Slováci idú prvýkrát na EURO. Hamšík po postupe: “Veľká oslava a historický úspech”

Slováci idú prvýkrát na EURO. Hamšík po postupe: “Veľká oslava a historický úspech”

Bratislava 12. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok )

 

V prvom polčase sme boli uragánom, no druhý nás riadne potrápil

Slovenská futbalová reprezentácia si pondelňajším víťazstvom 4:2 na pôde Luxemburska zaistila historický postup na EURO 2016 do Francúzska. Zverenci trénera Jána Kozáka pretavili na postup šiesty pokus v kontinentálnej kvalifikácii a po osemfinálovej účasti na MS 2010 v Juhoafrickej republike dosiahol slovenský futbal ďalší medzinárodný úspech.

Reklama
Na snímke vľavo Marek Hamšík (Slovensko) oslavuje svoj úvodný gól, vpravo jeho spoluhráč Viktor Pečovský
Na snímke vľavo Marek Hamšík (Slovensko) oslavuje svoj úvodný gól, vpravo jeho spoluhráč Viktor Pečovský

Zdalo sa, že Slováci “vybavili” zápas už v prvom polčase, keď sympatickým domácim strelili tri góly za šesť minút od 24. do 30. minúty. Na presné zásahy Mareka Hamšíka, Adama Nemca a Róberta Maka vždy prihral Vladimír Weiss. V druhom dejstve sa ale začali hostia zahrávať s ohňom a v krátkom slede inkasovali z kopačiek Maria Mutscha a Larsa Gersona, ktorý premenil penaltu. Napokon však favorit výhru uhájil, skóre uzavrel v nadstavenom čase Hamšík, v tabuľke skončili Slováci druhí za obhajcom titulu Španielmi a postúpili na ME.

Kozákovci napriek piatkovej domácej prehre 0:1 s Bieloruskom mali osud stále vo vlastných rukách, na šampionát ich posúvalo akékoľvek víťazstvo v Luxemburgu. Pri rovnosti 19 bodov mali totiž lepšie vzájomné zápasy ako tretia Ukrajina.

Reklama

Začalo sa trochu nervózne, ako prví pohrozili domáci, keď po chybe Gyömbéra unikal Jans, ale strieľal nad. Slováci mali ľahučkú územnú prevahu a otvoriť skóre mohol Kucka, keď v 10. minúte mu priamy kop priťukol Weiss, ale jeho bombu Joubert vyrazil. Hneď nato po chybe domácich v rozohrávke unikal Mak, ale pálil nad a rovnako pochodil aj Hamšík v 16. minúte. Potom mohli hostia udrieť po dvoch rohoch za sebou, ale najprv hlavičku Nemca zlikvidoval Joubert a potom Škrtel zblízka strieľal tesne vedľa. No potom prišla silná pasáž hostí. V 24. minúte Weiss vnikol od ľavej čiary do stredu ihriska, presne prihral Hamšíkovi, ktorý dobre prebral loptu, zasekol obrancu a nezadržateľne skóroval utešenou strelou do brankárovho protipohybu. Domáci odpovedali nebezpečným priamym kopom Bensiho, ktorý Kozáčik vyrazil pre istotu na roh. Hamšíkov následný center ešte Nemec na päťke netrafil, no o dve minúty Weiss unikol tentoraz z pravej strany, prudko nacentroval a Nemec už bol tam kde mal byť a z “malého vápna” zvýšil na 2:0. O ďalšiu minútu pekne posunul Nemec Weissovi, ten spätným centrom našiel voľného Maka a ten do prázdnej brány bez problémov dal na 3:0 pre favorita. A slovenskí fanúšikovia, ktorí úplne ovládli domáce hľadisko mohli spustiť oslavné skandovanie. Do prestávky zaujala už len strela Kucku nad v 40. minúte.

Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska, hore Martin Škrtel
Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska, hore Martin Škrtel

Do druhého dejstva vstúpili hostia v pohode a zdalo sa, že budú kontrolovať priebeh. Opak bol pravdou, Slováci zbytočne začali hazardovať s výsledkom a v krátkom slede inkasovali dva góly. Najprv po hodine hry Pečovského odkop zachytil za šestnástkou hostí kapitán Mutsch a jeho tečovaný projektil zapadol za Kozáčika. Domáci sa nabudili, v 64. minúte Nemec zbytočne v sklze vo vlastnej šestnástke fauloval Joachima a nariadenú penaltu bez problémov premenil Gerson – 2:3. Hostia sa po góloch skonsolidovali, držali viac loptu a v 83. minúte mohol zvýšiť Mak po centri Šestáka, ale jeho strelu domáca obrana zblokovala. V nadsatevnom čase prišlo slovenské potvrdenie triumfu, keď Šestákovu prihrávku prepálil do siete Hamšík. Slováci tak naplnili sľub kouča Kozáka a postupové oslavy prišli v pondelok 12. októbra. Pritom pri prehre Ukrajiny doma so Španielmi Slováci už tri minúty pred koncom vedeli, že sú na šampionáte a lavička vyzývala hráčov na ihrisku k oslavám.

V poradí 15. európsky šampionát sa uskutoční v termíne 10. júna – 10. júla 2016 vo Francúzsku. Premiérovo sa na ňom predstaví 24 účastníkov namiesto doterajších šestnástich. Z celkového počtu 53 tímov, ktoré bojujú v kvalifikácii, si účasť na turnaji vybojuje 23 tímov plus automaticky domáce Francúzsko. Okrem deviatich víťazov skupín postúpia aj mužstvá na druhých miestach a jeden najlepší tím z tretej priečky plus štyria úspešní z baráže.

Zápasy EURO 2016 sa budú hrať v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint Etienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice). Skupiny finálového turnaja vyžrebujú v sobotu 12. decembra v Kongresovom paláci Porte Maillot v Paríži.

 

Reklama

Kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:

Luxembursko – Slovensko 2:4 (0:3)

Góly: 61. Mutsch, 65. Gerson (z 11 m) – 24. a 90.+1 Hamšík, 29. Nemec, 30. Mak, ŽK: Mutsch, Philipps, Payal, Jans – Kucka, Šesták, Škrtel, rozhodovali: Drachta – Brandner, Kühr (všetci Rak.), 2512 divákov

Zostavy a striedania:

Luxembursko: Joubert – Delgado (81. Turpel), Philipps, Chanot, Jans – Gerson – Bensi (66. Thill), Mutsch, Payal (57. Malget), Martins – Joachim

Reklama

Slovensko: Kozáčik – Gyömbér, Škrtel, Hubočan, Švento – Kucka, Pečovský – Mak (87. Sabo), Hamšík, Weiss (72. Šesták) – Nemec (79. Jakubko)

 

Hlasy trénera a hráčov Slovenska po postupe na futbalové EURO 2016 do Francúzska:

Ján Kozák, tréner SR: “Hodnotí sa ľahko a veľmi dobre. Pravdupovediac prvý polčas sme hrali úžasne. Chlapci išli s jasným cieľom dať gól. Futbalovým spôsobom, dobrým kolmým ťahom na bránu. Keď nedali Mak ani Škrtel, trochu som sa začal obávať, ale potom prišli tri góly. No to sme asi my Slováci, keď sme dokázali zdramatizovať jasný zápas. Súper v druhom polčase v priebehu krátkej fázy dal dva góly. Ale aj tak sme zápas kontrolovali. Nakoniec sme dali štvrtý gól a dosiahli zaslúžené víťazstvo. Veľmi ma teší výkon mužstva. Spoliehali sme sa iba na seba. Počas celej kvalifikácie nám nikto nepomohol. Španieli aj Ukrajina sú ohromne silné tímy a vyvíjali na nás tlak. Myslím, že tá radosť, ktorá prišla o tri dni po Bielorusku, je obrovská. Sú to úžasné pocity.”

Adam Nemec, útočník SR: “Musel som sa vyrovnať s tvrdou hrou obrancov súpera. Pri tom páde na mňa spadol protihráč, zachrapčalo to tam, aj som sa bál, ale je to v poriadku. Pri góle som na nič nemyslel, iba som bol rád, že tam padol. Teraz sa tešíme na oslavy. Na Francúzsko ešte nemyslím, až keď to bude aktuálne. Noc bude dlhá. Človek si to ani teraz poriadne neuvedomuje, ale ono to príde.”

Tomáš Hubočan, obranca SR: “Je pravda, že sme držali diváka do posledných chvíľ v napätí, ale zámer to nebol. Dnes sa máme fajn, sme postupujúcim tímom a veľmi sa z toho tešíme. Oslavovať ideme na hotel. Neviem, kto by tak mohol byť ich lídrom, ale asi sa všetci postavíme za kapitána.”

Vladimír Weiss, stredopoliar SR: “Trochu sme si to dnes skomplikovali, ale myslím, že až na tú desaťminútovku sme to mali celé pod kontrolou. Vyhrali sme v prvých šiestich zápasoch a to by nikto nepovedal. Vedeli sme, že už potrebujeme iba tri body. Sme radi, že sme to vybojovali. Ako som povedal, je jedno, kto gól dá alebo pripraví, hlavné je, aby prišiel.”

Róbert Mak, útočník SR: “Je to obrovský úspech, prvýkrát v histórii samostatného Slovenska ideme na ME. Veľmi sa tešíme. Nielen pre mňa, ale aj pre celé Slovensko je to veľký úspech. Je to možnosť dobre sa predať, je to veľký turnaj. Všetko na oslavy bolo nachystané a ešte len bude teraz na hoteli.”

 

Tréner Holtz: “Slováci si postup do Francúzska zaslúžili”

Reklama

Luc Holtz, tréner Luxemburska: “Gratulujem Slovensku k výhre a postupu na EURO do Francúzska. Zaslúžili si to. My sme ale tiež odohrali výborný zápas. Škoda, že sme rýchlo inkasovali tri góly v krátkom slede v prvom polčase. Stratili sme koncentráciu a inkasovali. V druhom sme ale priebeh zdramatizovali, strelil dva góly, bola to dobrá reakcia. Chceli sme vyrovnať, no nepodarilo sa nám to už.”

 

Marek Hamšík: “Som rád, že môžem byť toho súčasťou”

Ján Kozák, tréner SR /zdroj RTVS/: “Veľmi dobre sme sa na tento zápas pripravili. Prvý polčas bol z našej strany úžasný, hrali sme v ňom skvelý futbal. Po prestávke sme urobili dve chyby pod dojmom náskoku, tie situácie sme mali riešiť jednoduchšie. Luxemburčania majú sympatické mužstvo, ktoré sa nevzdáva za žiadneho stavu. Víťazstvo je však najdôležitejšie a my sme ho zaslúžene dosiahli. Hrali sme veľmi dobre, nepochyboval som o postupe ani sekundu. Naše mužstvo ukázalo charakter a kvalitu. Ďakujeme všetkým fanúšikom za podporu na štadióne aj tým, ktorí nám držali palce doma. Aj na šampionáte sa chceme predviesť v dobrom svetle.”

Marek Hamšík, stredopoliar SR /zdroj RTVS/: “Je to veľká oslava a ďalší historický úspech slovenského futbalu. Chýbal nám posledný krôčik. Využili sme síce až poslednú šancu, ale veľmi sa tešíme. Som rád, že môžem byť toho súčasťou. Je to náš prvý postup na EURO a je to niečo nové. Za stavu 3:0 sme to možno podcenili, ale našťastie sme sa po dvoch inkasovaných góloch zmobilizovali a poistili víťazstvo. Noc bude dlhá… Snáď v novembri budeme mať na seba viac času a zorganizujeme s chalanmi väčšie postupové oslavy.”

Reklama

Norbert Gyömbér, obranca SR /zdroj RTVS/: “Sú to neopísateľné pocity. Bodaj by sme takéto situácie zažívali každé dva roky. Trošku sme si to skomplikovali, inkasovali sme dva góly, ale Marek Hamšík to v závere spečatil. Pre mňa je to niečo neskutočné už len z toho pohľadu, že môžem byť v spoločnej kabíne s takými skvelými hráčmi, hoci uplynulý rok pre mňa nebol ideálny. ‘Pukli’ sme si už pár šampanských, nálada v šatni je výborná, idem ďalej oslavovať…”

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu /zdroj RTVS/: “Sú to neuveriteľné pocity. Dostali sme sa prvýkrát na ME, je to niečo výnimočné. Tejto generácii hráčov som to veľmi želal, som vďačný, že môžem byť pri tejto historickej chvíli. Tŕpol som, ale nepochyboval som ani chvíľu. Myslím, že na ME môžeme zohrať zaujímavú úlohu. Budeme sa chcieť ako nováčik čo najlepšie prezentovať a som presvedčený, že sa nestratíme.”

