Samosprávy možno budú vedieť, ako zachrániť školy… aj bez prepúšťania učiteľov

Samosprávy možno budú vedieť, ako zachrániť školy… aj bez prepúšťania učiteľov

Bratislava 17. februára (TASR/HSP – Foto:TASR)

 

Samosprávy prišli s návrhom, ktorý má odvrátiť prepúšťanie učiteľov

Šéfovia samosprávnych krajov prišli na dnešné rokovanie na ministerstvo školstva s návrhom, ktorý má zažehnať hroziace prepúšťanie učiteľov v školách.

Reklama
Štrajkom učitelia získajú možno menej pracovných miest

Mestá, obce a samosprávne kraje by podľa tohto návrhu dostali celý balík peňazí na platy školských zamestnancov. Tie by podľa potreby prerozdeľovali medzi jednotlivé školy, ktoré zriaďujú. Zo mzdového balíka by mohli použiť peniaze na prevádzku škôl v prípade, keď to odsúhlasia odborári. Podľa šéfa školských odborárov Pavla Ondeka aktuálne nastavenie financovia ohrozuje 30 až 40 stredných škôl v každom kraji a prepustenie hrozilo asi tisícke učiteľov týchto škôl. Nariadenie, ktoré platí od nového roka, totiž samosprávam neumožňuje presúvať časť peňazí medzi školami, a tak mali niektoré prebytok a iné boli v mínuse.

Ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi sa návrh samospráv pozdáva. “Je spokojný s výsledkami dnešného rokovania. Jedným zo záverov je to, že v platnosti naďalej zostáva stopercentný mzdový normatív a samosprávy musia naďalej pokračovať v racionalizácii svojej siete,” uviedol po rokovaní ministrov hovorca Michal Kaliňák s tým, že šéf rezortu bude výsledky racionalizácie kontrolovať. Analýzu o tom, koľko učiteľov je v systéme navyše, Čaplovič podľa vlastných slov nemá. K návrhu však ešte nezaujali stanovisko školskí odborári. “O týchto veciach budeme ešte hovoriť na zasadnutí našich odborových orgánoch,” povedal Ondek po rokovaní.

Reklama

 

Prešovský župan: Ešte by sme mohli zvýšiť platy na 7 percent

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík hovorí, že ak by sa dohoda prijala, učiteľom by platy mohli stúpnuť až o sedem či osem percent. “Pri tomto systéme garantujem minimálne sedempercentné navýšenie platov, nie päťpercentné, pri zachovanej prevádzke, čo sa týka Prešovského kraja,” podčiarkol Chudík.

Podľa predsedov samosprávnych krajov priniesla zmena nariadenia od nového roka nerovnomerné rozloženie financií v školách. “Nariadenie spôsobilo, že sme mali plus 4,2 eura na mzdách, ale mínus 2,5 milióna eur na prevádzkových nákladoch. Tu je práve ten návrh, aby sme mohli tieto peniaze presunúť na prevádzkové náklady so súhlasom odborovej organizácie v jednotlivých školách,” zdôvodnil Chudík.

Šéf Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár uviedol, že navrhovaný systém by mal fungovať len na prechodné obdobie. Ministerstvo plánuje pripraviť nový zákon o financovaní škôl, ktorý by mal platiť od roku 2014. Po novom by školy neboli financované na žiaka, ale kombinovane na žiaka a triedu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali