Slováci vyrazili do Ostravy s meškaním, chcú stavať na kolektíve

Slováci vyrazili do Ostravy s meškaním, chcú stavať na kolektíve

Bratislava 30. apríla 2015(TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Hráči priznali špeciálnu motiváciu – tento rok budú bojovať aj za hlavného kormidelníka

Slovenskí hokejoví reprezentanti odcestovali vo štvrtok ráno do dejiska 79. majstrovstiev sveta, kde ich čaká už v sobotu o 12.15 úvodný duel šampionátu proti Dánsku. Odchod spred bratislavského hotela DoubleTree by Hilton sa nezaobišiel bez komplikácií – autobus, ktorý mal výpravu odviezť do Ostravy, totiž meškal pre problémy na hranici a tak do dejiska MS vyrazil tím s trištvrtehodinovým oneskorením.

Reklama
Na snímke Marián Gáborík pri autobuse pred odchodom na MS v hokeji v Prahe a Ostrave

Mužstvo však v ranných hodinách pozitívne naladila čerstvá informácia zo zámoria, kde sa skončila klubová sezóna Detroitu a dvojica Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo tak v prípade úspešného absolvovania výstupných testov posilní reprezentačný tím v Ostrave. Do dejiska MS by mali priletieť v sobotu alebo nedeľu.

Hráči pred nadchádzajúcim šampionátom nechceli otvorene hovoriť o vytýčených cieľoch či konkrétnom umiestnení, no primárnou métou zostáva postup zo základnej skupiny do štvrťfinále. “Tím má svoje kvality. Možno nedisponujeme veľkými menami, ale máme výborne poskladané mužstvo. Ak dáme do toho srdiečko, bojovnosť, pôjdeme skromne od zápasu k zápasu, tak máme šancu uspieť,” vyslovil sa kapitán tímu Tomáš Kopecký.

Reklama
Na snímke kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Tomáš Kopecký

Do Ostravy zamieril 25-členný káder, súpiska však ešte nie je definitívne uzavretá. Okrem Tatara a Jurča by ju mohol ešte doplniť útočník Marek Hrivík v prípade skorého vyradenia farmy NY Rangers v play off AHL, Hartford hrá v 1. kole po štyroch stretnutiach s Providence nerozhodne 2:2. Naopak, padol už príchod brankára NY Islanders Jaroslava Haláka, ktorý si chce po náročnej klubovej sezóne doliečiť zranenia. Na MS sa nedá počítať ani s obrancom Martinom Marinčinom, ktorého Oklahoma už postúpila v AHL do 2. kola, keď sériu so San Antoniom vyhrala hladko 3:0 na zápasy.

Mužstvo sa chce na MS opierať o jednoliatu partiu a kolektívny výkon. “Ak každý podriadi individuálne ciele tomu tímovému, potlačí svoje ego a spraví maximum pre manšaft, tak máme šancu s každým súperom rovnocenne bojovať. To sa nám podarilo aj pred tromi rokmi, keď sme z Helsínk priviezli striebro. Vtedy bola sila v kolektíve, nikto sa nad nikým nepovyšoval, nikto nerozlišoval, kto hrá v NHL a kto v českej lige,” poznamenal Kopecký.

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek

Hráči priznali špeciálnu motiváciu – tento rok budú bojovať aj za hlavného kormidelníka. Trénerská misia Vladimíra Vůjteka na striedačke slovenskej reprezentácie totiž po štyroch rokoch speje do finále, zakončí ju práve na nadchádzajúcom šampionáte v jeho rodnej Ostrave. “Kariéru má dlhú a úspešnú. Samozrejme, bolo by fajn, keby sa rozlúčil s trénerskou činnosťou nejakým pekným úspechom,” vyslovil sa Dominik Graňák. “Mužstvo vyzerá veľmi dobre, vzpruhou je pre nás aj príchod hráčov z Ameriky. Máme v tíme aj hviezdy, no nie toľko ako Rusi, Česi či Švédi, ktorí majú predsa len viac zvučných mien. Všetko je možné. V Helsinkách 2012 hokejová verejnosť očakávania nemala, no sadli sme si ľudsky, vytvorili dobrý kolektív a doviezli sme medaily. Dúfam a verím, že to tak bude aj tento rok a že si šampionát užijeme,” dodal skúsený obranca.

Na minuloročných MS v Bielorusku reprezentanti nedokázali postúpiť zo základnej skupiny, osudným sa im stala prehra 3:5 s Francúzskom. Na turnaji napokon obsadili konečné deviate miesto. “Myslím si, že tohtoročný káder je silnejší ako vlani v Minsku. Samozrejme, privítali by sme v ňom ešte jedného obrancu z NHL,” podotkol Vůjtek.

Brankárskou jednotkou by mal byť Ján Laco, dvojkou Július Hudáček a pripravený zasiahnuť je v prípade potreby aj tretí Branislav Konrád. Prvú útočnú formáciu by mali minimálne v úvode turnaja vytvoriť Michel Miklík, Tomáš Kopecký a Marián Gáborík. Traja hráči (Juraj Mikuš, Adam Jánošík a Patrik Lušňák) by si mohli odkrútiť premiéru na MS, na šampionátoch si dosiaľ nezachytali ani J. Hudáček a Konrád, i keď už v tímoch boli a atmosféru MS zažili. V aktuálnom kádri je päť hráčov z NHL (Meszároš, Gáborík, Kopecký, Pánik, Daňo), pribudnúť by k nim mali ešte Tatar s Jurčom. Až šesť nominovaných hráčov pôsobilo v uplynulej sezóne v KHL v drese slovenského účastníka Slovana Bratislava. Kapitánom tímu bude Tomáš Kopecký, asistentmi Dominik Graňák a Milan Bartovič.

Reklama

“Musíme si hlavne veriť. Sme dobre pripravení, zišiel sa tu dobrý kolektív a na tom treba stavať. V skupine treba ísť od zápasu k zápasu, zbierať body a vyhrávať. Postup zo skupiny do Prahy by bol veľmi pozitívny, bol by to dôležitý prvý krok a aj pre trénera také zadosťučinenie. Verím, že aj kvôli nemu to dopadne dobre,” vyznal sa brankár Laco.

Slováci v záverečnej príprave veľmi neoslnili, v ôsmich dueloch dosiahli iba dve víťazstvá, zaznamenali tri prehry v nájazdoch a tri v riadnom hracom čase. Šampionát v Česku bude dôležitý aj z toho hľadiska, že na ňom pôjde aj o vybojovanie si priamych miesteniek na ZOH 2018. Slovenskí hokejisti môžu očakávať v Ostrave domáce prostredie, do dejiska MS sa chystajú totiž spoza hraníc davy fanúšikov a väčšina zápasov Slovenska v základnej skupine v ČEZ Aréne by mala byť vypredaná.

Vůjtekových zverencov čaká na úvod náročná psychická aj fyzická skúška. V priebehu piatich dní totiž odohrajú až štyri duely, pričom všetky so súpermi (Dánsko, Bielorusko, Slovinsko a Nórsko), s ktorými sú body v súboji o postup do štvrťfinále papierovou podmienkou. Nie však výkonnostnou, keďže rozdiel medzi európskou špičkou, jej stredom a chvostom v elitnej kategórii sa postupom času znižuje. “Máme ťažký štart, preto musíme v prvých zápasoch bodovať. Každá strata bude citeľná a bude ťažké ju dohnať. Hráme štyri zápasy za päť dní, to sa nemôže stať ani v play off a neviem presne, čo to s nami spraví. Doterajšie majstrovstvá sveta sme začínali proti silnejším tímom, teraz je to naopak,” zhodnotil Vůjtek.

Tréner berie do Ostravy trojicu brankárov, ôsmich obrancov a 14 útočníkov, na šampionátovú súpisku nemusí zaradiť všetkých. Reglement mu nariaďuje pred prvým zápasom na turnaji zapísať na ňu minimálne dvoch brankárov a pätnásť korčuliarov. Najviac môže uviesť na súpisku 25 hráčov, z toho troch brankárov.

Počas MS nájdu Slováci svoj prechodný domov v hoteli Park Inn v Ostrave patriaci do svetoznámej siete Radisson. Štvorhviezdičkový hotel by im mal poskytnúť dostatočný komfort a luxus, k dispozícii majú okrem reštaurácie aj fitnes a wellness centrum. Vůjtekovým zverencom je vyhradené celé prvé poschodie. Reprezentácia tak vsadila na iné ubytovacie zariadenie ako na MS pred 11 rokmi, keď sa usadila v hoteli Atóm. “Mali sme to vtedy do haly iba na skok, ale zakaždým sme sa museli predierať cez húfy priaznivcov. Sto metrov nám trvalo prejsť pol hodinu a začalo to byť neúnosné. Toto je lepší variant. Cesta na štadión sa nám skráti, i keď budeme bývať ďalej,” vysvetlil asistent trénera Vladimír Országh.

Reklama

 

Káder SR na MS v Česku (1.-17. mája), zatiaľ bez Tatara a Jurča:

brankári: Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL), Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín)

obrancovia: Andrej Meszároš (Buffalo/NHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha/ČR), Michal Sersen, Ivan Baranka (obaja Slovan Bratislava/KHL), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Adam Jánošík (HC Košice)

útočníci: Marián Gáborík (Los Angeles Kings/NHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL), Richard Pánik (Toronto Maple Leafs/NHL), Marko Daňo (Columbus Blue Jackets/NHL, Springfield Falcons/AHL), Milan Bartovič, Libor Hudáček (obaja Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Surový (HC Slovan Bratislava/KHL, HC’05 Banská Bystrica), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.), Vladimír Dravecký, Štefan Ružička (obaja HC Oceláři Třinec/ČR)

ml

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali