Sloboda slova alebo extrémizmus? Vyjadril svoj názor na Facebooku. Revúcky súd mu vymeral 40 mesiacov nepodmienečne. Čo like to mesiac.

Sloboda slova alebo extrémizmus? Vyjadril svoj názor na Facebooku. Revúcky súd mu vymeral 40 mesiacov nepodmienečne. Čo like to mesiac.

Slovensko 7.  novembra 2016 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

Člena Slovenskej ľudovej strany (SĽS) Rudolfa Steigaufa odsúdil Okresný súd v Revúcej za jeho statusy na sociálnej sieti Facebook na 40 mesiacov nepodmienečne. Avšak názor právnika na trest je úplne odlišný od názoru prokurátora a najmä samosudcu okresného súdu v Revúcej Mariána Töröka.

Na snímke Rudolf Steigauf (vpravo) a Roman Ruhig
Na snímke Rudolf Steigauf (vpravo) a Roman Ruhig

Dňa 5. októbra si Rudolf Steigauf vypočul rozsudok, ktorým ho sudca revúckeho okresného súdu Marián Török odsúdil na 40 mesiacov nepodmienečne. V rozhlasovej relácii „Bez cenzúry“ rádia Slobodný vysielač ozrejmili Steigauf a právnik Roman Ruhig dôvod trestného stíhania. Samotnému pojednávaniu predchádzal trestný rozkaz sudcu, v ktorom bola stanovená podmienka dva roky. Steigauf však podal voči trestnému rozkazu odpor, čo následne viedlo k nepodmienečnému trestu.

Reklama

 

Podnecovanie k obmedzovaniu pasívneho volebného práva

Reklama

Steigauf ešte v auguste 2015 uverejnil na sociálnej sieti status: „Zákaz činnosti maďarských politických strán na Slovensku! Je nemysliteľné, aby v slovenskom parlamente rozhodovali o Slovákoch príslušníci maďarskej menšiny. Vari Slováci sedia v maďarskom parlamente? Ústavným zákonom zastaviť činnosť maďarských politických strán a odstrániť krivdy páchané na Slovákoch v južnej časti Slovenska. Na stráž!“ Status zdieľalo podľa zverejnených informácií 42 ľudí. Následne v septembri sa status objavil aj na facebookovom profile Nezávislé Slovensko, kde ho zdieľalo 44 užívateľov. Či išlo o rovnakých ľudí, ktorí status zdieľali alebo iných, zápisnica z hlavného pojednávania už nešpecifikuje.

Sudca teda rozhodol, že Steigauf je na základe uvedeného statusu vinný z podnecovania k obmedzovaniu pasívneho volebného práva občanov SR pre ich príslušnosť k maďarskej národnostnej menšine návrhom na prijatie ústavného zákona.

 

Podnecovanie k obmedzovaniu práva na súkromie, práva na nedotknuteľnosť obydlia…

Druhým bodom pojednávania bol status z marca 2015, ktorý uvádzal: „Cigáni sú nadpočet pre slovenský rozpočet. Mylne sa domnievajú niektoré jedince, že chcem vyvraždiť cigánske etnikum! Celkom postačí legislatívne upraviť niekoľko zákonov, aby neboli financovaní za nič a za príslušnosť k cigánskemu etniku. Cigánska reforma? Ani cent zadarmo! Zrušiť funkciu splnomocnenca vlády pre cigánsku menšinu, okamžite pozastaviť vyplácanie dávok a všetkých ďalších „humánnych“  príspevkov, nedať ani cent osobám, ktoré neprispievajú do štátnej pokladne, nedať ani cent osobám, ktoré neplatia dane a odvody, neplatiť na nezodpovedné rozmnožovanie, neplatiť na plodenie detí deťmi a príbuznými, naplatiť za príslušnosť k cigánskemu etniku, neplatiť za chodenie do školy, odobrať právo voliť a byť volený analfabetom, neplatičom daní  a odvodov, žiadne stavanie domov zadarmo, odstránenie cigánskych osád a na cudzích pozemkoch a obydlí bez stavebného povolenia, segregácia detí od mentálne zaostalých, špinavých a chorých, ochrana životov, zdravia a majetku Slovákov oddelením agresívnych, zaostalých a primitívnych tlúp, eliminovať činnosť pseudohumánnych organizácii a zastaviť ich činnosť v súvislosti so spravovaním štátu ohľadne cigánskeho etnika, tvrdé trestné postihy a zamedzenie plodeniu detí deťmi a príbuznými. Nulová tolerancia! Nulová falošná humanita! Nulová diskriminácia Slovákov! Pravda! Rovnoprávnosť! Spravodlivosť! Stop Slovensku ako výchovnému ústavu cigánskemu.“

Reklama

Text podľa zápisnice z hlavného pojednávania videlo približne 50 užívateľov sociálnej siete Facebook. Súd rozhodol, že Steigaufen týmto statusom podnecoval k obmedzovaniu práva na súkromie, práva na nedotknuteľnosť obydlia, práva na osobnú slobodu a práva na ľudskú dôstojnosť občanov SR pre ich príslušnosť k rómskej menšine.

Súd sa zaoberal pre podobné podnecovanie a hanenie rómskej menšiny ešte ďalšími dvoma statusmi z mája 2015 a septembra 2015.

 

Len jedno vyjadrenie

Svoje stanovisko k uvedeným statusom vyjadrilo počas pojednávania ako dôkazný prostriedok aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Ruhig však upozornil, že samotné stredisko vo svojom vyjadrení uvádza, že je jedinou slovenskou inštitúciou pre rovnoprávnosť, t.j. pre posudzovanie dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania podľa antidiskriminačného zákona.

Reklama

Právnik tiež poukázal na fakt, že bežne sa v trestnom konaní využívajú dva znalecké posudky z dôvodu vyvrátenia domnienky zaujatosti, neodbornosti či subjektívneho pohľadu jednej organizácie. V tomto prípade k takémuto postupu nedošlo, čím boli Ruhiga následne porušené práva Steigaufna.

Ruhig tiež ozrejmil, že uvedené statusy sa dodnes nachádzajú na sociálnej sieti. Poukázal tiež na fakt, že statusy nespochybnili nielen čitatelia ale ani kompetentní sociálnej siete Facebook. „Zaujímavé je na tom to, že ani polícia ani prokurátor sa s týmto nezaoberali,“ dodal.

 

Extrémizmus?!

Ruhig tiež upozornil na nedávne udalosti, kedy ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská predložila zmeny v Trestnom zákone, ktoré NR SR následne schválila. Podľa Žitňanskej sa zmeny majú stať bičom na takzvaných extrémistov. Zákon kritizovali aj viacerí poslanci NR SR (viac TU a TU).

„Súčasná ministerka sa snaží nejakým spôsobom extrémizmus pomenovať. A snažia sa, možno práve pri Rudovi, vytvoriť taký precedens, že aha ľudia bojte sa. Kto bude písať to, čo sa nám nepáči, tak budete sedieť,“ vysvetlil.

Samotný Steigaufen tiež tvrdí, že ide rozsudok je politickou perzekúciou, keďže je členom Slovenskej ľudovej strany.

Výsledkom vyjadrenia názoru na sociálnej sieti je teda rozsudok 40 mesiacov odňatia slobody. Pre výkon trestu je Steigaufen zaradený do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Voči rozhodnutiu súdu však bolo podané odvolanie.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali