Skončila koalícia s Budajovou stranou a blížia sa voľby, je čas chrániť obyvateľov Slovenska pred medveďmi

Skončila koalícia s Budajovou stranou a blížia sa voľby, je čas chrániť obyvateľov Slovenska pred medveďmi

Bratislava 12. júla 2023 (HSP/Foto: Pixabay)

Aktualizované 12. júla 2023 11:20

Problematika premnoženia medveďa hnedého je s ministerstvom životného prostredia diskutovaná od začiatku volebného obdobia. S nulovou odozvou

Ján Budaj
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Ján Budaj

 

Reklama

Jaroslav Karahuta (Sme Rodina) si doslova niekoľko týždňov pred voľbami spomenul, že exminister Budaj, koaličný partner, robil asi niečo zle. Zvoláva na utorok 18. júla Mimoriadny výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie s jediným bodom programu: Neriešenie vážneho problému s výskytom medveďa hnedého v obývaných územiach Slovenskej republiky a opakovaných útokov medveďa na obyvateľstvo a chovy hospodárskych zvierat. Karahuta to zdôvodňuje: “Po dnešnej rannej informácii od pána Sedláčka z farmy Veles – Háj, že sa v ranných hodinách znovu objavil na ich farme medveď a MŽP neprijalo žiadne zásadné opatrenia na ochranu zdravia a života ľudí, ale aj chovov hospodárskych zvierat, som sa okamžite rozhodol, že zvolám mimoriadny Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.”

Všetci tí ľudia, ktorí bombardovali ministerstvo sťažnosťami na to, že sa po zotmení boja vyjsť do záhrady za vlastným domom, púšťať deti do školy pešo lúkou, ktorou iné deti predtým bezpečne chodili desiatky rokov, či márne dokazovali, že oplotok pre ovce naozaj poničil medveď, ktorý ich aj potrhal, všetkých tých ľudí Karahuta doteraz nepočul a nevnímal. Otázky, ktoré chce položiť ministrovi sú presne tie, ktorými verejnosť bombardovala Budaja roky: Či podľa MŽP SR má väčšiu hodnotu život človeka, alebo život medveďa? Prečo MŽP nevyužije svoju národnú kompetenciu týkajúcu sa opatrení na reguláciu medveďa hnedého (pričom stačí EK iba informovať o prijatých opatreniach)? Či naozaj začne MŽP rýchlo a operatívne konať až vtedy, keď medveď zraní, alebo nedajbože zabije dieťa nejakého vrcholového politika?

Reklama

Karahuta považuje účasť na výbore za previerku, či poslanci a členovia Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o riešenie tohto vážneho problému majú záujem. Skôr však ide o previerku, či sú ochotní pomôcť hnutiu Sme Rodina v predvolebnej kampani. Karahuta totiž píše: “Svoj záujem potvrdia tým, že sa dostavia na rokovanie Výboru, ktorého výsledkom bude uznesenie, ktorým zaviažeme ministra životného prostredia Milana Chrenka konať, alebo budú ďalej pokračovať iba v populistických predvolebných videách, kde budú divadelne predstierať, ako im na poľnohospodároch a na slovenskom vidieku záleží.” Zdá sa, že Karahuta až doteraz divadelne predstieral, ako mu na poľnohospodároch a na slovenskom vidieku záleží, keďže volaní o pomoc, volaní po regulácii našej najväčšej šelmy, sa za posledné tri roky nazbieralo viac než dosť.

Skončila koalícia s Budajovou stranou, je čas chrániť obyvateľov Slovenska pred tesákmi a pazúrmi medveďov. Až do volieb, potom sa politici, veľká ich časť, opäť uložia k zimnému spánku v podobe volebného obdobia. Počas neho medveď stráca na váhe, politici však veselo priberajú. Ak nie na váhe, na konte určite.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:30

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) hospodáril v roku 2023 s rozpočtom, ktorý po poslednej úprave dosiahol k 31. decembru 2023 v príjmovej časti celkovú sumu 337.339.004,48 eura. Po usporiadaní všetkých finančných vzťahov sa do rezervného fondu NSK presunie suma 12.912.646,78 eura. Konštatuje sa to v návrhu záverečného účtu NSK, ktorý budú krajskí poslanci schvaľovať na zasadnutí 24. júna.

14:25

Európska centrálna banka (ECB) venuje veľkú pozornosť hladkému fungovaniu finančných trhov. Vyhlásila to v pondelok prezidentka ECB Christine Lagardová po tom, čo minulý týždeň vystrašilo investorov rozhodnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyhlásiť predčasné parlamentné voľby.

14:10

Slovensko si na trhoch požičalo 582 miliónov eur, keď predalo štyri druhy štátnych dlhopisov s termínom splatnosti od roku 2026 do roku 2035. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,4474 % do 3,7559 %. V pondelok o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

14:01

Lekársku pomoc v Moskve vyhľadalo viac ako 120 ľudí, u ktorých je podozrenie na hromadnú otravu jedlom. Najmenej 30 z nakazených skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

14:00

Kremeľ je v kontakte so Spojenými štátmi v súvislosti s možnou výmenou väzňov, ktorá by zahŕňala aj amerického novinára Evana Gershkovicha zadržiavaného v Rusku. Potvrdil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň však zdôraznil, že tento ich dialóg by nemal byť nijako medializovaný.

13:59

Ruský prezident Vladimir Putin uskutoční v dňoch 18. a 19. júna “priateľskú štátnu návštevu” Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Oznámil to v pondelok Kremeľ.

13:47

Manažovanie porastov drevín rastúcich mimo lesa na poľnohospodárskej pôde sa upraví. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Účinnosť by novela mala nadobudnúť 1. januára 2025.

13:46

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že médiám z krajín EÚ poskytne 9,5 milióna eur na výrobu a šírenie informácií v digitálnej forme a na inovatívne zvukové správy pre zaistenie cezhraničného spravodajstva o EÚ.

13:46

Cena plynu s dodaním v júli sa v minulom týždni pomerne výrazne zvýšila o 6,7 %, keď sa megawatthodina (MWh) zemného plynu na holandskej burze TTF predávala za 35,36 eura. Cena elektriny na pražskej burze PXE stagnovala v piatok (14. 6.) na úrovni 97,450 eura/MWh, keď sa v predchádzajúcom týždni predávala za 97,380 eura/MWh.

13:37

V lete si môžu študenti na Slovensku zarobiť v priemere päť až šesť eur na hodinu. V zahraničí je to takmer trojnásobok. Pri ponukách práce je pre brigádnikov stále najdôležitejšia mzda. V pondelok o tom informoval pracovný portál Kariéra.sk.

13:36

Palestínska samospráva by sa mohla v nadchádzajúcich mesiacoch rozpadnúť, uviedol v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide. Dôvodom je údajne nedostatok finančných prostriedkov, pokračujúce násilie a skutočnosť, že pol milióna Palestínčanov nesmie pracovať v Izraeli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali