Bratislava 7. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Matthew Mead)
Väčšina Slovákov si zmenila jedálny lístok. Nie preto, že sú príliš prieberčiví, ale museli sa prispôsobiť situácii, ktorá sa vytvorila po osamostatnení republiky. Bohužiaľ, mnohí z nás v obchodoch predovšetkým nepozerajú na kvalitu potravín, ale na ich cenu…
Sú tu aj iné zaujímavé momenty. Posledných 20 rokov priniesli pre našu spoločnosť množstvo zmien. Zmeny sa ale netýkajú len ekonomiky, módy či technologických noviniek. Ako zdôrazňujú analytici Poštovej banky, zmenili sa aj naše jedálničky. Pozreli sme sa preto na to, ako sa Slovákom za posledných 10 či 20 rokov zmenili chúťky.
„Vychádzali sme z údajov Štatistického úradu SR. V čom sa líšia naše dnešné jedálničky od tých spred desiatich alebo dvadsiatich rokov? Čo nám chutí viac a čo menej? Uprednostňujeme tradičnú slovenskú kuchyňu alebo sme podľahli zdravému stravovaniu? „Prepadákom desať aj dvadsaťročia“ je v našom pomyselnom rebríčku teľacie a hovädzie mäso. Teľaciny sme síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa za posledné desaťročie znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o – 70 %,“ uvádzajú odborníci.
„Môžu za to zrejme vyššie ceny hovädzieho a hlavne teľacieho mäsa, či vyššia konzumácia hydiny a rýb v mene zdravšieho životného štýlu. Sme menej „mäsoví“ ako pred 10 a 20 rokmi. Konzumácia mäsa akéhokoľvek druhu sa u nás za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu. Narástla len spotreba zveriny. Hydiny jeme síce výrazne menej ako pred 10 rokmi, ale zároveň až o pätinu viac ako v roku 1994. Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá či ryby. Spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 %,“ prízvukujú.
„Menej jeme aj tzv. tradičných príloh akými sú pšeničné pečivo, zemiaky či chlieb. Od roku 1994 klesla spotreba pečiva o polovicu, zemiakov o viac než tretinu a chleba o štvrtinu. A čím sme tieto tradičné prílohy nahradili? Nuž, „boom“ zažili najmä cestoviny. Jeme ich až o 80 % viac než pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi konzumujeme aj rôzne druhy trvanlivého pečiva,“ informujú analytici.
„A čo nám v posledných dvoch dekádach najviac zachutilo? Okrem spomínanej zveriny spotrebujeme aj oveľa viac medu a stali sa z nás vášniví kávičkári. Za posledných 10 či 20 rokov sa spotreba medu zvýšila až o 140 %. Medom sme totiž začali často nahrádzať cukor, ktorého konzumujeme o desatinu menej ako pred 20 rokmi. Zmenami prešiel za posledné dve desaťročia aj náš pitný režim. Naša spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila. O vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína, ktorým sme začali postupne nahrádzať tradičné pivo,“ podčiarkujú.
„Dnešná doba sa jednoznačne nesie v znamení zdravého životného štýlu. A čo na to hovorí náš jedálniček? Jeme menej pečiva či tučnejšieho mäsa a naopak viac hydiny a rýb. Prekvapivé však v tomto kontexte je, že zeleniny jeme menej ako pred 20 rokmi o – 3 % a ovocia dokonca až o – 13 %. Pred desiatimi rokmi však bola situácia ešte horšia. V porovnaní s rokom 2004 sme totiž vlani skonzumovali o 15 % viac zeleniny aj ovocia. Znížili sme aj konzumáciu tukov. Samostatnou kategóriou sú mliečne výrobky. Oveľa viac nám zachutili syry, ktorých zjeme o 80 % viac ako kedysi. Zároveň ale pijeme výrazne menej mlieka,“ dodávajú v závere analytici Poštovej banky.