 

Slováci postúpili na EURO, Vengloš: “Vynikajúca propagácia”

Reakcie osobností na postup futbalistov Slovenska na finálový turnaj EURO 2016 do Francúzska:

Reklama

Jozef Adamec, bývalý tréner SR: “Všetci sa môžeme tešiť, že sa predstavíme na európskom šampionáte. Hráči to zvládli, prajem im to. V kvalifikácii sme začali dobre, nemali sme zviazané nohy. Ku koncu už bola vidieť nervozita, ale chlapci to napokon úspešne dobojovali a postup si zaslúžili. Aj keď to bol kolektívny výkon, musia vyniknúť aj jednotlivci. Našimi ťahúňmi boli Juraj Kucka, Marek Hamšík a do zranenia aj Vladko Weiss.”

Jozef Vengloš, bývalý tréner SR: “V každom prípade si ja osobne postup veľmi vážim. Splnili sme cieľ, ktorý sme si vytýčili. A teraz sa môžeme spolu tešiť. Po rokoch neúspechoch konečne prišla úspešná kvalifikácia. Na prehry sa zabudne, budú minulosťou. Rátať sa bude len dnešný úspešný výsledok a celkový postup. Je to vynikajúca propagácia slovenského futbalu.”

 

Marek Hamšík a spol. po prvý raz na EURO – ohlasy médií

Ohlasy svetových médií na postup futbalistov Slovenska na finálový turnaj EURO 2016 do Francúzska:

Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska, vľavo Marek Hamšík, druhý zľava Adam Nemec, druhý sprava Róbert Mak, vpravo Dušan Švento
Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska, vľavo Marek Hamšík, druhý zľava Adam Nemec, druhý sprava Róbert Mak, vpravo Dušan Švento

Reuters (V. Brit.): “Marek Hamšík strelil dva góly a Slovensko vďaka šesťminútovému úseku, v ktorom skórovalo trikrát, vyhralo v Luxembursku 4:2. Slováci sa na EURO prebojovali po prvý raz v ére samostatnosti. Zverenci trénera Jána Kozáka nastúpili do zápasu odhodlaní zabudnúť na neúspechy z predchádzajúcich troch stretnutí. Potiahol ich Hamšík, ktorý strelil prvý i záverečný gól.”

AP (USA): “Slováci skončili v C-skupine druhí a vybojovali si účasť na kontinentálnom šampionáte. Slováci nedali gól v predchádzajúcich troch zápasoch, ale na štadióne Josyho Barthela strelili za šesť minút hneď tri. Slovensko sa naposledy predstavilo na EURO ešte ako súčasť Československa v roku 1992.”

Reklama

DPA (Nem.): “Slovensko zdolalo Luxembursko 4:2, v C-skupine skončilo druhé a po prvý raz si zahrá na európskom šampionáte. Ukrajina prehrala so Španielskom a putuje do baráže.”

APA (Rak.): “Marek Hamšík a spol. premiérovo postúpili na EURO po tom, ako vyhrali v Luxembursku a v C-skupine skončili na druhom mieste. Neapolská hviezda Hamšík najskôr ukončila 345-minútové čakanie Slovákov na gól, potom skórovali aj Adam Nemec a Róbert Mak. Domáci zdramatizovali zápas dvoma gólmi, ale posledné slovo mal opäť Hamšík.”

idnes.cz (ČR): “Slovenskí futbalisti budú mať vo Francúzsku premiéru na majstrovstvách Európy. Na záver kvalifikačnej skupiny C vyhrali na ihrisku Luxemburska 4:2 a obsadili druhé miesto. Domáci vzdorovali favoritovi do 24. minúty, keď bezgólový stav ukončil Hamšík, na ktorého nadviazali Nemec a Mak. Po zmene strán ale zápas ešte ponúkol drámu. Definitívne upokojenie priniesol pre Slovákov v nadstavenom čase opäť Hamšík.”

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali