Slovenská aliancia moderného obchodu predpokladá plný nábeh na zálohované obaly pred Veľkou nocou. Pre výrobcov aj dovozcov nápojov končí prechodné obdobie 31. januára

Slovenská aliancia moderného obchodu predpokladá plný nábeh na zálohované obaly pred Veľkou nocou. Pre výrobcov aj dovozcov nápojov končí prechodné obdobie 31. januára

Bratislava 18. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)

 

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) predpokladá plný nábeh na zálohované obaly pred Veľkou nocou. Uviedol to pre TASR predseda aliancie Martin Krajčovič. Toto obdobie bude podľa neho aj ostrým záťažovým testom systému

Martin Krajčovič
Na snímke predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič

“Momentálne sme iba v počiatočnej fáze, kedy stále ešte platí prechodné obdobie nielen na predaj nezálohovaných obalov, ale počas januára stále môžu výrobcovia uvádzať na trh ešte staré nezálohované obaly,” priblížil.

Reklama

“Tým, že nie je taký tlak na vracanie obalov, tak nám to pomáha spolu so Správcom (zálohového systému) dolaďovať a naprávať počiatočné problémy, ktoré súvisia napríklad s tokom dát z jednotlivých odberných miest ku Správcovi alebo technickým vybavením, prípadne so spotrebným materiálom,” spresnil.

 

Reklama
SAMO ako problém vníma, že množstvo ľudí prichádza s obalmi, ktoré nemajú na sebe označenie “Z”, a teda automat im ich nezoberie

“Tieto obaly nám ľudia nechávajú následne v predajniach, čo spôsobuje ďalšie problémy s ich hromadením a následným odvozom,” upozornil.

“Preto by sme chceli aj apelovať na spotrebiteľov, aby tie obaly, ktoré nie sú zálohované, teda nemajú na sebe “Z”, naďalej vyhadzovali do žltých kontajnerov a iba zálohované obaly vracali do odberných miest v obchodných prevádzkach,” dodal Krajčovič.

Od 1. januára 2022 funguje na Slovensku zálohový systém pre nápojové obaly. Takýto systém sa nedá zaviesť zo dňa na deň, preto je zákonom stanovené prechodné obdobie, počas ktorého sú v predajniach zálohované aj nezálohované obaly.

Ako ďalej informovala Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému, pre výrobcov aj dovozcov nápojov končí prechodné obdobie 31. januára 2022. Po tomto dátume už na slovenský trh nemôžu uviesť nápoje v obale, ktorý nebol registrovaný v zálohovom systéme a riadne označený symbolom zálohovania.

Zdôraznila, že obchodníci majú prechodné obdobie dlhšie – do konca júna 2022, dokedy môžu dopredať staré zásoby. Od 1. júla 2022 sa v predajniach už nemôžu predávať nezálohované nápojové plastové fľaše a plechovky. Spresnila, že sa zálohujú všetky jednorazové plastové fľaše a plechovky od nápojov s objemom 0,1 litra až 3 litre vrátane. Na každej zálohovanej fľaši či plechovke je symbol “Z” v recyklačných šípkach a text “Zálohované”.

Reklama

 

Pre výrobcov aj dovozcov nápojov končí prechodné obdobie 31. januára

Od 1. januára 2022 funguje na Slovensku zálohový systém pre nápojové obaly. Takýto systém sa nedá zaviesť zo dňa na deň, preto je zákonom stanovené prechodné obdobie, počas ktorého sú v predajniach zálohované aj nezálohované obaly. Každý výrobca alebo dovozca, ktorý chce uvádzať nápoje na slovenský trh, si najskôr musí splniť registračnú povinnosť v zálohovom systéme.

zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Ilustračné foto

Ako ďalej informovala Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému, pre výrobcov aj dovozcov nápojov končí prechodné obdobie 31. januára 2022. Po tomto dátume už na slovenský trh nemôžu uviesť nápoje v obale, ktorý nebol registrovaný v zálohovom systéme a riadne označený symbolom zálohovania.

“Zálohujú sa jednorazové plastové fľaše a plechovky nápojov ako sú minerálne vody, sladené nápoje, ovocné šťavy, ľadové čaje, energetické nápoje, pivo, víno, miešané alkoholické nápoje. Nezálohujú sa obaly z mlieka, nápojov s obsahom mlieka, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu nad 15 %, ani potraviny ako olej či ocot,” priblížila Morvai.

Podľa Márie Trčkovej, riaditeľky Správcu zálohového systému, práve výrobcovia nápojov potrebujú do konca januára vyriešiť svoje registračné povinnosti so Správcom.

Reklama

“Dôležité pritom je, aby bol úspešne ukončený celý registračný proces a obaly boli verifikované zo strany Správcu. Nestačí teda len podať žiadosť o registráciu. Ak sú niektorí výrobcovia či importéri, ktorí tak doposiaľ ešte neurobili, je nevyhnutné, aby sa bezodkladne obrátili na Správcu a spustili proces registrácie ich obalov. Inak nebudú môcť po 31. januári 2022 uvádzať svoje obaly na trh,” zdôraznila Trčková.

Táto povinnosť sa pritom týka nielen veľkých výrobcov nápojov, ale každého výrobcu, dovozcu, či napríklad aj menších remeselných pivovarov i lokálnych výrobcov vína, ktorí plnia nápoje do plastových fliaš alebo plechoviek. Do zálohového systému sa registruje každý obal, ktorý sa predáva na slovenskom trhu bez výnimky. Len riadne registrované obaly sa aktualizujú v centrálnej databáze zálohomatov a ručných skenerov a je možné ich uvádzať na trh, distribuovať a následne odobrať od zákazníka a vyplatiť zálohu 15 eurocentov.

Vrátiť zálohovaný obal je možné v každej predajni, ktorá je zapojená do zálohového systému. Takýchto prevádzok je zatiaľ približne 2000 po celom Slovensku, toto číslo sa bude ďalej zvyšovať.

Záloh 15 eurocentov zaplatí spotrebiteľ pri kúpe nápoja v plechovke alebo plastovej fľaši, ktorá je označená symbolom “Z”. Cena nápoja a výška zálohu sú vždy zobrazené oddelene. Keď potom takúto plechovku alebo plastovú fľašu vráti spotrebiteľ do predajne, dostane za ňu 15 eurocentov naspäť. Kupón s hodnotou zálohov za vrátené zálohované obaly si môže zákazník uplatniť ako zľavu z nákupu, alebo hotovosť v tej predajni, kde obaly vrátil.

Správca zálohového systému je nezisková organizácia, poverená Ministerstvom životného prostredia SR, aby vytvorila, financovala a koordinovala fungovanie zálohového systému na jednorazové nápojové obaly. Správcu vytvorilo konzorcium štyroch subjektov – Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali