Schmiedlová po úspešnej singlovej premiére: “Som na seba hrdá”

Schmiedlová po úspešnej singlovej premiére: “Som na seba hrdá”

Apeldoorn 7. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Anna Karolína Schmiedlová zdolala holandskú jednotku Kiki Bertensovú v dvoch setoch

Slovenské tenistky vedú po úvodnej dvojhre stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie nad domácim Holandskom 1:0. O prvý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v Apeldoorne postarala slovenská dvojka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá pri singlovej fedcupovej premiére  6:2, 7:5. V druhej dvojhre si v hale Omnisport zmerali sily holandská dvojka Arantxa Rusová a slovenská jednotka Magdaléna Rybáriková.

Reklama
Na snímke slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová

Schmiedlovej skvele vyšiel úvod zápasu s Bertensovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 5:0. Zverenka trénera Milana Martinca ťažila z dobrého pohybu po dvorci, bola trpezlivejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary. Bertensová pôsobila ťažkopádnym dojmom, robila veľa nevynútených chýb. V ďalších minútach síce odvrátila hrozbu “kanára” a znížila na 2:5, no Schmiedlová po brejku v ôsmom geme získala prvý set vo svoj prospech.

Na snímke vľavo slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová a vpravo nehrajúci kapitán Matej Lipták

Dvadsaťročná Slovenka hrala dobre takticky, dokázala Bertensovú rozbehať a v druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:1. Holanďanka však v ďalších minútach aj za výdatnej podpory zaplneného hľadiska pridala na agresivite, začala súkať winnery a podarilo sa jej vyrovnať na 5:5. Schmiedlová ale napokon dotiahla zápas do úspešného konca. V dvanástom geme premenila pri podaní súperky po vítaznom bekhendovom obhodení v poradí druhý mečbal a odplatila Bertensovej vlaňajšiu prehru z turnaja WTA v Hongkongu. Pre holandskú hráčku je to vôbec prvý neúspešný singlový zápas v Pohári federácie, doposiaľ mala bilanciu 8:0.

Reklama
Na snímke vľavo slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa teší so svojou sestrou Kristínou (vpravo)

Schmiedlová mala po prvom fedcupovom víťazstve v kariére veľkú radosť. “Veľmi sa teším, že sa mi podarilo vybojovať pre Slovensko úvodný bod. Bol to predsa len môj prvý fedcupový zápas, v ktorom o niečo išlo. Nevedela som, čo od toho čakať, bola som nervózna. Mala som to našťastie od začiatku pod kontrolou, k čomu mi dopomohla aj súperka početnými chybami. V druhom sete to bolo ťažšie. Bertensová sa zlepšila, za stavu 5:5 prišli nervy, no som hrdá na seba, ako som to zvládla. Vyhrala som zápas svojou dobrou hrou. Je to jeden z mojich najcennejších triumfov v kariére, ešte nikdy som nehrala za svoju krajinu v takomto dôležitom zápase. Na antuke som sa cítila komfortne a oveľa lepšie, ako vlani na harde v Hongkongu, kde som s ňou prehrala,” povedala pre TASR zverenka trénera Milana Martinca, ktorá si pochvaľovala atmosféru v hľadisku. “Trochu som sa obávala, že Holanďania budú príliš hluční, no bolo to super. Skupinku našich fanúšikov bolo dokonca miestami počuť viac ako domácich.”

Na snímke holandská tenistka Kiki Bertensová

Bertensová zložila Schmiedlovej kompliment. “Podala výborný výkon a ak bude hrať takto v každom zápase, môže byť vo svetovom rebríčku veľmi vysoko. V dôležitých momentoch vytasila zo svojho arzenálu skvelé údery, mala výbornú obranu. Mne tento rok prvé sety vôbec nevychádzajú. Neviem, čím to je, ale už pri rozohrávke sa začnem potiť a necítim sa vo svojej koži. Teší ma, že v druhom sete sa mi podarilo vyrovnať na 5:5, hladká prehra by bola veľmi bolestná.”

Vo fedcupovej histórii ide o tretí vzájomný duel medzi Slovenskom a Holandskom, stav je zatiaľ nerozhodný 1:1. Slovenky vlani v apríli vypadli zo svetovej skupiny, keď bez Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Rybárikovej prehrali na harde v Quebecu s domácou Kanadou 1:3. Holanďanky si v baráži o druhú svetovú skupinu poradili v Hertogenboschi s Japonskom. Víťaz súboja v Apeldoorne bude v apríli bojovať o postup medzi elitnú osmičku, neúspešné družstvo čaká zápas o udržanie sa v druhej lige.

 

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie

Reklama

Holandsko – SLOVENSKO 0:1 po prvej dvojhre

Kiki Bertensová – Anna Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7, nasleduje Arantxa Rusová – Magdaléna Rybáriková

nedeľa 12.00 Bertensová – Rybáriková, Rusová – Anna Karolína Schmiedlová, Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková – Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali