Bratislava 8. februára (TASR) – Fašiangovú zabíjačku pripravili dnes študenti spolu so svojimi pedagógmi v Strednej odbornej škole na Farského ulici v bratislavskej Petržalke. Bola naproste originálna, pod holým nebom v priestoroch na školskom dvore, kde prasa aj zabili, rozrobili mäso a v kotline pripravili tradičné zabíjačkové špeciality. Nechýbala žobrácka kaša, klobásy, tlačenky ani ďalšie obarové dobroty.
Škola, ktorá je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, pripravuje študentov na budúce profesie v odboroch mäsiar, kuchár, cukrár, čašník, servírka, v budúcnosti chce rozšíriť vzdelanie aj o odbor služieb pre gastronómiu a profesiu pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu. "Škola má dlhodobú tradíciu. Na budúci rok by sme si mali pripomenúť 40. výročie od jej založenia. Modernú tradíciu v Petržalke škola začala písať pred 15 rokmi. Zo značne zdevastovaných priestorov, ktoré boli semeniskom narkomanov, vyrástlo vyspelé školské zariadenie, ktoré je pýchou hlavného mesta i celého kraja," uviedol riaditeľ SOŠ Jozef Horák.
V SOŠ študuje okolo 400 žiakov. "Je to určitý pokles záujmu v porovnaní s predošlými rokmi. Robíme však všetko preto, aby sme obnovili záujem o tradičné potravinárske profesie, ktorých na Slovensku pociťujeme čoraz výraznejší nedostatok. Aj druhý ročník fašiangovej zabíjačky si kladie za cieľ predovšetkým propagáciu študijných odborov na našej škole," dodal Horák.
Pri príprave zabíjačkových špecialít bol aj študent druhého ročníka Sami Yusifa, ktorý má rodičovské korene v Palestíne. Učí sa za kuchára. "Táto profesia ma veľmi zaujala. Osobitne ma láka ázijská kuchyňa. Ponúka neuveriteľné množstvo rôznych chutí a veľmi dômyselných kombinácií, z ktorých mnohé na Slovensko, či dokonca do Európy ešte ani nedorazili. Po skončení štúdia by som chcel ísť do zahraničia, najmä do tých krajín, kde by som sa ešte všeličomu vedel priučiť," uviedol Yusif pre TASR.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videozáznam.