Slovenské predsedníctvo vo V4 sa začne 1. júla, má tri hlavné priority

Slovenské predsedníctvo vo V4 sa začne 1. júla, má tri hlavné priority

Bratislava 20. júna 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine sa začne 1. júla 2018 a potrvá do 30. júna 2019. Jeho mottom bude “Dynamický Vyšehrad pre Európu”, program je postavený na troch hlavných prioritách. Ide o silnú Európu, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia. Vyplýva to z materiálu, ktorý na svojom stredajšom rokovaní schválila vláda SR.

Ilustračné foto

Predkladaný materiál pochádza z dielne Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Zámerom je zdôrazniť jednoznačnú orientáciu na Európu ako priestor, ktorý je pre ďalší rozvoj celého regiónu dôležitý. Návrh programu predsedníctva Slovenska bude koncom júna predložený predsedom krajín V4 na schválenie.

Reklama

Slovenské predsedníctvo vo V4 nadviaže na výsledky predchádzajúcich a bude sa podľa rezortu zahraničia snažiť o užšiu koordináciu s nasledujúcim českým. Prioritné témy vychádzajú z troch predpokladov jeho úspešnosti, píše ministerstvo. “Ide o presadzovanie jednoty, kde je to možne, a teda sa budeme usilovať o dohodu v oblastiach, ktoré môžeme spoločne presadiť na európskej úrovni. Druhé je prinášanie riešení, kde je to prospešné, a teda máme záujem uskutočniť spoločne také projekty, ktoré majú praktický pozitívny dosah na občanov v našich krajinách. A po tretie je to rešpektovanie rozdielností, kde je to nevyhnutné. Budeme hľadať konsenzus pri plnom rešpekte národných záujmov,” píše sa v materiáli.

Cieľom slovenského predsedníctva je priniesť konkrétne výsledky v prospech občanov krajín, a to v už spomínaných troch prioritných oblastiach.

Reklama

V rámci prvej priority s názvom “silná Európa” bude úsilím Slovenska aktívny prístup V4 v diskusiách o budúcnosti Európskej únie (EÚ), ako aj pri rozhodnutiach o kľúčových politikách. Predsedníctvo chce tiež prispievať k udržaniu jednoty, a to najmä počas aktuálne prebiehajúcich rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Pokračovať bude i spolupráca s európskymi partnermi, ako sú Nemecko, Francúzsko, severské a pobaltské krajiny či Benelux.

Druhou prioritou je “bezpečné prostredie”, ktoré je podľa MZVaEZ jedným z hlavných predpokladov úspešného budovania dobrých a stabilných zahranično-politických vzťahov. Dôraz sa bude klásť na pokračovanie politického dialógu s krajinami západného Balkánu a Východného partnerstva. V tejto súvislosti bude V4 i naďalej podporovať rozširovanie Únie.

“Štáty V4 si súčasne uvedomujú svoj podiel na posilňovaní európskej bezpečnosti a obrany, či už účasťou na projektoch stálej štruktúrovanej spolupráce, alebo prípravou vyšehradskej bojovej skupiny EÚ,” píše rezort diplomacie s tým, že v otázke migrácie chcú krajiny V4 konštruktívne prispievať do diskusie a prinášať dlhodobé riešenia.

Tretia priorita, ktorá nesie názov “inteligentné riešenia”, znamená pre krajiny V4 cestu, ako vytvoriť užívateľsky a optimálne prístupné podmienky pre online svet, ktorý je súčasťou bežného života ľudí a podnikateľov. “Slovenské predsedníctvo bude aktívne reagovať na súčasné inovatívne technologické trendy, ktoré získavajú čoraz väčšie uplatnenie v reálnej ekonomike,” uvádza autor materiálu.

Slovensko bude predsedať Vyšehradskej skupine piatykrát, a to, podľa rezortu zahraničia, v období kľúčových udalostí v európskom priestore. Predsedníctvo Slovensko preberie v čase rokovaní o budúcom viacročnom finančnom rámci, na ktoré nadviaže príprava novej Strategickej agendy pre EÚ na roky 2019 až 2024. Tá však bude podľa MZVaEZ výrazne ovplyvnená voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019. V tom istom mesiaci si pripomenieme tiež 15. výročie členstva krajín V4 v Únii a v prípade Slovenska aj 15. výročie členstva v Severoatlantickej aliancii (NATO). Ďalšou udalosťou bude odchod Spojeného kráľovstva z EÚ koncom marca 2019 a s tým súvisiaca otázka budúceho usporiadania vzájomných vzťahov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali