Slovenskí hokejisti nesplnili cieľ, Vůjtek vyzdvihol Draveckého a brankárov

Slovenskí hokejisti nesplnili cieľ, Vůjtek vyzdvihol Draveckého a brankárov

Ostrava 13. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Skvelá divácka kulisa v ostravskej ČEZ Aréne hnala hráčov dopredu

Slovenskí hokejoví reprezentanti nesplnili na svetovom šampionáte v Česku cieľ, ktorý si pred turnajom stanovili. Štvrťfinálové brány zostali pre nich druhý rok po sebe zavreté a tréner Vladimír Vůjtek, ktorý sa túžil rozlúčiť s národným tímom v rodnej Ostrave čo najdôstojnejšie a najúspešnejšie, hovoril o sklamaní.

Reklama
Na snímke zľava sklonené hlavy asistenta trénera Vladimíra Országha, lekára Jána Grauzela a trénera Vladimíra Vůjtka po zápase základnej B-skupiny USA - Slovensko
Na snímke zľava sklonené hlavy asistenta trénera Vladimíra Országha, lekára Jána Grauzela a trénera Vladimíra Vůjtka po zápase základnej B-skupiny USA – Slovensko

“Chcel som sa rozlúčiť víťazstvom, ale nepodarilo sa nám USA zdolať. Som sklamaný, že sme nedokázali postúpiť do štvrťfinále. Čakal som, že získame v skupine viac bodov. Ako sme videli, rozhodli už prvé stretnutia,” hodnotil slovenské účinkovanie na 79. majstrovstvách sveta lúčiaci sa tréner.

Skvelá divácka kulisa v ostravskej ČEZ Aréne hnala hráčov dopredu podobne ako pred jedenástimi rokmi, keď Slováci skončili na MS na štvrtom mieste, tentoraz však nemala na nich také blahodarné účinky a výkony Vůjtekových zverencov zaostali za všeobecnými očakávaniami hokejovej verejnosti. Tréner už v priebehu skupinových bojov naznačil, že jeho hráči tlak “domáceho” prostredia nezvládli. “Diváci boli fantastickí. V každom zápase zaplnili halu do posledného miestečka a pre mužstvo to bolo skvelé. Samozrejme, niekedy to zväzuje hráčom ruky, najmä na začiatku turnaja, kde chlapci ešte neboli zohratí a zložení do ideálnych pätiek,” priznal Vůjtek.

Reklama

Postupovú šancu stratil jeho tím už pred záverečným stretnutím v základnej skupine. “Všetky zápasy sa skončili tesnými výsledkami. Aj s tými teoreticky slabšími súpermi sme vyhrávali o gól, pričom ten štvrtý s Nórskom sme už nezvládli a o gól prehrali. So silnými súpermi to boli vyrovnané bitky. Fíni nás zlomili až v posledných deviatich minútach a Rusi s USA až v predĺžení,” rekapituloval Vůjtek. Z hľadiska nenaplnenia postupových ambícií považuje za kľúčové duely so severskými súpermi. “Už ten prvý zápas s Dánskom všeličo ovplyvnil. Mali sme jasnú prevahu, viedli 3:2, ale pustili sme náskok z rúk. Bohužiaľ, vylúčili nás za vyhodenie puku rukavicou v obrannom pásme a dostali sme v oslabení vyrovnávajúci gól. Nech si hovoríme, čo chceme, bola to strata hneď v úvode turnaja a do mužstva sa po nej trochu vkradla nervozita. A zápas s Nórskom? Je zložité hrať štyri stretnutia v priebehu piatich dní nadoraz proti súperom, ktorí bránia. V druhej tretine nám došli fyzické sily a preto sme s Nórmi prehrali. Samozrejme, ten zápas bol kľúčový a rozhodujúci.”

Po úvodných štyroch vystúpeniach malo mužstvo na konte iba sedem bodov a čakali ho ešte tri tímy zo svetovej špičky. Už vtedy neboli vyhliadky ružové. “Chlapci túžili vyhrať aspoň jeden zápas so silným súperom. V súboji s USA sme po obrate z 0:3 na 4:3 boli k tomu blízko, bohužiaľ, dostali sme štvrtý gól do šatne tesne pred koncom druhej tretiny a v predĺžení aj ten rozhodujúci. Podčiarklo to našu smolu na šampionáte.”

Viacerí odborníci sa zhodli, že tímu neprospela častá zmena formácií. Tréneri v snahe nájsť čo najlepšie zloženie neustále mixovali útočné trojice a neboli dva zápasy, v ktorých by nastúpila rovnaká zostava. “V priebehu majstrovstiev sa pripojili k tímu hráči z NHL a ťažko sa hľadala ideálna zostava. Možno sme doplatili na to, že sme v úvode nenarazili na silných súperov, ako sme to mali na minulých šampionátoch, a že by si to mužstvo ‘sadlo’. Vyžrebovanie však bolo dané, nemohli sme si vyberať a nemôžeme sa na to ani vyhovárať,” povedal Vůjtek.

V dôsledku častej zmeny formácií sa útočníci nemohli zohrať, viazla im súhra, iba ojedinele vychádzali kombinácie. Nevznikla medzi nimi tá pravá “chémia”, takže súperove obrane dobýjali skôr individuálne než kombinačnými akciami. Absencia zohratých dvojíc či trojíc a herných signálov sa prejavila najviac v presilovkách. Z 23 početných výhod využili iba štyri. Keby mohol tréner vrátiť čas, urobil by niečo inak? “Vždy ide urobiť niečo inak. Ale veľa by toho nebolo možné,” poznamenal.

Hneď po záverečnom zápase s USA nechcel tréner hodnotiť výkony hráčov, “vypichol” iba niekoľkých jednotlivcov, ktorí ho výkonmi potešili. “Boli tam samozrejme klady, napríklad Vladimír Dravecký veľmi pozitívne prekvapil. Z mladších hráčov hral veľmi dobre Adam Jánošík. Hral svoj prvý veľký turnaj a stačil s ostatnými. Samozrejme, dobre hrali aj hráči, ktorých sme odmenili ako najlepších za náš tím (Ján Laco, Andrej Meszároš, Marián Gáborík, pozn. red.), plus Libor Hudáček. Rovnako brankári patrili k našim najlepším hráčom,” menoval Vůjtek. Pred šampionátom si veľa sľuboval od Tomáša Tatara, útočník Detroitu však v šiestich dueloch vyšiel strelecky naprázdno a pripísal si iba dve asistencie. “Tomáš sa na tomto turnaji nechytil. Prišiel k nám po vypadnutí v play off, kde sa určite do maxima vyšťavil. Dorazil do Ostravy priamo po poslednom zápase Detroitu. Prišiel ráno a popoludní už hral. To je veľmi zložité. Chcel strašne pomôcť, ale bohužiaľ ruky mu tak nešli, ako na vlaňajších majstrovstvách sveta.”

Reklama

Hráči spod Tatier na uplynulých ôsmich svetových šampionátoch iba dvakrát prenikli medzi najlepšiu osmičku. Podľa Vůjteka bude pre Slovensko stále ťažšie a ťažšie postupovať do štvrťfinále: “Vidíme, že bude. Dvakrát za sebou sme nepostúpili o jedno miesto a skončili na deviatej priečke. Slovenský hokej sa nachádza niekde medzi siedmym a desiatym miestom a v tých hraniciach sa bude stále pohybovať. Niekedy to vyjde, ako pred tromi rokmi v Helsinkách, posledné dva roky to však nevyšlo,” pokračoval tréner. Hokejová verejnosť na Slovensku automaticky očakáva, že dosiahnuť na MS štvrťfinále je povinnosť a neberie do úvahy, že svetový hokej sa vyrovnáva a tímy z takzvaných malých hokejových krajín sú pre Slovákov už rovnocennými súpermi. Podľa Vůjteka nie je štvrťfinále automatickou záležitosťou. Úspech na MS 2012, kde Slováci získali strieborné medaily, bol podľa neho abnormálny. “Taký Slovensko možno nezažije ďalších desať alebo pätnásť rokov. Hokej sa uberá dopredu, silné mužstvá majú veľkú hráčsku základňu a ostatné sa doťahujú. Slovensko sa bude ťažko prebíjať na medailové pozície. Bude to každý rok boj o postup a len občas sa podarí poskočiť až do semifinále,” predpovedá.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali