Slovenská komora zubných lekárov žiada zvýšenie svojich kompetencií, chce dohliadať na bezpečnosť pacienta

Slovenská komora zubných lekárov žiada zvýšenie svojich kompetencií, chce dohliadať na bezpečnosť pacienta

Bratislava 27. januára 2022 ALKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:Pixabay, TASR-František Iván)

 

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) by mala byť garantom, aby bol pacient kvalitne a bezpečne ošetrený. Na to je však potrebné, aby sa komore zvýšili kompetencie. Vo štvrtok na to upozornil prezident SKZL Igor Moravčík

zubar
Ilustračné foto

Komora už dlhodobo presadzuje povinné členstvo v organizácii pre všetkých zubárov, zatiaľ však neúspešne. Komora je ale presvedčená, že by mala byť garantom, aby bol pacient kvalitne a bezpečne ošetrený, na čo však musí mať kontrolné mechanizmy.

Reklama

“Preto by sme chceli zvýšiť kompetencie komory, a to nielen v oblasti etiky, ale aj v oblasti posudzovania odbornej spôsobilosti a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti,” spresnil Moravčík.

Pripomenul, že SKZL ako odborný garant zubného lekárstva nemá kompetenciu v dohľade nad výkonom povolania zubného lekára. Žiada preto, aby mohla komora kontrolovať kvalitu poskytovania zubnej zdravotnej starostlivosti, kontrolovať a zvyšovať odbornosť zubárov a zvýšila sa jej kompetencia v dohľade nad vykonávaním odborných činností.

Reklama

 

Centrá akútnej zubnolekárskej starostlivosti sú nevyhnutné

Zriadenie centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti, ktoré budú garantované štátom, je nevyhnutné. Centrá by sprístupnili zdravotnú starostlivosť najmä pre rizikových pacientov, hendikepovaných či pre ťažko ošetriteľné deti. Vo štvrtok na to upozornil prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

SKZL navrhuje, aby na úrovni univerzitných nemocníc boli zriadené centrá akútnej zubnolekárskej starostlivosti vyššieho stupňa. V nich by mali byť ošetrované akútne stavy, akútne infekčné ochorenia, hendikepovaní a ťažko ošetriteľné deti.

“Nie je vhodné, aby sa to robilo na ambulanciách, na takéto výkony je potrebný skúsený zubár či vytvorenie zázemia,” vysvetlil Moravčík.

Na úrovni fakultných nemocníc SKZL navrhuje zriadenie centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti nižšieho stupňa, kde by mali byť ošetrované akútne stavy a akútne infekčné ochorenia.

Reklama

“Uľahčilo by to aj situáciu hospitalizovaných pacientov v nemocniciach. Často sa stáva, že pacientov prepustia z nemocníc na jeden deň a musia ísť k svojmu zubárovi. Takto by to mali vyriešené za 20 minút v nemocnici,” priblížil Moravčík.

Podľa SKZL pandémia ochorenia COVID-19 opäť ukázala potrebu riešenia predovšetkým ošetrenia pacientov s akútnym infekčným ochorením.

Centrá by podľa jeho slov zabezpečili dostupnosť, kvalitu a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti.

“Tento návrh sme predložili aj ministrovi zdravotníctva,” dodal Moravčík.

 

Reklama
Zubné ambulancie sú na omikron pripravené, pacient sa musí vždy objednať

Zubné ambulancie sú na variant omikron nového koronavírusu pripravené, pracujú vo zvýšenom hygienickom štandarde. Pacienti sa však musia objednávať nielen na preventívne prehliadky či ošetrenia, ale aj v prípade, ak ide o akútny stav. Vo štvrtok to uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

zubár zuby zubný lekár
Ilustračné foto

“Dôvodom potreby telefonického objednávania je, aby sa nám pacienti v čase pandémie nezhlukovali v ambulanciách, aby sme zvládli manažment pacienta,” vysvetlil Moravčík.

Pre zvýšený nápor na telefonické linky zubárov vyzval Moravčík pacientov k trpezlivosti v prípade, ak sa svojmu lekárovi hneď nedovolajú.

“Ak sa len tak pacient vyberie k zubárovi, ľahko sa môže stať, že ho lekár neošetrí kvôli iným objednaným pacientom. Navyše, niektoré veci vieme vyriešiť telefonicky,” priblížil Moravčík.

Pripomenul, že pacienti majú aj tento rok nárok na bezplatnú preventívnu zubnú prehliadku, aj keď ju neabsolvovali minulý rok. Dôvodom je pretrvávajúca pandémia a snaha zubárov predísť tlaku pacientov na preventívne prehliadky na konci roka.

“Preventívna prehliadka nie je len o kontrole zubov, lekár pozerá celkovú štruktúru ústenej dutiny, ďasná či uzliny a podľa toho stanoví terapeutický plán. Prosím však pacientov, aby nechodili k zubárovi, ak majú príznaky ochorenia,” zdôraznil Moravčík.

 

Pripravenosť absolventov na prax sa z roka na rok znižuje

Pripravenosť absolventov zubného lekárstva na prax sa z roka na rok znižuje. Preto je nevyhnutné prehodnotiť potrebu absolvovania praxe práve skončených študentov po vysokej škole. Vo štvrtok na to poukázal prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

Na zefektívnenie štúdia zubných lekárov je potrebné zvýšiť finančnú dotáciu na študijný program zubné lekárstvo. Peniaze sú podľa Moravčíka potrebné na kvalitné vybavenie pracovísk, v ktorých študenti získavajú prvú prax. Nevyhnutné je tiež zvýšiť finančné ohodnotenie pedagógov na lekárskych fakultách a zvýšiť koeficient náročnosti štúdia pre zubné lekárstvo.

“Boli by sme preto radi, keby štát vyčlenil viac peňazí na toto štúdium,” skonštatoval Moravčík.

Reklama

Podľa členky rady SKZL Michaely Lifkovej veľký problém predstavuje pre študentov nedostatočné materiálno-technické vybavenie.

“Na súčasný počet študentov nie je dostatočný počet zubných kresiel a súprav. Na všetkých klinikách je na jedno kreslo šesť až osem študentov,” priblížila Lifková.

Nedostatok učiteľov zubného lekárstva zas spôsobuje vysoké pedagogické úväzky.

“V krajinách EÚ je odporúčanie, že jeden učiteľ pracuje s dvoma až troma študentami, kým u nás je päť až šesť, nezriedka aj desať študentov na jedného pedagóga,” spresnila Lifková.

Podľa SKZL je preto nevyhnutné zabezpečiť reálnu prípravu študenta na prax, a to umožniť mu vykonávať prax v zubných ambulanciách aj počas semestra v rámci povinných 1500 hodín povinnej klinickej praxe.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali