborík, útočník SR: “Škoda toho vyrovnania, možno to vylúčenie bolo prísne, ale hlavne sme to mali ustrážiť. Takto sme prišli o bod. Nevyšla nám ani prvá tretina, ale ináč sme mali prevahu a podali sme výkon, na ktorý musíme nadviazať v ďalších zápasoch. Dnes sme síce stratili bod, ale máme dva.”

Marek Viedenský, útočník SR: “Nezískali sme všetky tri body, takže cieľ sme nesplnili úplne. Nevychádzal nám streľba, mali sme dosť šancí, ale ich brankár chytal výborne. Urobili sme aj niekoľko chýb, z ktorých sa musíme poučiť a ja verím,, že v ďalších zápasoch nadviažeme na to dobré.”

Vladimír Országh, asistent trénera SR: “Prvú polovicu sme sa hľadali, bolo to trochu kostrbaté, ale potom sme prevzali opraty zápasu. Vytvárali sme si šance, strieľali sme a napokon sme to aj zlomili a dali sme tri góly. Škoda, že sme v závere ešte inkasovali, ale chvalabohu za ten Daňov rozhodujúci nájazd.”

Ján Laco, brankár SR: “Bol to pre každého z nás ťažký zápas. Chalani sa snažili a napokon dali aj góly, takže napokon sme predsa vyhrali. Bol to prvý zápas, budeme z neho ťažiť aj do ďalších bojov.

Marko Daňo, útočník SR, strelec víťazného nájazdového gólu: “Vymenil som si hokejku a šiel som s tým, že to chcem zamiešať, sledoval som ako brankár stojí a vyšlo mi to. Potom Jano Laco chytil a vyhrali sme. Tímový výkon bol prvoradý a myslím, že sme nesklamali. Naše mužstvo má silu, ktorú ukázalo najmä po strelení prvého gólu.”

Milan Bartovič, útočník SR: “Bol to od začiatku náročný zápas, v prvom dueli na MS nikdy neviete, do čoho idete. Vytvorili sme si síce veľa šancí, ale nechcelo to tam padnúť. Ich brankár vychytal tutové šance. Aj za nepriaznivého stavu však celý tím veril a bojoval až do konca. Dva body sú zaslúžené.”

Reklama

Michal Sersen, obranca a autor prvého gólu SR: “Je pozitívne, že sme úvodný zápas šampionátu vyhrali. Myslím si, že sme mali väčšinu duelu prevahu. Mohli to byť aj tri body, ale ich brankár Galbraith podal vynikajúci výkon a vzhľadom na priebeh sme nakoniec radi aj za dva. Pri góle mi Libor výborne prihral, chalani stáli pred bránkou, takže ich brankár nič nevidel a padlo to tam.”

Vladimír Vůjtek, tréner SR: “Musím povedať, že sme začali bojazlivo, nevedeli sme sa rozbehnúť a na chalanoch bolo vidieť nervozitu. Na Slovensku boli veľké očakávania, pasovali nás na veľkého favorita. Tú úlohu sme v prvej tretine nezvládli. Od inkasovaného gólu v druhej tretine sme pridali na tempe a začali sme kontrolovať hru. Myslím si, že do konca zápasu sme hrali veľmi dobre a mali sme dosť striel. Samozrejme, súper sa nevzdával, podarilo sa mu dať dva góly v čase, keď sme mali prevahu. Ale nakoniec musíme byť so stavom 3:3 po riadnom hracom čase spokojní. Sme veľmi radi, že sa nám prvýkrát v sezóne vydarili nájazdy a druhý bod je pre nás veľmi dôležitý.”

Jan Karlsson, tréner Dánska: “Čakali sme veľmi ťažký zápas, takže po prvej tretine som bol s výkonom veľmi spokojný. V druhej sa pre nás začal ťažký duel. Mali sme šťastie, že sme skórovali prví v presilovke, ale potom sme boli pod veľkým tlakom. Slovákom sa podarilo vyrovnať. Nespokojný som s ich druhým gólom, pretože mu predchádzalo nedovolené bránenie, ale rozhodcovia to asi nevideli. Potom sme sa dvakrát dotiahli, takže som spokojný. Aj v nájazdoch sme viedli, ale nakoniec sme prehrali.”

 

Daňo vymenil hokejku a v nájazdoch rozhodol o triumfe

Reklama

Marko Daňo sa stal hrdinom úvodného súboja slovenských hokejistov na MS v Ostrave. Po tom, čo zápas za stavu 3:3 dospel do záverečného rozstrelu, premenil v šiestej sérii rozhodujúci nájazd a vlial tak radosť na slovenskú striedačku.

Na snímke Marko Daňo

“Mohli sme mať tri body, ale sme šťastní aj za dva. Bol to náročný zápas. Dáni hrali dobre, zodpovedne bránili, boli nebezpeční z protiútokov a my sme sa dlho nevedeli strelecky presadiť. Snažili sme sa čo najviac strieľať na súperovu bránku, ale ich brankár mal svoj deň. Chytal veľmi dobre,” chválil Daňo dánskeho gólmana Patricka Galbraitha.

Samostatné nájazdy Slovákom v záverečnej príprave nevychádzali, keď prehrali všetky tri rozstrely. Ani proti Dánom prvý nájazd Marián Gáborík nepremenil (nedal ani svoj druhý), potom však Marek Viedenský zamieril presne ku žrdi a vyrovnal na priebežných 1:1. “Vždy sa snažím takto zakončovať. Vo Fínsku sme mali na konci tréningu nájazdy a keď sme tri nedali, tak sme dostali pokutu. Musel som si niečo vymyslieť, aby som neplatil a robím to skoro stále,” poznamenal Viedenský.

V ďalších troch sériách strelci neuspeli, kouč Vladimír Vůjtek sa tak spýtal do “pléna”, kto si verí. “Rozhodlo Markovo sebavedomie. Sám si povedal, že chce na nájazd,” prezradil tréner. Daňo, ktorý si rozstrely vyskúšal aj na konci klubovej sezóny v Springfielde, výzvu prijal, postavil sa k puku, tesne pred brankárom ním zamiešal, naznačil ramenami pohyb a namieril presne do pravého horného rohu. “Vymenil som si hokejku za čerstvú a išiel na to. Prvýkrát som ju použil, asi si ju nechám aj v ďalších zápasoch,” usmieval sa mladý útočník. Od začiatku bol presvedčený, že skóruje. “Chcel som brankára trochu rozhodiť, vidieť jeho pohyb, čo spraví. Videl som, že sa trochu otvoril priestor nad vyrážačkou. Skúsil som tam vystreliť a našťastie, padlo to tam,” spokojne konštatoval.

Zápas začal Daňo v treťom útoku po boku Tomáša Surového a Libora Hudáčka, vzhľadom na nepriaznivý stav však tréner pomiešal lajny a od tretej tretiny presunul dravého krídelníka do prvej formácie k Tomášovi Kopeckému a Mariánovi Gáboríkovi. “Tréner sa snažil hru oživiť. Myslím si, že sme si spolu sadli. Hráme všetci v zámorí, máme zaužívaný podobný štýl,” pochvaľoval si mladík z Columbusu súhru s oveľa skúsenejšími hráčmi NHL. Prechod z užšej zámorskej plochy na širšie ostravské “letisko” mu ako dobrému korčuliarovi problém nerobil. “Na väčšom klzisku je viac priestoru, musíme veľa korčuľovať a najmä robiť krátke striedania, lebo to máme ďaleko na striedačku. Treba rýchlo vystriedať, ináč tam zostane človek zavarený na minútu a pol.”

Reklama

Počas zápasu zasiahla Daňa do tváre prudká strela, po čom bol značne otrasený, stretnutie však dohral. “Trafil ma tečovaný puk. Nevedel som, či to náhodou nemám rozseknuté, bolo to bolestivé, tak som radšej odkorčuľoval na striedačku. Ale som v pohode,” uistil 20-ročný útočník, ktorý si na šampionáte vybral dres s číslom 56. “Preniesol som si ho z Columbusu. Čísla sa po dobrej sezóne nemenia, aj Marián Gáborík si ponechal dvanástku z Los Angeles.”

Slováci sa proti severanom rozbiehali pomaly, tempo chytili až v druhej tretine a až v tretej za stavu 0:1 sa presadili aj strelecky. “Mali sme inú predstavu o začiatku. Možno to bolo tou nervozitou. V ďalších dvoch tretinách sme však ukázali, že vieme hrať hokej a po prvom strelenom góle nervozita opadla. Dokázali sme si vytvoriť množstvo šancí, čo je pozitívum a dobrý signál pred ďalšími zápasmi. Skákalo nám to tam na čiare, nechcelo to zísť do siete. Musíme asi vycentrovať hokejky a verím, že v ďalších zápasoch šance využijeme aj na góly,” dodal Daňo.

ml

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali